Napätie rastie! Čínske manévre s ostrou paľbou
22 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Pri pobreží juhočínskej provincie Fu-ťien, ktorá leží oproti Taiwanu, sa v utorok konali vojenské cvičenia s ostrou streľbou. Došlo k nim len týždeň po predchádzajúcich rozsiahlych manévroch, ktoré v okolí Taiwanu taktiež usporiadal Peking, informuje TASR podľa agentúry AP.

Najnovšie cvičenia sa podľa vyhlásenia čínskeho úradu pre námornú bezpečnosť konali pri ostrove Pching-tchan. Posádky lodí dostali varovanie, aby sa tejto oblasti vyhýbali.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že ide o súčasť výročných manévrov, ktoré pozorne sleduje.

Čína v ostatných rokoch zvyšuje svoju prítomnosť v okolí Taiwanu, ktorého nezávislosť odmieta uznať a považuje ho za súčasť svojho územia, pričom tam čoraz častejšie vykonáva aj takéto cvičenia. Aj minulý týždeň zorganizoval Peking jednodňové vojenské cvičenie zamerané na nácvik "uzavretia kľúčových prístavov a oblastí". Podľa výpočtov Taiwanu sa na manévroch zúčastnilo až 153 lietadiel, 14 vojenských plavidiel a 12 lodí.

Taiwanský prezident Laj Čching-te vyzval Čínu, aby s cvičeniami zameranými na zastrašovanie Taiwanu prestala. "Rovnako ako všetky demokratické krajiny na svete sa domnievame, že čínske vojenské cvičenia sú hrozbou pre mier a stabilitu v regióne. Bez ohľadu na ich rozsah by sa nemali často približovať k Taiwanu," dodal.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok