TOTO tu ešte NEBOLO! Nezamestnanosť STAGNUJE, firmy ZÚFALO hľadajú ľudí
21 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Trh práce na Slovensku prežíva zaujímavé obdobie. Zatiaľ čo nezamestnanosť zostáva už osem mesiacov takmer bez zmeny, zamestnávatelia bijú na poplach kvôli nedostatku pracovnej sily. Tento paradox odhaľuje hlbšie problémy slovenskej ekonomiky a naznačuje, že situácia nie je taká ružová, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, informuje analytický portál Ifp.sk.

Nezamestnanosť sa zasekla na 5 percentách

Podľa najnovších údajov disponibilná miera nezamestnanosti na Slovensku v septembri stagnovala na úrovni 5%. "Celkovo miera nezamestnanosti zostáva nezmenená už ôsmy mesiac za sebou," uvádza analytička Monika Pécsyová. Tento jav môže naznačovať, že trh práce dosiahol určitú rovnováhu, ale zároveň odhaľuje aj jeho limity.

Regionálne rozdiely pretrvávajú

Napriek celkovej stagnácii sú regionálne rozdiely v nezamestnanosti stále výrazné. Kým na západe krajiny nájdeme okresy s mierou nezamestnanosti pod 2,5% (napríklad Trenčín a Piešťany s úrovňou pod 2,1%), okresy ako Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Kežmarok majú takmer dvojnásobnú mieru nezamestnanosti oproti priemeru Slovenska.

Firmy zúfalo hľadajú zamestnancov

Paradoxne, napriek relatívne vysokej miere nezamestnanosti, mnoho firiem zápasí s nedostatkom pracovníkov. "Na trhu práce pretrváva nedostatok zamestnancov," konštatuje Pécsyová. Počet voľných pracovných miest je blízko maxím spred koronakrízy, čo naznačuje, že dopyt po pracovnej sile je stále vysoký.

Cudzinci zachraňujú situáciu

V snahe vyplniť medzeru na pracovnom trhu sa zamestnávatelia čoraz častejšie obracajú na zahraničných pracovníkov. Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku dosiahol nový rekord - vyše 111 tisíc. Tento trend môže pomôcť zmierniť akútny nedostatok pracovníkov, ale zároveň vyvoláva otázky o dlhodobej udržateľnosti takéhoto riešenia.

Štrukturálne problémy bránia ďalšiemu poklesu nezamestnanosti

Napriek vysokému dopytu po pracovnej sile sa zdá, že ďalšie znižovanie nezamestnanosti naráža na svoje limity. "Ďalšiemu znižovaniu nezamestnanosti bráni pretrvávajúci kvalifikačný aj regionálny nesúlad na trhu práce," vysvetľuje Pécsyová. Tento nesúlad medzi požiadavkami zamestnávateľov a kvalifikáciou uchádzačov o prácu predstavuje vážnu výzvu pre slovenskú ekonomiku.

Výzvy aj príležitosti

Situácia na slovenskom pracovnom trhu je komplexná. Na jednej strane stagnujúca nezamestnanosť a rekordne nízke prepúšťanie sú dobrou správou pre zamestnancov. Na druhej strane nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily predstavuje vážnu výzvu pre zamestnávateľov a môže brzdiť ekonomický rast. Riešenie týchto problémov si bude vyžadovať komplexný prístup, zahŕňajúci vzdelávanie, rekvalifikáciu a možno aj prehodnotenie regionálnych politík zamestnanosti.

Pandémia pod lupou? Nový tím preverí štátne zlyhania
Na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vznikne vyšetrovací tím, ktorý by mal prešetriť reakciu štátu na pandémiu ochorenia COVID-19. Vyšetrovací tím Covid vznikne na protikorupčnej jednotke ÚBOK. Prebrať by mal už začaté trestné... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok