T. Drucker očakáva stiahnutie návrhu SNS o propagácii tém o sexuálnej orientácii
22 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD) očakáva, že SNS stiahne návrh na obmedzenie propagácie tém súvisiacich so sexuálnou orientáciou a s rodovou identitou v školskom vzdelávacom systéme. Poslanec parlamentu Roman Michelko (SNS) reagoval, že stiahnutie je v štádiu diskusie. Uviedli to po utorkovom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Preberalo sa na ňom aj zavedenie informovaného súhlasu o aktivitách mimo školského vzdelávacieho programu.

"Každé ministerstvo v koalícii má svojho ministra. Ak koaličný partner chce niečo riešiť s ním, tak si to prediskutuje a dohodne sa. Takže, samozrejme, očakávam, že návrh SNS bude stiahnutý," zhodnotil Drucker.

Podľa návrhu z dielne ministerstva školstva majú rodičia udeľovať informovaný súhlas na aktivity, ktoré presahujú rámec vzdelávacieho programu. Táto zmena sa pritom podľa ministra nemá týkať iba sexuálnej výchovy, ale akejkoľvek aktivity. Michelko ocenil formát informatívneho súhlasu. V prípade, ak to neprejde cez radu školy, rodičia podľa neho musia podpísať aktívny súhlas. V opačnom prípade má ísť o aktívny nesúhlas.

Návrh rezortu školstva považuje poslankyňa NR SR Viera Kalmárová (PS) za zbytočný. Obáva sa, že môže viesť k administratívnej záťaži a interpretačným problémom medzi rodičmi a školami. "Už dnes sú pritom jasné pravidlá, aby sa deti učili to, čo je v súlade s princípmi výchovy a vzdelávania. A ak sú porušené, čo sa môže stať aj v rámci bežného vyučovania, vieme sa obrátiť na školskú inšpekciu," podotkla.

V rámci novely zákona o výchove a vzdelávaní sa navrhuje, aby škola mohla výchovu a vzdelávanie, ktoré je nad rámec školského vzdelávacieho programu, poskytovať na základe prerokovania v pedagogickej rade školy a rade školy alebo informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

Premiér: EÚ nepotrebuje redistribúciu migrantov, ale ochranu vonkajších hraníc
Európska únia nepotrebuje redistribúciu migrantov či povinné kvóty, ale opatrenia v spolupráci s krajinami, ktoré chcú spoločne chrániť vonkajšie hranice Únie. Povedal to v utorok v Komárne predseda vlády SR Robert Fico po schôdzke s prezidentom... Čítať ďalej
22 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok