Hlas ľudu: Chlieb náš každodenný daj nám dnes
21 | 10 | 2024 I Mária Škultétyová

Začnem slovami Milana Rúfusa. Lebo nie je nič krajšie, ako keď básnik hovorí. My, čo sme na dedine vyrastali a viac si toho pamätáme, my vieme, že dorábať chlieb v „potu tváre“, krájať ho a prosiť oň, to nie je len tak. Aj múdry básnik  vie o tom svoje, keď v básni Chlieb náš každodenný  hovorí:

Chlieb krájať...

To nie je len tak.

Chlieb nepriletí ako vták,

jak cudzí holub do dvora.

 

Na chlebík musíš poorať.

A hodný svojho chleba žiť.

 

Chlebík si treba zaslúžiť.

Pluh tlačiť ako ťažký vlak.

 

A v podobnom duchu ako básnik by sme mohli  pokračovať.

Do pooranej zeme zasiať zrno,  zlaté klasy zožať, snopy postaviť do krížov, do panákov, vysušiť a odviezť do pajty, do humna, či do stodoly. Vymlátiť a zrno odviezť do mlyna.  Z múky pripraviť chlieb náš „vezdejší“.

Človeka živí práca. Bez práce nie sú koláče. Ani múka, ani chlieb. Chlebík je boží dar. Ak sme boli v kresťanských rodinách vychovaní, každý deň v modlitbe zaň prosíme Pána. Vôňa chleba dráždi naše zmysly. Ona je nad všetky vône sveta.

Mne chlebík pripomína mojich drahých rodičov. Budem preto veľmi osobná.

Moji rodičia boli roľníci. Chlebík dorábali vlastnými rukami a solili ho soľou z potu  tváre. Spolu obrábali pole a pestovali aj žito, jačmeň, raž i ovos. Aby bolo zrna na chleba, na šrot, pre hydinu i pre koníky. Aj na kontingent. Ražná slama do „strožákov“ a na povriesla. Cez žatvu robili aj pri svetle mesiaca. Lebo práca roľníka závisela na počasí. Ja som pásla v Baške Kšinkách kravy, povriesla krútila a pod snopy podkladala. Na obed som kravičky domov zahnala, aby som ich mohla podojiť.

Ťažké, no pekné to boli časy. Rada spomínam.

Náš chlebík voňal rascou, ktorú ocko nosil mame z kosenia lúk. Vrecia so zrnom naložil na voz a odviezol „minárovi“ Zajacovi do mlyna do Žitnej.

Pečenie chleba bolo u nás sviatkom. Večer mamička v drevenom korýtku odmladila na päť chlebov. Ráno chlebíky vyváľala a dala vykysnúť do slamených ošítok. Kúsok cesta odložila ako nákyšku na ďalšie miesenie.   Medzitým vykúrila pec v záhrade. Uhlíky z vyhriatej pece ohreblom  vyhrabala,  chlebíky po jednom vyklopila na drevenú lopatu, potrela vodou, prežehnala krížikom a posádzala do pece. Upečené a vychladnuté chleby uložila do škrine so zrnom na hornej komore. Prikryla domácim  plátnom,  ktoré ona sama utkala. Ani ten posledný chlebík z našej komory nebol suchý .

V ten istý deň sa mútilo mlieko v drevenej zbonke. Hotové maslo vložila mama do drevenej formičky  s vyrezaným ornamentom a mútené mlieko naliala do hlinených mliečnikov. Nebolo väčšej pochúťky zapíjať ním čerstvý chlebík s čerstvým maslom.

S básnikom som začínala, s básnikom budem aj končiť.

Chlieb krájať –

to nie je len tak.

Poznáš raz, čo to znamená.

 

Môj milý, chlieb je odmena.

 

Preto sa modlíš

A ja tiež:

-Chlieb každodenný daj nám dnes. -

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Hlas ľudu: Magda Zlatoústa, Nikto Blaha, užitoční idioti z divých vajec
Ak neviete, čo s načatým večerom, ak ste práve s dostali chuť na vyslúžilú herečku a diplomatku Magdu Vašáryovú, tak nech sa páči! Nebudete ľutovať. A nebudete ani sklamaní, ak od nej nečakáte niečo múdre. Ja som si rozhovor čestnej doktorky na... Čítať ďalej
20 | 10 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok