Michal Zoldy: Štát možno rýchlo rozvrátiť, obnova trvá oveľa dlhšie
21 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Najstarší slovenský komentátor Michal Zoldy vo svojom najnovšom komentári analyzuje politický vývoj na Slovensku za posledné dve desaťročia. Poukazuje na dlhodobú kampaň proti Robertovi Ficovi a strane Smer, ktorá vyvrcholila po roku 2018. Zoldy kritizuje devastáciu štátu počas vlády "diletantov a dobrodruhov" a varuje, že obnova rozvrátených inštitúcií a spoločnosti bude trvať oveľa dlhšie než ich deštrukcia. Svoj pohľad opiera o osobné skúsenosti z politických konferencií a stretnutí s politikmi za posledné dve desaťročia.

Jeho komentár vám prinášame v úplnom znení.

_______________

ŠTÁT MOŽNO ZA KRÁTKY ČAS ROZVRÁTIŤ, TRVÁ NEPOMERNE DLHŠIE DAŤ HO ZNOVU DO PORIADKU

Názorným príkladom je Slovensko. Netreba ísť po príklady do Nemecka tridsiatych rokov minulého storočia, ako sa to u nás často s obľubou robí.

Ešte v roku 2019 a na začiatku roku 2020 patrila Slovenská republika pokiaľ ide o stav ekonomiky štátu k slušnému nadpriemeru v rámci Európskej únie. Robert Fico dokonca vravieval, že patríme k úspešnému jadru medzi jej prominentných ťahúňov. Stačili však len niečo viac ako tri roky katastrofálneho šafárenia diletantov a dobrodruhov a zbierame sa takmer z prachu nielen pokiaľ ide o stav hospodárstva, ale aj, čo je rovnako zlé, ak nie ešte horšie, pokiaľ ide o celkový stav spoločnosti ako takej a náš doráňaný kultúrny étos kedysi pomerne svorného holubičieho národa. Rozvrat priam ukážkový. Lenže bolo by chybou tvrdiť, ako to niektorí robia, že to všetko je len výsledkom organizovaného burcovania proti lídrovi Smeru po vražde Jána a Martiny 21. februára 2018. Nie, to v žiadnom prípade nebol ani náhodou "rok 0".

Hrubá chyba a omyl, proti Ficovi, ak to pre jednoduchosť trochu zúžim iba na neho a nechám bokom jeho stranu, sa tu viedla sústredená kampaň minimálne od roku 2002. V novembri 2002 sa konala v Bratislavskom hoteli Carlton veľká medzinárodná konferencia, ktorú zorganizoval Mesežnikovov Inštitút pre verejné otázky (neslávne známy IVO) pod názvom "Je výsledok volieb 2002 koncom populistu Fica?" Už tam vtedy na tej medzinárodnej konferencii pred 22 rokmi mu vystrojili predčasný politický pohreb lebo vedeniu IVO, ale aj Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku pod vedením Dulebu a Vášáryovej, Fico jednoducho nevoňal. V diskusii som na tej konferencii vystúpil z pléna a zacitoval dokonca z ich vlastnej ročenky IVO, v ktorej Mesežnikov sám napísal, že Dzurindove sľuby o dvojnásobných platoch boli ukážkovo populistické. Nepáčilo sa tomu predsedníckemu stolu, že som im do tváre vmietol ich vlastnú výročnú publikáciu.

Tak to teda bolo už v roku 2002, ale odvtedy toho potom bolo oveľa viac, dokonca v takej miere, že som na to v roku 2006 upozornil jedného z vtedajších lídrov Smeru Pavla Pašku (na iného som telefonický kontakt nemala a k predsedovi Ficovi sa jednoducho nedostanete) a tak sme sa z mojej iniciatívy stretli v parlamente, aby som v polhodinovom rozhovore vyslovil názor a pridal aj dobre mienenú radu, že by bolo veľmi dobre, aby sa na tých pravicových konferenciách zúčastňoval aj niekto za Smer. Dodnes mám v telefóne mobilný kontakt na nebohého Pašku. Dal mi vtedy za pravdu a súhlasil, ale nič sa nezmenilo a na tých konferenciách (dnes by sme ich mohli nazvať "slniečkárske") som naďalej vystupoval v diskusiách sám.

Aj na veľkej medzinárodnej konferencii na ministerstve zahraničných vecí keď sem prišiel doslova celý svet v deň, kedy tu boli Bush a Putin v predvečer ich pamätného bratislavského summitu 2005, som v diskusii z pléna dôrazne oponoval neopodstatneným chválenkárskym vyjadreniam Pavla Demeša v jeho úvodnom prejave konferencie, konanej pod záštitou vtedajšej štátnej tajomníčky Magdy Vášáryovej.

Darmo, ak ste najstarším politickým komentátorom, tak si toho pamätáte "nepríjemne" veľa. Robertovi Ficovi som v rovnakom duchu, v akom som hovoril v roku 2006 s Pavlom Paškom, poslal v priebehu nasledujúcich rokov celkove tri listy - to je všetko, čo sa dalo v tej veci urobiť. Keď potom prišiel február 2018, vôbec ma neprekvapilo, že tá šestnásťročná sústredená kampaň, fakticky otvorená likvidačná vojna proti Smeru a Ficovi, sa dramaticky zvrhla a nabrala obrátky totálnej politickej a mediálnej vojny s cieľom akýmikoľvek prostriedkami definitívne odstrániť "nevyhovujúceho" predsedu Smeru z cesty. Zvyšok špinavej roboty mal potom urobiť obávaný demagogický "likvidátor" Matovič a jeho úderky v ÚŠP, NAKA a v médiách, za potlesku zahraničia. Áno, za potlesku zahraničia, inak sa tá zarážajúca hluchota a slepota Bruselu a Washingtonu nazvať nedá. Keď potom prišiel na scénu pištolník Cintula, mal to byť definitívny epilóg. Našťastie nebol. Príbeh pokračuje ďalej. Vlani chvalabohu zatiahli vo voľbách ručnú brzdu v hodine dvanástej voliči. A tak sme dnes tam, kde s celým týmto "autobusom" momentálne sme keď musíme krvopotne konsolidovať ozrutný bordel, čo sa tu napáchal a nakopil za necelé štyri roky, aby sme sa mohli vôbec pohnúť z miesta.

Ak by som bol túto nedeľu sedel na Úrade vlády v kresle novinára TA3 Braňa Krála, určite by som v tom exkluzívnom rozhovore s premiérom zaviedol reč aj na iné témy ako je ekonomika. Rovnako podstatné, ak nie ešte podstatnejšie. Bolo by o čom.

 

Autor: Michal ZOLDY

Jedna Bratislava nesmie regiónom Slovenska vnucovať výsledok volieb
Aby bolo jasno hneď od prvého riadku - v Bratislave som sa narodil, vychodil školy, dlhé roky pracoval, žil. Viac, ako dve tretiny života, a to si tou poslednou, treťou, pri mojom zdravotnom stave ešte náramne fandím. Veľa veľa rokov som mal... Čítať ďalej
20 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok