HASIČI zasahovali v Bojnickom zámku. Súčasťou bola aj evakuácia návštevníkov. Čo sa stalo?
21 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Hasiči si precvičili zásah pri požiari v citadele Bojnického zámku. Počas taktického cvičenia v pondelok pomáhali i deťom, ktoré sa nadýchali splodín horenia, jeho súčasťou bola i evakuácia ostatných detí.
        

"Bojnický zámok patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatkové objekty na Slovensku a aj z toho dôvodu je nutné, aby sa takéto taktické cvičenia realizovali pravidelne. Aby sme sa naučili, ako sa hasí prípadný požiar a vedeli správne evakuovať návštevníkov," spomenula PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.
        

Taktického cvičenia sa zúčastnilo približne 28 hasičov z Prievidze a Handlovej, tiež dobrovoľní hasiči z Nedožier-Brezian a Bojníc s desiatimi kusmi techniky. "Cvičenie má namotivovať udalosť, pri ktorej musíme adekvátne rýchlo zasiahnuť. Musíme sa pripraviť, ak by nastalo horenie na zámku," uviedol veliteľ zásahu Štefan Bielik.
        

Požiar nahlásili hasičom podľa neho zamestnanci zámku krátko pred 9.00 h, v priestoroch citadely zostala uviaznutá skupina detí s učiteľkou, pričom deti boli omámené splodinami horenia. "Zabezpečili sme doplňovanie vody do stredného hradu. Prieskumná skupina našla deti, za použitia vyvádzacích masiek ich vyviedla do voľného priestoru do dýchateľného prostredia. Hasiči vykonávali hasebné práce a následne požiar lokalizovali a zlikvidovali," opísal Bielik s tým, že celková akcia trvala približne 20 minút.
        

Zásah pri požiari historických pamiatok si hasiči cvičia pravidelne, boli v Dolnej Krupej, na Spišskom hrade, Červenom Kameni, prídu i do martinského múzea, v minulom roku ho absolvovali na zámku s výsuvnou plošinou, spomenul generálny riaditeľ SNM Anton Bittner. "Proti požiaru sú pamiatky pripravené relatívne dobre. Samozrejme, ten investičný dlh na nehnuteľnostiach v správe štátu je veľký, približne päť miliárd eur. Takže každý sa snaží v rámci svojich možností," ozrejmil Bittner. Keď zhorí umelecké dielo alebo historický predmet, jeho hodnota je nevyčísliteľná, preto má prevencia a ochrana podľa neho zmysel.

Falošné PN - Leniví Slováci alebo systémový problém?
Minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš oznámil, že je čas riešiť maródky Slovákov, ktoré sú vraj dlhšie ako pacienti potrebujú. V aktivite proti “falošným PN” ho v nedeľnej relácii V Politike podporil aj premiér Robert Fico, ktorý... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Roman Martiška

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok