TAKTO funguje PROPAGANDA
23 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Ľavicový politik a bývalý minister školstva zosumarizoval techniky propagandstov, ktorými klamú verejnosť. Varuje tiež tých, ktorým sa páči pasívne prijímanie toho, čo im profesionáli predpripravia ako ich názor, aby jeho príspevok radšej nečítali. Na Facebooku v statuse najskôr pripomenul pravidlá modernej propagandy a potom priblížil to, ako ich aplikujú najmohutnejšie propagandistické mašinérie sveta. Osobitne sa tieto pravidlá týkajú konfliktov. Napríklad vojnových, uvádza v úvode statusu Draxler.

Draxler medzi takéto pravidlá radí expresné predstavenie svojho obrazu situácie, zadanie parametrov diskusie, hru na city, vytvorenie použiteľného klišé, ale aj potvrdzovanie vlastnej pravdy akože vyšetrovaním. Uvádza niekoľko príkladov západnej propagandy, čo neznamená, že východná neexistuje. Len u nás má veľmi zanedbateľný vplyv. V závere upozorňuje, že rozumný človek nepotrebuje mať za každý cenu názor na všetko a potrebuje sa pýtať. Lenže takí sú dnes luxus...

Čo najrýchlejšie predstavte svoj obraz situácie

To je podľa bývalého ministra základné pravidlo. To, čo poviete nemusí byť pravda, ale u mnohých platí, že si zapamätajú prvotnú informáciu, podľa ktorej sa bude tvoriť ďalšia komunikácia.

„Platí to pre každú krízovú komunikáciu a v prípade veľkých konfliktov dvojnásobne,“ píše Draxler a ako príklad uvádza útok palestíncov z októbra minulého roku, kde izraelská propaganda podľa neho „vytvorilaobraz sadistov, ktorí sa vyrútili na bezbranné obyvateľstvo, aby ho bezhlavo zabíjali a vyžívali sa v tom. Ako? Zdôrazňovalo sa, že zabíjali všetkých, vrátane bábätiek, dokonca ich zaživa upaľovali. Masovo znásilňovali. Nič z toho sa nepotvrdilo. Neutrálne zdroje, vrátane objektívnejších izraelských médií, čoskoro ukázali, ako sa tieto príbehy nestotožňovali s realitou. Ale prvotný obraz bol úspešne vytvorený a telavivská vláda tak získala významný propagandistický náskok,“ vysvetľuje Draxler s tým, že sa tým vylúčili prípadné otázky k príbehu, ktorý by znel tak, že útok neprišiel z ničoho nič, že cieľom nebolo zabíjať civilistov, ale zajatie rukojemníkov, ktorých chcel Hamas vymeniť za zadržiavaných Palestíncov, podľa Draxlera tiež nie je jasné, do akej miery je za smrť civilistov zodpovedný Hamas a tiež je tu fakt, že osady v blízkosti Gazy majú špecifickú úlohu pri kontrole územia armádou Izraela.

NAKA V TROSKÁCH: Gašpar vysvetľuje, PREČO to bola katastrofa (VIDEO)
Podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SSD) v Sobotných dialógoch s Máriou Kolíkovou (SaS) hovoril aj o poklese majetkovej kriminality. Tá podľa jeho informácii poklesla z viac, ako 14 a pol tisíca činov na 11,2 tisíca. Túto informáciu poslucháčom... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Zadajte parametre diskusie

„Robí sa to napríklad tým, že vytvoríte terminológiu, ktorá akoby sama osebe situáciu vysvetľovala. Jeden z úspešných príkladov: ak niekto hovorí o „hybridných hrozbách" hneď je akoby jasné, že hovorí o ruských hrozbách, a teda je jasné, že nás ohrozujú Rusi. Termín sa dôsledne zažil tak, aby bolo úplne jasné, že iné vlády, zvlášť tie západné, nič podobné nerobia,“ objasňuje v ďalšom bode politik.

Hrajte na emócie

„Klasická príručka propagandy. O krajine, ktorú považujete za nepriateľskú, šírte, že ju vedie režim, ktorý je zhýralý. Vládcovia žijú v luxuse. Extravagantne nakupujú. Ich synovia znásilňujú ženy,“pokračuje Draxler, pričom určitú časť pravdy v týchto príbehoch nepopiera.

Vytvárajte klišé, ktoré budú ľudia radi používať

Podľa Draxlera ľuďom dav poskytuje pocit bezpečia.

„Napríklad o dobrej prozápadnosti, občianskosti (ktorá tiež je akoby len „prozápadná"). Ale klišé je napríklad aj vysloviť významne "rovná daň" či "2. pilier" akoby to vyslovenie zabezpečovalo, že ste správne zorientovaný, prozápadný, ekonomicky chytrý, a podobne,“ poznamenáva politik s tým, že aj „tradičné hodnoty“, či „konzervatívnosť“ sú určité klišé.

Zachovávajte si dlhodobý čistý štít tým, že každé svoje klamstvo neskôr "vyšetríte", prípadne sa z neho "poučíte"

Draxler poznamenáva, že v tomto je dokonalá americká politika, ktorá si na každú masívnu lož nájde ospravedlnenie. Rituálne si nasypať popol na hlavu a potom nerobiť nič inak.

Politik tiež ponúka niekoľko takýchto prípadov – Saddámove mŕtve bábätká v konflikte s Kuvajtom, o ktorých vypovedala „kuvajtská zdravotná sestra“, ktorá v čase konfliktu v Kuvajte nebola.  Tiež netreba zabudnúť na to, ako Clinton a Allbrightová podsunuli verejnosti informácie o stotisíc nezvestných Albáncoch, ktorých zrejme zabili Srbi. Podobná propaganda bežala aj v Nemecku. Neskôr ho vyvrátili aj medzinárodné súdy, no to už bolo Srbsko vybombardované.

Jedna Bratislava nesmie regiónom Slovenska vnucovať výsledok volieb
Aby bolo jasno hneď od prvého riadku - v Bratislave som sa narodil, vychodil školy, dlhé roky pracoval, žil. Viac, ako dve tretiny života, a to si tou poslednou, treťou, pri mojom zdravotnom stave ešte náramne fandím. Veľa veľa rokov som mal... Čítať ďalej
20 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Úrodné pole propagandy

Draxler pripomína, že aj na druhej strane funguje propaganda a uvádza niekoľko jej príkladov.  

„Lenže ktorá propaganda u nás dominuje? Určite nie tá ruská. A preto o tej má menší zmysel takto naliehavo hovoriť. (Ale má zmysel upozorňovať, že ak si chce človek vytvoriť komplexný obraz, rozhodne by mal sledovať rôznorodé zdroje, a ak ide o nejakú problematiku týkajúcu sa Ruska, tak samozrejme aj tie ruské.) Rozumného človeka propaganda tak ľahko nezmanipuluje. Jednoducho preto, že rozumný človek si zachováva odstup a vie si uvedomiť, čo o nejakej situácii vie a čo nevie. Rozumný človek najmä nepotrebuje mať za každú cenu "názor" či postoj. Ale vie si zosumarizovať fakty, logicky sa na niečo opýtať a podľa toho si prípadne povedať, aká je asi pravdepodobnosť, že sa deje to či ono. Rozumný človek sa zvlášť k inak vzdialeným témam stavia emotívne možno akurát vtedy, ak sa stretne s tým, že o nich niekto bohapusto klame alebo sa vyjadruje nelogicky,“ myslí si politik.

Rozumných však nie je veľa

„Na druhej strane, iste, rozumnosť je dnes nedostatková komodita, úzkoprofilový tovar. Naozaj rozumných ľudí, s odstupom a sebareflexiou, aj ohľadom politických tém, dnes nie je tak veľa. Jašenie zo strany médií aj prostredia sociálnych sietí je také, že veľké množstvo podľahne: vyberie si "svoju stranu" nejakého sporu či situácie a potom nekriticky opakuje, čo danú stranu podporuje. A investuje do toho emócie, ale aj čas, ktorý by sa dal investovať aj do užitočnejších vecí. Áno, zachovávať si odstup a mať schopnosť rozumne sa pýtať je dnes občas ozajstným luxusom. Ale tento luxus, na rozdiel od drahých hodiniek či áut, má aj nejakú ozajstnú, hlbšiu hodnotu,“ uzatvára Draxler.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok