KRIK červených denníkov ako HNACÍ motor (VIDEO)
21 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Ľuboš Blaha, podpredseda Smeru-SD a poslanec Európskeho parlamentu, sa nedávno vrátil z pranierovanej cesty do ruskej metropoly. V exkluzívnom rozhovore pre našu redakciu otvorene prehovoril o motiváciách svojej návštevy a dojmoch, ktoré si z nej odniesol. "Šlo mi predovšetkým o tri veci," vysvetľuje Blaha. "Prednášať na prestížnej univerzite MGIMO, vyjadriť vďaku ruskému národu za oslobodenie spred 80 rokov a ukázať, že v Európe sú aj hlasy volajúce po mieri."

Misia mieru a vďaky

Keďže mnohí ruskí politici sú na európskych sankčných zoznamoch, nestretol sa s veľa politikmi, zato hovoril s mnohými vedcami, či ľudí z kultúrnej obce, alebo z mimovládneho sektora. Od návštevy ho neodradili ani „tajtrlíci“ z červených denníkov, či z opozície, skôr naopak. Aj v Rusku musia vedieť, že v EÚ nie sú len vojnoví štváči. Aj on si počas svojho pobytu všimol, že obchody prekvitajú tovarom a po uliciach jazdí množstvo nových ruských a čínskych áut, pričom propaganda nám tu tvrdí, že Rusi chodia na Ukrajinu kupovať práčky. Pravdou je, že do Ruska sa momentálne cestuje ťažko, keďže doprava je nastavená tak, aby ten prístup skutočne nebol jednoduchý. Vysvetlil tiež, kto mu platil cestu.

Prečo vlastne navštívil Moskvu – trojaké ciele

„V prvom rade ma pozvala univerzita MGIMO, čo je svetoznáma diplomatická škola a mal som tú česť tam mať prednášku, čiže to bol prvý dôvod a som veľmi rád, že som mohol študentom rozprávať o hodnote mieru o histórii našich slovensko-ruských vzťahov a o našom slovanskom priateľstve,“ priblížil Blaha pre Hlavný denník s tým, že zvyšné dva dôvody boli politické.

„Chcel som v prvom rade poďakovať ruskému národu za to, že nás oslobodil v II. Svetovej vojne od fašizmu a zároveň sa ospravedlniť za všetku tú rusofóbiu. Konkrétne za všetky tie rusofóbne nenávistné a militaristické rezolúcie, ktoré prijíma Európsky parlament. My sa snažíme v európskom parlamente bojovať proti takýmto prejavom rusofóbie, ale tá atmosféra je naozaj strašná a preto som cítil morálnu povinnosť viesť s Ruskom mierový dialóg,“hovorí ďalej europoslanec s tým, že taký dialóg sa dá viesť len ak ste považovaný za priateľa. A k tomu patrí aj vzájomné chápanie sa a rešpekt. Cieľom Blahovej cesty bolo aj vyslanie signálu, že v EÚ sú aj normálni ľudia, ktorí chcú ochraňovať svoje rodiny a nepotrebujú ďalej eskalovať tento konflikt.

Na okraj - spravodajstvo z cesty europoslanca Blahu do Moskvy
Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha splnil v Moskve svoje zámery a ospravedlnil sa za rusofóbiu Západu a poďakoval sa za oslobodenie od fašizmu. Položil kvety pri mauzóleu a k pomníku maršala Žukova. Posvietil si na tamojšiu životnú úroveň a... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

S politikmi sa nestretol

Ako poslanec EP nemal možnosť stretnúť s politikmi – mnohí sú na sankčných zoznamoch. Zato sa stretol s vedcami a predstaviteľmi mimovládneho sektora.

„Povedzme, že šlo o ľudí z ruskej historickej spoločnosti. Povedzme z práve z univerzity MGIMO a ďalšími predstaviteľmi skôr vedeckej a kultúrnej obce. Nehovoriac o možno siedmich-ôsmich novinároch, s ktorými som mal tú česť sa rozprávať,“ doplnil poslanec s tým, že ak Rusi cítia, že neprichádzate ako nepriateľ, vedia ukázať veľké srdce a na cestu bude dlho spomínať. Mnohí ho dokonca upozornili, aby na seba dával pozor – aj v Rusku vnímajú atentát na slovenského premiéra, ktorý prežil len zázrakom.

Krik červených denníkov ako hnací motor

Europoslanec pripomenul, že EÚ uvalila na Rusko sankcie, naša ekonomika stagnuje a Ruská federácia rastie o tri a pol percentá. Ľuboš Blaha sa teší na ďalšie cesty do Moskvy, či do Ruska, v ktorých mieni pokračovať.

„Čím viac pištia a tým je to lepšie znamenie, že robím správnu vec. Samozrejme, že som očakával, že Markíza, Denník N, SME a všetci tajtrlíci okolo nich, najnovšie Weiss... taká hanba ľavice, že to slovenské dejiny nepoznajú ... ale aj Káčer, ktorý samozrejme sa vyjadruje spôsobom, ako keď práve stiahnete fľašu pálenky, tak máte potrebu niečo povedať, tak to spraví za vás Káčer. To sú naozaj nuly, ktoré netreba ani komentovať, ale je dobré, že sa o tom hovorí,“ myslí si poslanec EP s tým, že vyprovokovanie diskusie bolo tiež jeho cieľom. Na druhej strane, ako česť vníma fakt, že mohol byť historicky prvým politikom, ktorý vyslal signál, že Slováci chcú mier.

Stále platí: Nikdy proti Rusku

Podľa neho stále platí to, čo pred pár rokmi hovoril na námestiach – Nikdy proti Rusku

„Jednoducho napriek všetkej tej rusofóbnej progresivistickej propagande a kampani nás nikdy ako Slovákov nedonútia nenávidieť Rusov,“ myslí si politik.

Dopady sankcií

„Brodil som sa takou chudobou, biedou a takým bordelom, že to svetu ani neviem opísať,“ žartuje europoslanec a už s plnou vážnosťou dodáva, že v obchodných domoch normálny tovar v nepreberných množstvách a v uliciach moderné čínske autá.

„Ekonomicky sa im mimoriadne darí, nevidel som tam ani bedárov, ani bezdomovcov po uliciach. V tej zime sa to prakticky ani nedá predstaviť, lebo v 1-2. októbra tam snežilo. Tá životná úroveň je naozaj výborná a to všetko sú len obyčajné klamstvá, ktoré sa šíria, ale neviem z akého dôvodu, Asi stále dôverujú predstavitelia západnej propagandy, že tam živote nikto nepôjde do tej Moskvy. No ale čím viac ľudí tam do tej Moskvy a do toho Ruska pôjde, tak uvidí na vlastné oči, že tie sankcie jednoducho nefungujú, že to Rusko prekvitá a že jednoducho ak niekto na tom dopláca, tak je to Európska ekonomika,“ dodáva Ľuboš Blaha.

Bariéry sú aj v rámci cestovania

Aj to je podľa europoslanca dôsledok sankcií – niekto má eminentný záujem odrezať Rusko od sveta a ľudí od Ruska. Tak sa podľa neho bude dať ľahšie šíriť táto absurdná propaganda.

„Ale keď chcete viesť mierový dialóg a inak ako mierom sa táto vojna skončiť nemôže, ak teda nerátame samozničujúcu jadrovú vojnu, tak potom musíte poznať oba názory, aj perspektívu druhej strany. Musíte tam ísť a poznať ich pohľad,“ myslí si europoslanec s tým, že aj takéto komplikácie pri cestovaní sú dôvodom na predlžovanie konfliktu. On sám hovorí, že v lietadle strávil asi deň.

ŠOKUJÚCE odhalenia bývalého šéfa STV: Mediálny ZLOČIN a DARMOŽRÁČI v RTVS! (VIDEO)
Bývalý generálny riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižňanský prehovoril o zákulisí slovenskej mediálnej scény. V rozhovore odhalil šokujúce praktiky a nečakané zvraty, ktoré formovali verejnoprávne médiá na Slovensku. Diskusia na palete s... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Závistlivcom napadne – kto mu to platí?

„Cestu som si hradil samozrejme sám, lebo Európsky parlament by takéto niečo nikdy neplatil ani nedovolil a išlo o samozrejme vedeckú cestu, keďže som tam mal prednášku, takže som si všetko hradil sám. Môžem ľudí informovať, že pokiaľ by do Ruska chceli ísť, povedzme do Moskvy, tak sú možnosti cez Belehrad a z Istanbulu cez Baku a cena spiatočnej letenky ma vyšla okolo 800 €, takže to nie je suma, ktorá by sa nedala zvládnuť,“ poznamenáva europoslanec s tým, že ak niekto veľmi chce vidieť Rusko, nie je to také ľahké, ako kedysi.

Do Bruselu sa vracia už v stredu a už budúci týždeň čaká europoslancov plenárne rokovanie. Určite príde reč aj na jeho moskovskú cestu, veď ju avizoval.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok