NAKA V TROSKÁCH: Gašpar vysvetľuje, PREČO to bola katastrofa (VIDEO)
21 | 10 | 2024 I Eka Balašková

Podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SSD) v Sobotných dialógoch s Máriou Kolíkovou (SaS) hovoril aj o poklese majetkovej kriminality. Tá podľa jeho informácii poklesla z viac, ako 14 a pol tisíca činov na 11,2 tisíca. Túto informáciu poslucháčom priniesol po tom, čo Kolíková aj s opozíciou už mesiac hovoria o tom, že po novele trestného zákona prišlo k drastickému zvýšeniu majetkovej kriminality.

Veľkou témou Sobotných dialógov bolo zrušenie NAKA, konsolidácia verejných financií a jej potreba, pričom Gašpar sa nevyhol ani „Matovičovmu maslu“ – príbeh označil ako typický scenár klamstva, na akom vyhral pred štyrmi rokmi voľby. Dotkli sa však aj Zelenského „mierového“ plánu.

Kde hľadať výdavky

„Na týchto ministerstvách majú od nejakých 8 do 10 ľudí na ministerstve spravodlivosti. počas pani ministrovania pani kolíkovej tam bolo 23 ľudí s priemernou mzdou tri a pol tisíca eur. Tam hľadajte tie výdavky, ktoré boli nezmyselne takto míňané. To bolo povedané z úst ministra spravodlivosti a našli by sme takýchto príkladov veľa na každom ministerstve bol prehnaný počet dohodárov,“pripomína Gašpar s tým, že to nie sú jeho tvrdenia, ale zistenia Najvyššieho kontrolného úradu.

Michal Zoldy: Štát možno rýchlo rozvrátiť, obnova trvá oveľa dlhšie
Najstarší slovenský komentátor Michal Zoldy vo svojom najnovšom komentári analyzuje politický vývoj na Slovensku za posledné dve desaťročia. Poukazuje na dlhodobú kampaň proti Robertovi Ficovi a strane Smer, ktorá vyvrcholila po roku 2018. Zoldy... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Zrušenie NAKA

Gašpar tvrdí, že je nezmysel, že zrušenie NAKA ovplyvňuje personálny stav v polícii.

„NAKA bola nahradená dvoma útvarmi a to, že sa poslali nejaké tabuľky, ktoré už boli prebytkové na NAKA na obvodné. Oddelenia, na okresy, na kraj, je len dobre, lebo posiluje sa základný výkon služby,“ vysvetľuje Gašpar s tým, že centralizované útvary boli aj pred tým, ako sme vstúpili do EÚ. On sám bol pri ich vzniku a zrušenie NAKA vníma, ako možnosť konečne sa vysporiadať s tými, ktorí manipulovali trestné konania.

Trestný zákon nie je zlý

„Myslím, že zachytili všetci a myslím, že aj vy, že sme máme uvoľnenú platbu z plánu obnovy 4 platbu vo výške skoro 800 alebo až 900 miliónov eur, kde doteraz opozícia tvrdila, že to nebude, lebo sme zle prijali Trestný zákon. Prijali sme ho dobre. Povedal to ústavný súd,“doplnil Gašpar s tým, že opozícia ani raz neuspela na Ústavnom súde,

 Nemá morálne právo dávať rady

Gašpar tiež skonštatoval, že Mária Kolíková bola ako ministerka spravodlivosti dlhý čas súčasťou vlády, ktorá vytvorila rekordný dlh.

„Vy keby ste vládli ďalej, tak dneska to je 48 miliárd, sme na gréckom bankrote a ľudia by pocítili iné okolnosti ekonomické a pokles životnej úrovne. Keby ste tu skutočne ďalej mali možnosť toto riadiť,“ myslí si Gašpar s tým, že potreba konsolidácie nevznikla len tak a keby minulé vlády nedevalvovali verejné financie, nemuselo sa o nej vôbec hovoriť.

Ján Čarnogurský: NIE ukrajinskej armáde na Slovensku, NIE sankciám proti Rusku
Ján Čarnogurský píše na webe srspol.sk jasne a zreteľne: "NIE ukrajinskej armáde na Slovensku, NIE pokračovaniu sankcií proti Rusku." Veľmi dobre analyzuje Zelenského paškvil, nazvaný Ukrajinou "Plán víťazstva". Plán podľa niekdajšieho predsedu... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Matovičovo maslo

Tibor Gašpar upozornil, že Igor Matovič svojimi videami len zavádza a klame voličov, preto tak aj jeho experiment vládnutia dopadol. Aj „lacné“ francúzske maslo je len preto také „lacné“, lebo balenie, ktoré si Matovič vybral, má o pätinu nižšiu gramáž.

„Maslo je dnes v európskom priestore špecifický typ potravinového tovaru, pretože sa zvýšili vstupy, ktoré predchádzajú tomu koľko bude stáť,“ vysvetľuje Gašpar s tým, že podstatná je informácia, že vo Francúzsku a Nemecku rozmrazili zásoby masla zo štátnych hmotných rezerv, pričom toto rozpredávajú a vytvárajú nové zásoby. Podľa Gašpara je to presne rovnaký scenár, ako pred voľbami 2020 s Počiatkovou vilou. Neuvedomuje si však, že na potraviny, ktoré sú najväčšou položkou v každej domácnosti, pôjde DPH dole, čo by sme mali pocítiť.  

Zelenského bláznivý „víťazný“ plán

Gašpar sa čuduje Kolíkovej – žene a matke, že súhlasí s eskaláciou napätia na Ukrajine.

„Toto čo vy prezentujete je len eskalácia napätia a snaha podporiť to, že ten konflikt sa prenesie aj na členské krajiny a tie, ktoré sú v NATO, aby sa zapojili do konfliktu,“ pripomína Gašpar s tým, že tu ide o porušenie medzinárodného práva a porušenie územnej integrity.  Rovnaký meter, ako voči Rusku, treba používať voči Ukrajine, alebo Izraelu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok