Huliakovci oznámili koniec v klube SNS
22 | 10 | 2024 I Roman Martiška

Poslanci Rudolf Huliak, Ivan Ševčík a Pavol Ľupták odchádzajú z poslaneckého klubu SNS a stanú nezávislými poslancami, ktorí budú naďalej podporovať koalíciu.

Huliak tento krok odôvodnil tým, že odkedy spolu s kolegami Ivanom Ševčíkom a Pavlom Ľuptákom prezentovali svoju žiadosť o zmenu názvu klubu SNS a väčšie zviditeľnenie ich strany Národná koalícia, začali byť ignorovaní a "absolútne odpojení" od diania v klube. "Absolútne nám bol zamedzovaný akýkoľvek styk s informáciami, totálna ignorancia, zablokovanie prístupu na koaličné rady, ktoré už boli odvtedy dve," vyhlásil Huliak s tým, že preto nemali ani možnosť zapojiť sa do vyjednávania o štátnom rozpočte a predniesť svoje požiadavky.

Po odchode z klubu SNS sa stanú nezávislými poslancami. "Ale chceme deklarovať, že v plnej miere podporujeme vládu Roberta Fica, budeme hlasovať v rámci koaličnej zmluvy, dodržiavať vládny program a budeme absolútne súčinní, čo sa týka dodržiavania koaličnej zmluvy. Vrátane akceptácie nominanta Hlasu-SD na post predsedu Národnej rady, ktorého už by bolo vhodné zvoliť," konštatoval Huliak.

Predsedovia ďalších dvoch koaličných strán Smeru-SD a Hlasu-SD Robert Fico a Matúš Šutaj Eštok by mali podľa neho nájsť spôsob, ako komunikovať s predstaviteľmi Národnej koalície. Iba takýmto spôsobom môžu zabezpečovať kontinuitu pri hlasovaní v NR SR a ďalšie kroky na podporu súčasnej vlády. Avizoval tiež, že chcú požiadavky zo svojho programu predkladať v parlamente aj ako poslanecké návrhy.

Poslanec Huliak mal avizovanú tlačovku ako “Vyjadrenie k svojmu odvolávaniu z postu predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a k súčasnej politickej situácii.” Napokon sa k svojmu odvolávaniu vyjadril dvomi vetami “Už som sa opsravedlnil všetkým slušným ľuďom za to, že som použil spisovné slovo. Ak budú chcieť, tak ma odvolajú,” povedal Huliak na možnosť straty funkcie predsedu výboru.

Napadol prácu Tarabu

Predseda strany Národná koalícia venoval tlačovku najmä ministrovi Tarabovi, ktorý podľa neho podpísal Green Deal a ignoruje návrhy, ktoré reálne vyriešia problém s medveďmi. Podľa Huliaka situácia na životnom prostredí zostáva podobná a trojica poslancov sa odchodom z klubu SNS chce dištancovať od krokov ministra Tarabu, ktoré u voličov robia hanbu.

Trojica poslancov Huliak, Ševčík a Ľupták avizuje zotrvanie v koalícii, ale odmieta držať klub SNS, ktorý by mal odchodom trojice zaniknúť.

Vážení naši čitatelia
Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik