Bývalá starostka Aufrichtová: Vallo NIČÍ Bratislavu!
21 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

V rozhovore s Mimi Šramovou bývalá starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová nešetrí kritikou na súčasné vedenie Bratislavy. Podľa jej slov primátor Matúš Vallo a jeho tím svojimi rozhodnutiami a praktikami ničia hlavné mesto a ignorujú skutočné potreby jeho obyvateľov.

Nehospodárne nakladanie s financiami

"Za šesť rokov súčasného vedenia mal rozpočet mesta približne 3 miliardy eur. To nie sú malé peniaze," upozorňuje Aufrichtová. "Mohli byť postavené seniorské domy, ktoré budú veľkým problémom Bratislavy v budúcnosti." Namiesto toho sa podľa nej realizujú zbytočné a predražené projekty, ktoré nemajú pre obyvateľov reálny prínos.

Nelegálne zvyšovanie daní

Bývalá starostka ostro kritizuje spôsob, akým mesto pristúpilo k zvyšovaniu daní. "Primátor a poslanci ignorujú upozornenie generálnej prokuratúry, že pri zvyšovaní daní porušili zákon," hovorí Aufrichtová. "Verejnosť bola úplne vylúčená z diskusie o tom, prečo a o koľko sa dane zvyšujú. Nikto nevie, ako sa dospelo k 35% zvýšeniu. Toto nie je transparentné ani demokratické riadenie mesta."

Chaotická parkovacia politika

Nová parkovacia politika v Starom Meste je podľa Aufrichtovej katastrofou. "Rozdelili 9,6 km² Starého Mesta na 7 zón. Staromešťania sa stali vo vlastnej mestskej časti návštevníkmi, keď nie sú vo svojej malej zóne," kritizuje. "Ľudia v Starom Meste sa navštevujú tak, že platia 2,50 alebo 2 € za hodinu parkovania. Pre komunitu starousadlíkov je to veľký problém."

Kontroverzné projekty

Aufrichtová poukazuje na niekoľko kontroverzných projektov súčasného vedenia, vrátane cyklopruhu na Vajanského nábreží. "Vytvorili sme nový kolízny bod pred Univerzitou Komenského. Je to miesto, ktoré je dopravne naozaj problémové," vysvetľuje. Kritizuje aj osádzanie drahých kvetináčov v centre mesta, ktoré sú nákladné na údržbu a často zanedbané.

Hrozí Bratislave bankrot?

"Bratislava sa prepadá v rebríčkoch. Hrozí jej krach," varuje bývalá starostka. Podľa nej má mesto vážne problémy s účtovníctvom a hospodárením. "Kontrolórka nevie povedať, koľko stáli niektoré projekty. Keby ste tak viedli firmu, skrachuje do dvoch rokov," dodáva Aufrichtová.

Budúcnosť Bratislavy

Zuzana Aufrichtová vyjadruje obavy o budúcnosť hlavného mesta. "Bratislava si zakladala na tom, že je aj turistickým uzlom, ale turistický ruch je absolútne neprioritný pre súčasné vedenie," hovorí. Poukazuje na zanedbané pamiatky a infraštruktúru, ktoré odrádzajú návštevníkov.

Bývalá starostka nevylučuje, že bude opäť kandidovať v komunálnych voľbách o dva roky. "Keď budem vnímať, že Bratislava potrebuje, aby som upozornila na tieto veci, tak na ne upozorním," uzatvára rozhovor. "Výsledok je taký, aký ľudia zvolia. Ale keď to robíte zle, raz to na vás padne."

Ján Čarnogurský: NIE ukrajinskej armáde na Slovensku, NIE sankciám proti Rusku
Ján Čarnogurský píše na webe srspol.sk jasne a zreteľne: "NIE ukrajinskej armáde na Slovensku, NIE pokračovaniu sankcií proti Rusku." Veľmi dobre analyzuje Zelenského paškvil, nazvaný Ukrajinou "Plán víťazstva". Plán podľa niekdajšieho predsedu... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok