Chystá sa Putin zničiť dolár?
21 | 10 | 2024 I Milan Laca

„Putinov plán“ ako zničiť dolárový systém. Ako chcú zlikvidovať hlavnú menu sveta?

Putin predstaví plán na zničenie dolárového systému na summite BRICS v Kazani.

Briti majú "prehánky"

Britský magazín The Economist napísal,  že na summite BRICS, ktorý bude v ruskej Kazani od 22. do 24. októbra, Vladimir Putin údajne predstaví plán na zničenie dolárového systému. Ako autori týždenníka poznamenávajú, ruský líder dúfa, že „pridá váhu bloku“ – preto navrhne ostatným hlavám štátov zorganizovať nový globálny finančný a platobný systém, „aby zasadil úder americkej dominancii vo svete. Chce ochrániť Rusko a jeho priateľov pred sankciami.

Analytik o budúcnosti dohody o tranzite plynu medzi Ruskom a Ukrajinou
Osud dohody o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu do Európy je teraz stále neznámy, povedal Igor Juškov, expert z Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie a popredný analytik Národného fondu pre energetickú bezpečnosť . V rozhovore pre... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Jednotný platobný systém 

Rusko navrhuje vytvoriť jednotný platobný systém BRICS, ktorý by možnil vykonávať cezhraničné platby pomocou digitálnych platforiem, spravovaných ich centrálnymi bankami. Plánujú ho zorganizovať do roka. Úspech platformy zníži vplyv Spojených štátov ako centra globálneho finančného systému a poskytne lacnejšie a rýchlejšie transakcie. Západní predstavitelia sa tiež obávajú, že to umožní obísť sankcie, uvalené na tretie krajiny.

Už to chystajú 

Predstavitelia BRICS diskutovali o vytvorení ratingovej agentúry a o možnosti zorganizovať poisťovaciu spoločnosť, ktorá by mohla obchádzať zákazy servisu tankerov, prepravujúcich ruské energetické zdroje a o platobnom systéme, ktorý by mohol nahradiť Visa a MasterCard.

Kto je proti platobnému systému BRICS... 

Analytici hovoria o záujme Ameriky a jej spojencov obmedziť platobné systémy, ktoré konkurujú doláru. Americký Federálny rezervný systém (Fed) sa domnieva, že zvýšenie efektívnosti nových typov digitálnych peňazí by mohlo znížiť používanie dolára v cezhraničnom obchode.

Spochybňujú
Platobný systém BRICS môže čeliť vážnym problémom s likviditou a vyžadovať si veľké implicitné vládne dotácie. Ak sú základné toky kapitálu a obchodu medzi dvoma krajinami nevyvážené, budú musieť navzájom akumulovať aktíva alebo pasíva vo svojich menách. Aj nedôvera medzi krajinami BRICS môže brániť implementácii Putinovho plánu. Aby sa systém digitálnej meny rozšíril, krajiny sa musia dohodnúť na zložitých pravidlách upravujúcich platby a finančné toky.
Čo je cieľom?

Alternatíva SWIFTu by sa mala stať nezraniteľnou voči sankciám USA a iným západným sankciám. Bývalý viceprezident BRICS New Development Bank (NDB) Paulo Nogueira Batista vyzval členov komunity, aby rozšírili medzinárodné transakcie v národných menách a vytvorili alternatívu k SWIFTu. „Členovia BRICS by mohli založiť emisnú banku, ktorej hlavnou funkciou by bolo pracovať na vytvorení digitálnej meny a vydávať dlhopisy, na ktoré by sa nová mena mohla voľne konvertovať“, vysvetlil Batista.

Rusi sú opatrní 

Podľa prezidenta Putina, Rusko už pracuje na nezávislom platobnom a zúčtovacom okruhu na obsluhu zahraničného obchodu. O obchodovanie v národných menách sa už zaujíma veľa zahraničných partnerov. O otázke vytvorenia jednotnej meny pre krajiny BRICS sa však „ešte neuvažuje a ešte nie je zrelá“, v tejto otázke je potrebné konať postupne a pomaly, zdôraznil prezident Putin.

VELITEĽ NATO VARUJE: Ruská armáda bude po vojne silnejšia než predtým
Najvyšší generál NATO v Európe upozorňuje, že ruské ozbrojené sily sa aktívne učia a zdokonaľujú napriek stratám na Ukrajine. Rusko sa stáva nebezpečnejším protivníkom Vrchný veliteľ NATO v Európe, generál Christopher Cavoli, je presvedčený, že... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok