Babišov TRIUMF: "Nikdy som s ŠtB nespolupracoval"
21 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V dlhoročnom spore o evidenciu vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) sa českému expremiérovi Andrejovi Babišovi konečne dostalo satisfakcie. Ministerstvo vnútra SR v pondelok oficiálne uznalo, že Babiš bol vo zväzkoch ŠtB evidovaný neoprávnene. Tento verdikt ukončuje dvanásťročný boj, ktorý výrazne ovplyvňoval Babišovu politickú kariéru.

Babiš: Vždy som veril v spravodlivosť

"Nikdy som nepochyboval, že ten spor vyhrám, preto som povedal, že sa budem súdiť pokojne do konca života," vyjadril sa Babiš pre TASR s evidentným zadosťučinením. Jeho vytrvalosť sa napokon vyplatila, keď slovenské ministerstvo vnútra uznalo, že bývalý český premiér "bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom 'Bureš' a že vedome s ŠtB nespolupracoval".

Babiš zdôraznil svoju nevinu slovami: "Nikdy som s ŠtB nespolupracoval, neexistuje ani nemôže existovať jediný dôkaz, ktorý by dokazoval niečo iné, a preto som aj štyrikrát vyhral súd."

Politické dôsledky a očakávania

Toto rozhodnutie má potenciál zmeniť politickú dynamiku v Českej republike. Babiš, ktorý je v súčasnosti predsedom opozičného hnutia ANO, dlhodobo čelil obvineniam zo spolupráce s ŠtB, čo výrazne ovplyvňovalo jeho politický imidž.

"Dvanásť rokov ma to zásadne poškodzovalo, zneužívali to moji politickí súperi a urážali ma," povedal Babiš, naznačujúc, že toto obvinenie bolo dlhodobo využívané ako politická zbraň proti nemu.

Napriek tomuto významnému víťazstvu je Babiš skeptický ohľadom reakcií svojich politických oponentov. "Ospravedlnenie neočakávam, na to nebudú mať odvahu," dodal.

Nová kapitola v českej politike?

Rozhodnutie slovenského ministerstva vnútra môže znamenať začiatok novej kapitoly v českej politike. Odstránenie obvinení zo spolupráce s ŠtB môže posilniť Babišovu pozíciu na politickej scéne a potenciálne ovplyvniť budúce volebné výsledky.

Pandémia pod lupou? Nový tím preverí štátne zlyhania
Na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vznikne vyšetrovací tím, ktorý by mal prešetriť reakciu štátu na pandémiu ochorenia COVID-19. Vyšetrovací tím Covid vznikne na protikorupčnej jednotke ÚBOK. Prebrať by mal už začaté trestné... Čítať ďalej
21 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok