Robert Fico: Aby ľudia pochopili konsolidáciu, treba vyvodiť zodpovednosť (VIDEO)
22 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

 Premiér Robert Fico (Smer-SSD) bol hosťom nedeľnej relácie V politike na spravodajskej televízii ta3. V úvode upozornil, že konsolidácia, ktorá prešla parlamentom a podpísal ju prezident, bola nevyhnutnosť. Podľa premiéra je to dôsledok bačovania Igora Matoviča.

Premiér hovorí, že jeho predchodcovia, ale aj ľudia v EK sú si veľmi dobre vedomí, že bez konsolidácie to nepôjde. Lenže problém je aj v tom, že určitá časť europoslancov v Bruseli či Štrasburgu stále pôsobí proti Slovensku a tak sa chystajú aj počas híringu Maroša Šefčoviča, hoci on nie je nominantom vlády na post eurokomisára. Premiér tiež vysvetlil, čo sa aktuálne očakáva od Petra Kotlára a tiež hovoril o zníženej DPH na vybrané potraviny a o tom, že je nutné toto zníženie premietnuť do cien na pultoch, inak to nebude mať význam.

Sú si toho vedomí

„Nikto z nich v tom parlamente nepovedal, že nerobte poriadok vo verejných financiách. Oni veľmi dobre vedeli, aký problém narobili tejto krajine. Veľmi jasne som sa ich pýtal: Povedzte nejaké konkrétne opatrenie, ktoré by ste urobili na konsolidáciu,“hovorí premiér v zostrihu, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach. Navrhovali zlepšiť výber DPH, ibaže to je opatrenie len na papieri. Tu potrebujeme presne vypočítané opatrenia.

TOTO tu ešte NEBOLO! Nezamestnanosť STAGNUJE, firmy ZÚFALO hľadajú ľudí
Trh práce na Slovensku prežíva zaujímavé obdobie. Zatiaľ čo nezamestnanosť zostáva už osem mesiacov takmer bez zmeny, zamestnávatelia bijú na poplach kvôli nedostatku pracovnej sily. Tento paradox odhaľuje hlbšie problémy slovenskej ekonomiky a... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Čo zanechal Ódor

Premiér upozornil, že Ľudovít Ódor (PS) navrhoval okrem 25-percentnej DPH zrušenie trinástych dôchodkov a rôznych dávok.

„Ja si uvedomujem, že to nie je jednoduché, pre nikoho to nie je jednoduché. Aj štátu budú chýbať zdroje na niektoré projekty, ktoré by sme radi podporili, ale taká je realita,“hovorí premiér s tým, že všetkým trom premiérom za posledné tri roky, aj Európskej komisii bolo jasné, že máme najhoršie verejné financie z celej EÚ. Navyše opozícia tu robí výčitky a potom presviedčajú EK, aby Slovensku zastavila fondy.

Šefčovič nie je náš výber

Premiér objasňuje, že eurokomisárov vyberá vedenie EK.

„My sme len potvrdili nomináciu Maroša Šefčoviča, hoci môžu byť rôzne názory na neho, Európska komisia ho chce, lebo je mimoriadne dobrý,“konštatuje premiér s tým, že on v EP počúva že slovenskí europoslanci Šefčovičovi pri vypočutí 4. novembra chystajú peklo a nahovárajú aj iných europoslancov, aby ho „zničili“.

Premiér sa má v priebehu týždňa stretnúť aj so splnomocnencom vlády pre vyšetrovanie manažmentu pandémie. Chce ho požiadať, aby teraz nechal bokom filozofovanie okolo očkovania.

Čo má teda riešiť?

„Krajina bola oklamaná, keď niekto tvrdil, že očkovanie je sloboda. Vy sa sústreďte na veci, ktoré potrebujeme teraz verejnosti doručiť. A to je, ak teda tvrdíme, že nám tu zanechali neporiadok vo verejných financiách a vyhodili miliardy na hlúpe nákupy zdravotníckych pomôcok, vakcín, ktoré nikto nepotreboval, tak prosím choďte na najvyšší kontrolný úrad, choďte po všetkých inštitúciách, ktoré vám dajú informácie,“hovorí premiér s tým, že očakáva odpovede na otázky, kto prevádzkoval MOM-ky, na ktoré šlo 30-tisíc eur mesačne, kto nakupoval vakcíny už v čase, keď ich nikto nepotreboval

Hlas ľudu: Chlieb náš každodenný daj nám dnes
Začnem slovami Milana Rúfusa. Lebo nie je nič krajšie, ako keď básnik hovorí. My, čo sme na dedine vyrastali a viac si toho pamätáme, my vieme, že dorábať chlieb v „potu tváre“, krájať ho a prosiť oň, to nie je len tak. Aj múdry básnik vie o tom... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Mária Škultétyová

To sú otázky, pre vyvodenie zodpovednosti

Premiér očakáva tieto odpovede preto, aby mohla byť vyvodená zodpovednosť za neporiadok vo verejných financiách. Treba vedieť aké komu šli provízie za zbytočne nakúpené vakcíny, pretože len vyvodenie zodpovednosti aj bežným občanom prinesie pochopenie toho, o čom je konsolidácia.

DPH na potraviny

Premiér na príklade jedného rožka vysvetlil, ako vzniká cena potravín. Vláda má pomerne veľa represívnych nástrojov, premiér však chce ísť cestou konštruktívnych diskusií. Bol vytvorený zoznam potravín, ktorý je prílohou k zákonu o DPH, kde bola daň znížená z desiatich na päť percent. Od obchodníkov očakáva, že sa to ukáže aj po otvorení obchodov 2. januára, inak to nebude mať zmysel, ak to nepôjde.

„Potom na čo sme vyhodili stovky miliónov EUR na zníženú DPH? Veď predsa išlo tu o to, aby sme ľudí, ktorí kupujú základné potraviny do určitej miery chránili. Prečo sme odpustili prvospracovateľom a poľnohospodárom odvody, čo nám Európska komisia schválila? No lebo sme chceli znížiť tlak na potravinovú infláciu, ktorá bola obrovská,“ pripomenul premiér.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok