Medvedev: USA, že sa musia vzdať svojich ambícií ovládať celú planétu
22 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Svet potrebuje rovnováhu, pretože v súčasných podmienkach nevydrží ani desať rokov. Ak si Západ neuvedomí túto jednoduchú pravdu, bude to znamenať koniec sveta

Bývalý ruský prezident a podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vo svojom príspevku zverejnenom na Telegrame poukázal na to, že narastajúci význam zoskupenia BRICS, ako aj rast podobných regionálnych zväzov a komplexný rozvoj vzťahov s krajinami globálneho Juhu sú znakom toho, že mocenská protiváha voči USA sa už vytvára.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok 21. októbra varoval USA, že sa musia vzdať svojich ambícií „ovládnuť svet“, inak riskujú vojnu, ktorá by mohla viesť k „úplnému vyhladeniu“ ľudstva.

Podľa Medvedeva, ktorý v súčasnosti pôsobí ako zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady, je cieľom Washingtonu „nadvláda nad starým svetom, ako aj nad zvyškom sveta“.

Táto politika však vedie len k „oslabeniu a poníženiu Západu vrátane Európy“. Ruský exprezidento tieto slová napísal v súvislosti s nadchádzajúcim samitom štátov BRICS, ktorý sa bude od 22. do 24. októbra konať v ruskej Kazani.

Ako ďalej dodal Medvedev, svet potrebuje skôr rovnováhu mocností než dominantnú mocnosť, čo znamená, že by mala existovať „plnohodnotná protiváha“ USA, ako to bolo v čase existencie Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy.

Podľa jeho názoru, narastajúci význam skupina BRICS, ako aj rast podobných regionálnych zväzov a komplexný rozvoj vzťahov s krajinami globálneho Juhu sú znakom toho, že takáto rovnováha sa už vytvára.

„Koniec koncov, alternatívou k takejto rovnováhe síl je totálna vojna vedúca k úplnému vyhladeniu ľudstva,“varoval vysoký ruský predstaviteľ.

„Svet bez rovnováhy v dnešných podmienkach nevydrží ani desať rokov. Ak si Západ neuvedomí túto jednoduchú pravdu, znamená to koniec pre všetkých. A toto nie je situácia, keď smrť jedných bude znamenať víťazstvo druhých,“ dodal.

Medvedev bol ruským prezidentom v rokoch 2008 až 2012 a potom bol predsedom vlády do roku 2020. Je známy svojím tvrdým postojom k Ukrajine a sankčnej politike Západu voči Rusku. Obvinil tiež Spojené štáty z presadzovania agendy „globálneho neokolonializmu“.

Nadchádzajúci 16. výročný samit skupiny BRICS, ktorá je všeobecne považovaná za konkurenta skupiny krajín G7 sa začína v utorok 22. októbra. Zoskupenie pôvodne v roku 2006 založili Brazília, Rusko, India a Čína. V súčasnosti ho tvorí deväť krajín vrátane Južnej Afriky, Egypta, Iránu, Etiópie a Spojených arabských emirátov, ktoré podľa odhadov svetových finančných inštitúcií predstavujú približne 46 % svetovej populácie a viac ako 36 % svetového HDP. Mnohí analytici naznačujú, že rýchly rozvoj skupiny signalizuje, že monopol Západu nad medzinárodným systémom sa skončil a že svet pevne smeruje k multipolarite.

Zdroj: InfoVojna/HD

Nová báchorka o tom, prečo zaútočili na Rusko
Zelenskyj urobil vyhlásenie o invázii do Kurskej oblasti. Ukrajinský prezident oznámil vytvorenie nárazníkovej zóny v Kurskom regióne. Prešibaný plán "Namiesto nárazníkovej zóny na území Ukrajiny, ktorú plánovali Rusi, sme vytvorili nárazníkovú... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok