Očné vady deti nebolia. Nevedia o nich ani rodičia. Zistiť sa však dajú
22 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Vidí moje dieťa dobre? Ono samo to v predškolskom veku vyhodnotiť nevie a nevie to vyhodnotiť ani rodič. Lenže ak sa problém zistí až po nastúpení do základnej školy, na nápravu je zväčša už neskoro. Preventívny program, ktorý v piatok spustila už po ôsmykrát Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) pod názvom Zdravé oči už v škôlke sa zameriava práve na deti od troch do šiestich rokov.

ÚNSS za sedem ročníkov tohto programu premerala zrak viac, ako 130-tisíc predškolákov. Takmer 20-tisíc rodičov od pracovníčok Krajských stredísk odchádzalo s odporúčaním vyhľadať lekára.

Včasná a správna diagnostika prípadných zrakových odchýlok je u detí v predškolskom veku zásadná, pretože je ešte možné jednotlivé poruchy podchytiť či úplne zvrátiť. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska za podpory jedného z obchodných reťazcov každoročne posiela vyškolených odborníkov do materských škôl po celom Slovensku. Skríningovým meraním vedia odhaliť tupozrakosť, škúlenie, astigmatizmus či ďalekozrakosť. 

Falošné PN - Leniví Slováci alebo systémový problém?
Minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš oznámil, že je čas riešiť maródky Slovákov, ktoré sú vraj dlhšie ako pacienti potrebujú. V aktivite proti “falošným PN” ho v nedeľnej relácii V Politike podporil aj premiér Robert Fico, ktorý... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Roman Martiška

Predchádzajme noseniu okuliarov

„Je podľa nás veľmi dôležité, aby rodičia predškolákov boli dostatočne informovaní. Ich predstava o tom, že dieťa vidí tak, ako má, sa nemusí zakladať na realite. Náš osvetový a preventívny program ,Zdravé oči už v škôlke‘ preto upozorňuje na včasnú diagnostiku u predškolákov, ktorá v mnohých prípadoch vie deťom dopomôcť k plnohodnotnému životu bez okuliarov, aj neskôr v dospelosti. Spoločne sa snažíme chrániť našich najmenších, ako aj pomôcť rodičom, aby včas vedeli zakročiť a svojim deťom umožnili vidieť svet krajší a farebnejší,“ povedala Jana Gregorovičová, podpredsedníčka predstavenstva občianskeho združenia obchodného reťazca.

Ako vyzeral minulý ročník

Od októbra 2023 do júna 2024 bolo v programe skontrolovaných 23 337 detí v 534 materských školách, v 342 mestách a obciach po celom Slovensku, z čoho 14-tim percentám (3 215 deťom) bola odporučená návšteva očného lekára na komplexné vyšetrenie zrakuV 25 materských školách bol nulový podiel odporúčaní na ďalšiu návštevu očného lekára.

Bezplatne a bezbolestne

Pracovníci Únie nevidiacich deti navštevujú v známom prostredí – ide im o to, aby sa deti zbavili strachu, či stresu. Priebeh merania je jednoduchý, bezkontaktný a bezbolestný. Certifikát, ktorý dieťa dostane obsahuje namerané zrakové parametre a v prípade potreby aj odporúčanie na ďalšie vyšetrenie u lekára.

„Program ,Zdravé oči už v škôlke‘ je výnimočný hneď v niekoľkých ohľadoch. Merania prebiehajú v známom bezpečnom prostredí materskej školy, rodičia dostanú prehľadný certifikát s odporúčaniami na ďalšiu návštevu, ako aj informácie o prevencii, ktorú môžu absolvovať aj doma formou zábavných aktivít,“skonštatovala Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Michal Zoldy: Štát možno rýchlo rozvrátiť, obnova trvá oveľa dlhšie
Najstarší slovenský komentátor Michal Zoldy vo svojom najnovšom komentári analyzuje politický vývoj na Slovensku za posledné dve desaťročia. Poukazuje na dlhodobú kampaň proti Robertovi Ficovi a strane Smer, ktorá vyvrcholila po roku 2018. Zoldy... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Registrujte sa do ôsmeho ročníka

Príležitosť zapojiť sa bezplatne do aktuálneho ročníka preventívneho programu „Zdravé oči už v škôlke“ majú všetky materské školy naprieč celým Slovenskom. 

„Spustenie bezplatnej registrácie do 8. ročníka programu je dlhoočakávaným dňom pre mnohé škôlky. Pani učiteľky či rodičia by nemali váhať a prihlásiť sa čo najskôr. Záujem o program je naozaj veľký a skúsenosti z minulých rokov dokazujú, že náš cieľ zaregistrovať 20 000 predškolákov sa naplní v priebehu niekoľkých dní po spustení prihlasovania,“ dodala Gregorovičová.

Materské školy sa môžu do 8. ročníka projektu „Zdravé oči už v škôlke“ registrovať od piatka
18. 10. 2024 na adrese: https://zdraveocivskolke.sk/materske-skoly/

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok