Tomáš Taraba: Rok od menovania vlády. S bilanciou je spokojný
22 | 10 | 2024 I Eka Balašková

V piatok, 25. októbra uplynie rok, čo vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová menovala v poradí štvrtú vládu Roberta Fica (Smer-SSD). Ďalšími koaličnými stranami sú Hlas-SD a Slovenská národná strana. Vláda sa rodila ťažko, zvlášť rezort životného prostredia bol od začiatku neuralgickým bodom. To ešte nik netušil, že práve toto ministerstvo bude počas prvého roka jedným rezortov, ktoré opozícia kritizuje najčastejšie. Tomáš Taraba sa ho ujal ako náhradná voľba SNS, aktuálne bilancuje ročné pôsobenie.

Na post ministra životného prostredia mal pôvodne nastúpiť Rudolf Huliak, SNS však jeho nomináciu po vlne odporu a odmietnutí prezidentky vymenovať ho, stiahla a nahradila ho Tomášom Tarabom. Ten však od začiatku „stúpa na otlaky“ tým, ktorí ministerstvo viedli a „priživovali sa“ na dotáciách z rezortu. Rok po nastúpení do funkcie Taraba na Facebooku konštatuje, že práve jeho rezort čerpá najviac peňazí z EÚ a to aj na vodovody. Znovu zopakoval, že korupciu, ani nič podobné tolerovať nemieni a pre tých, ktorí by mohli mať nejaké problémy, zverejnil aj kontakt, na ktorý sa môžu obrátiť aj vedenia samospráv.

Ministrom mal byť Huliak

Rezort životného prostredia, rovnako, ako ministerstvo kultúry a nové ministerstvo cestovného ruchu (to vzniklo až 1. januára t. r.) pripadli najmenšiemu z koaličných partnerov, Slovenskej národnej strane. Na post ministra bol najskôr nominovaný Rudolf Huliak (NK), starosta Očovej, ktorého prezidentka odmietla vymenovať a spisovala sa proti nemu aj petícia. 25. 10. 2023 si menovací dekrét prevzal Tomáš Taraba (Život-NS).

PREZIDENTKA MENUJE VLÁDU ROBERTA FICA! (video)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala Roberta Fica (Smer-SD) za predsedu vlády SR. MENOVANIE VLÁDY ROBERTA FICA <iframe... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Šiel po krku mimovládkam, padali aj trestné oznámenia

„Je až fóbia, čo z nás na dennej fáze robia. Keď niekedy tak sedíme s ministrami, tak ja im hovorím, že vy máte také šťastie, že tam u vás sa nič zlé nerobilo, trestné oznámenia nepodávate, zlizli to práve naše dva rezorty,“  povedal Taraba, sediac v štúdiu rádia InfoVojna vedľa Martiny Šimkovičovej. Doplnil, že vo veľa rezortoch nastala „pekná kontinuita“.

Ministri za SNS však chcú presadzovať len to, o čom hovorili pred voľbami. A to sa nedá krikom, len mravenčou prácou a to aj robia – Taraba sa nebál pustiť do aktivistov, ktorí brali obrovské peniaze na akože ochranu prírody, odhalil veľké nezrovnalosti s dohodármi, ktorých bolo v jeho rezorte viac, ako kmeňových zamestnancov, padlo trestné oznámenie aj kvôli poistným podvodom.

Teraz bilancuje

„Ministerstvo životného prostredia sa po roku čo som vo funkcii stálo lídrom čerpania eurofondov na Slovensku a zároveň poskytujeme historicky najviac peňazí na kanalizácie a vodovody. Tento rok na tieto opatrenia ide už teraz viac ako 300 miliónov eur,“konštatuje Taraba na Facebooku.  

S podvodníkmi sa hrať nemieni

„Zároveň chcem jasne vyslať signál, že netolerujem akýkoľvek náznak korupcie a chcem aj z dôvodu týchto veľkých prerozdeľovaných súm preventívne vyslať jasný signál, že polícii podstúpime akýkoľvek podnet korupčného správania,“ pokračuje minister s tým, že opakuje výzvu spred pár dní, kedy vyzval všetkých prijímateľov peňazí z jeho rezortu, aby akýkoľvek neštandardný kontakt nahlásili OČTK, prípadne na mail [email protected].

Chobotnica z čias Budaja: Taraba má nachystané ďalšie 4 trestné oznámenia
Ministerstvo životného prostredia je jedným z tých rezortov, ktoré bolo dlhé desaťročia vnímané len veľmi okrajovo. Až kým sa na jeho čelo nedostal Tomáš Taraba (SNS-Život NS). Ten v rezorte urobil riadny prievan a zdá sa, že s tým tak skoro... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Má odkaz aj pre samosprávy

„Len štáty čo každé euro využívajú v prospech ľudí sú bohaté a tento princíp nemilosrdne budem uplatňovať vo funkcii. Tento odkaz smerujem najmä starostom a primátorom. Ďakujem za spoluprácu pri lepšom budovaní Slovenska,“ uzavrel minister.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok