Naozaj bojujú Kórejci v Rusku? (VIDEO)
22 | 10 | 2024 I Milan Laca

Autor: Moon of Alabama

„11 tisíc Severokórejčanov je už blízko Kurska, jeden zajatý“.

Podrobnosti o pôsobení RAND, Pentagonu a GUR Ukrajiny.

Ako to je?

Minulý týždeň som poukázal na ukrajinskú (juhokórejskú, americkú) propagandistickú kampaň, ktorá tvrdila, že tisíce severokórejských vojakov budú čoskoro bojovať proti Ukrajine na strane Ruska: „Nemalo by zmysel posielať Severokórejčanov do Kurskej oblasti, aby bojovali proti ukrajinskej invázii. Ukrajinská invázia sa už vo všeobecnosti ukázala ako neúspešná. Okrem toho jazykové a kultúrne bariéry prakticky znemožňujú integráciu kórejských síl do ruských operácií. Som si istý, že ruská armáda by bola kategoricky proti, píše autor. Domnievam sa, že všetky tvrdenia o severokórejských jednotkách v Rusku sú falošné a som si istý, že väčšina odborníkov bude tento názor zdieľať. Aj keď sa americkým médiám darí túto kačicu nafúknuť, napísal autor.

Severokórejské špeciálne jednotky

V USA hľadajú niekoho, kto prezradil plány na izraelský útok na Irán
Americké spravodajské agentúry úporne hľadajú niekoho zodpovedného za únik prísne tajných spravodajských dokumentov o plánoch Izraela na odvetu proti Iránu. Informuje o tom agentúra TASS s odvolaním sa na CNN. Podľa zverejnených informácií sa... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Kto to vymyslel?

V čase písania vyššie uvedeného textu som nevedel, že nápad na túto kampaň pochádza od RAND, think-tanku Pentagonu, ktorý často ponúka politické nápady. 11. októbra, tri dni pred začatím Zelenského kampane, napísal analytik RAND komentár k spolupráci medzi Ruskom, Severnou Kóreou a Čínou.

Kyjev v akcii 

Rozviedka ukrajinských ozbrojených síl pod vedením generála Budanova začala do ukrajinskej tlače vypúšťať vyhlásenia o severokórejských jednotkách v Rusku. Je jasné, odkiaľ to pochádza: "Podľa správy The New York Times z roku 2024 bol Budanov jedným z členov elitnej jednotky 2245 Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny a bol vycvičený CIA. "Od prvých klebiet o 1 500 a potom 3 000 severokórejských vojakoch v Rusku, Budanov neustále zvyšuje svoje úsilie: 18. októbra publikoval Kyjev Independent článok s titulkom „11 000 severokórejských vojakov bude ‚pripravených bojovať‘ na Ukrajine do novembra". 

... aj Kórejci  a ďalší

Juhokórejská tlačová agentúra Yonhap, známa šírením falošných správ o Severnej Kórei, opakuje podobné vyhlásenia juhokórejskej „rozviedky“: „Severná Kórea sa rozhodla vyslať asi 10 000 vojakov na podporu Ruska na Ukrajine“. Touto témou sa zaoberajú aj americké médiá. Po tom, čo noviny Washington Post rozšírili klebety, zachytil ich denník New York Times, ktorý 16. októbra uverejnil článok „Severná Kórea upriamuje pozornosť na Ukrajinu, pokiaľ ide o bojové skúsenosti“. Článok NYT spôsobil istý zmätok: ako píše bloger Left I on the News, je úplne založený na predpoklade, že na Ukrajine bojujú severokórejské jednotky. Až v 15. odseku sa čitateľ dozvie, že na to neexistujú žiadne dôkazy, konštatuje autor.

Opačné tvrdenia 

Ukrajinský prezident vyzval spojencov, aby „normálne, čestne a rázne reagovali“ na rastúce zapojenie Severnej Kórey do vojny na ruskej strane. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že by rád videl silnejšiu reakciu krajín, ktoré uznali, že Severná Kórea sa čoraz viac zapája do vojny Ruska proti Ukrajine. Počas svojho  prejavu Zelenskij uviedol, že existuje množstvo satelitných  a ďalších údajov, vrátane video dôkazov, že Severná Kórea posiela do Ruska nielen vybavenie, ale aj vojenský personál v rámci prípravy na nasadenie. Podľa neho kroky Severnej Kórey znamenajú „v skutočnosti vstup ďalšej krajiny do vojny proti Ukrajine“. Zelenskyj minulý týždeň obvinil Severnú Kóreu z vyslania vojenských dôstojníkov do Ruska a z prípravy vyslať tisícky vojakov na pomoc vojnovému úsiliu Moskvy.

Iné ohlasy

- Severná Kórea vyslala na ruský Ďaleký východ 1500 špeciálnych síl, aby sa zúčastnili na výcvikových cvičeniach, uviedla v piatok juhokórejská spravodajská služba.
- Americký minister obrany Lloyd Austin v sobotu povedal, že nemôže potvrdiť správy o tom, že Severná Kórea vyslala vojakov do Ruska na možné nasadenie, ale uviedol, že ak sa potvrdí, takýto krok by bol znepokojujúci.

- Šéf NATO Mark Rutte vo štvrtok uviedol, že v tejto fáze neexistujú žiadne dôkazy o prítomnosti Pchjongjangu.

Chystá sa Putin zničiť dolár?
„Putinov plán“ ako zničiť dolárový systém. Ako chcú zlikvidovať hlavnú menu sveta? Putin predstaví plán na zničenie dolárového systému na summite BRICS v Kazani. Briti majú "prehánky" Britský magazín The Economist napísal, že na summite BRICS,... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok