NIEČO SA CHYSTÁ: Putin prijme lídrov z viac ako tridsiatich krajín
22 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Rusko ako rotujúci predseda prijme hostí na summite Brics od utorka do štvrtka. Vladimír Putin podľa maďarského portálu Index prijme lídrov z viac, ako tridsiatich krajín a médiá píšu o budovaní nového svetového poriadku.

Medzivládnu organizáciu založili v roku 2009 Brazília, Rusko, India a Čína; o rok neskôr sa pripojila Juhoafrická republika, a tento rok pribudli Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty. Na minuloročnom summite bolo pozvané aj Saudskoarabské kráľovstvo, ktoré však zatiaľ oficiálne nepristúpilo.

BRICS nie je úzko integrované ako Európska únia, skôr je to skupina ne-západných ekonomík, ktoré koordinujú svoje ekonomické a diplomatické snahy. Ich cieľom je ponúknuť alternatívu voči súčasným multilaterálnym zoskupeniam, o ktorých globálny Juh tvrdí, že sú príliš ovládané západnými postojmi (napríklad Svetová banka, G7 alebo Bezpečnostná rada OSN).

Snahou BRICS je aj obmedziť dominanciu amerického dolára v medzinárodnom obchode, najmä posilňovaním používania vlastných mien, predovšetkým čínskeho jüanu. Existuje aj iniciatíva na zavedenie vlastnej BRICS meny, čo bude jednou z hlavných tém nadchádzajúceho rokovania, spolu s ďalšími formami podpory obchodu medzi členmi.

Veľké sily sa hýbu

Summit, ktorý sa začne v utorok, sa bude konať v hlavnom meste Tatarstanu, Kazani. Podľa Kremľa sa na summite zúčastní 32 krajín, z toho 24 na najvyššej úrovni. Podľa Jurija Ušakova, poradcu prezidenta Ruska, BRICS summit môže byť najväčšou zahraničnopolitickou udalosťou, akú kedy v Rusku usporiadali.

Rokovanie bude mať dve časti:

  • stretnutie členských krajín s mottom „posilnenie multilateralizmu v záujme spravodlivého globálneho rozvoja a bezpečnosti,“
  • a širšie stretnutie vo formáte BRICS+, s názvom „BRICS a globálny Juh: spoločná výstavba budúcnosti sveta.“

Na stretnutie bol pozvaný aj generálny tajomník OSN António Guterres. Členské krajiny budú zastúpené na najvyššej úrovni. Luiz Inácio Lula da Silva, brazílsky prezident, sa pripojí iba cez videolink, pretože sa nedávno zranil a lekári mu neodporučili dlhý let.

Saudská Arábia, ktorá bola pozvaná, ale zatiaľ sa nepripojila, sa zúčastní na úrovni ministra zahraničných vecí. Vietnam bude na rokovaniach vo formáte BRICS+ zastúpený premiérom. Ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac uviedol, že 34 krajín prejavilo záujem pripojiť sa k organizácii, a preto sa bude rokovať aj o vytvorení inštitútu „partnerských štátov“ popri riadnom členstve. Tento koncept nie je pre BRICS nový, keďže podobnú štruktúru má aj Šanghajská organizácia pre spoluprácu, ktorá má nielen riadnych členov, ale aj pozorovateľov a dialógových partnerov.

Buduje sa nový svetový poriadok

BRICS už teraz predstavuje významnú silu vo svetovej ekonomike: po tohtoročnom rozšírení bude tvoriť 35,6 % svetového HDP, a v prípade HDP na základe parity kúpnej sily (PPP) už prekonalo skupinu G7, ktorej podiel je 30,3 %.

BRICS krajiny podľa verejných údajov zaberajú viac ako tretinu svetovej pevniny, majú 45 % svetovej populácie, viac ako 40 % svetovej produkcie ropy a zodpovedajú za približne štvrtinu svetového exportu tovarov.

Ako upozornili viaceré médiá, summit BRICS sa koná súčasne s výročným zasadnutím Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu vo Washingtone, čo symbolizuje čoraz zreteľnejšie oddelenie západného bloku a bloku definovaného Čínou a Ruskom.

Hongkonský South China Morning Post vo svojom komentári uviedol, že Západ a jeho inštitúcie sa klamú, ak si myslia, že ignorovanie hlasu globálneho Juhu a udržiavanie súčasného status quo bude fungovať dlhodobo. Japonský denník Nikkei zasa napísal, že Rusko chce ukázať Západu, že vôbec nie je izolované vo svete, a spolu so svojimi partnermi chce vybudovať nový svetový poriadok.

Tisícky lekárov na konci mesiaca podajú výpovede
Lekári z nemocníc sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Šéf lekárskych odborárov Visolajský povedal, že lekári sú rozhodnutí do konca... Čítať ďalej
22 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok