NEDEĽNÍK Z POLITICKÝCH DISKUSIÍ: Rozohnený Fico, samoľúby Danko a pomýlený Gröhling
20 | 10 | 2024 I Roman Martiška

Poslednú nedeľu letného času s určitosťou ťažko dýchal Igor Matovič, ešteže má plnú špajzu masla z Francúzska a mohol si ním natrieť hruď. Moderátor Branislav Král si totiž namiesto diskusie dovolil urobiť rozhovor s premiérom Robertom Ficom, a vtedy sa opozícií ľahšie dýcha s maslom na hrudi…  Diskusie podpredsedu NR SR Andreja Danka s predsedom KDH Milanom Majerským a diskusia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka s predsedom SaS Branislavom Gröhlingom už boli v silnejšom konfrontačnom tempe.

Fico sa rozohnil: Všetko v štáte nie je premiérska téma!

“Ja, že sa ma opýtate ako sa mám,” začal premiér mimoriadne žoviálne rozhovor s Králom, čím pripomenul niekdajšie rozhovory s exprezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktoré začínali podobnými otázkami. Fico sa rozohnil pri téme “premiérska téma”, ktorá je podľa neho už pomaly každá téma, každý problém a každé preloženie slamy v štáte. Upozornil, že úlohou premiéra je najmä držať koalíciu pokope, nie rieši spory medzi stranami.

Problémy Hlasu-SD a SNS označil Fico za “detské choroby, ktorými si musí prejsť každá strana”, Danko podľa neho urobil pokus s osobnosťami, ktorý bol úspešný, keďže je SNS vo vláde, ale teraz musí klub udržať pokope, čo sa zatiaľ darí.

Paranoja, ktorú opozícia v súčasnosti má zo správy SIS o atentáte bola samozrejmosťou rozhovoru. “Nič som si neobjednal,” zopakoval opäť Fico. Fakt, že z atentátu obviňuje opozíciu okomentoval aj slovami “aké som mal ja prepojenie na vraždu Kuciaka, keď mi stavali pred domom šibenice”. 

Premiér oznámil, že splnomocnenca Petra Kotlára bude nateraz žiadať odloženie jeho doterajších zistení o pandémií, a bude žiadať vyšetrovanie vedúce k výsledku “kto sa na tom celom nabalil”, práve musí jeho vláda teraz konsolidovať. Ministerka kultúry má premiérovu podporu “robí to dobre, môžu jačať koľko chcú”. 

Ukrajina v NATO? Rozhodnú “veľkí chlapi”, ale Slovensko bude proti, povedal premiér, ktorý poprel rozhovor s Volodymyrom Zelenským. 

Danko: Nebudem sa vadiť za IC vlaky, už som navadil dosť!

Majerský v sebe nezaprie telocvikára, ktorý pre netrafený basketbalový kôš rozdáva kliky ako na bežiacom páse. “Priniesli sme vláde, Robertovi Ficovi, 5 opatrení a nič,” povedal Majerský na Dankovu výčitku, že opozícia ku konsolidácií neprispela nič. Opatrenia z chránenej dielne KDH boli, a to pre opakovanie, ktoré je matkou múdrosti, v hodnote pár stovák miliónov, ale potrebujeme miliardy! Stovku miliónov klikov síce Majerský za celý život nerozdal, ale na záchranu Slovenska potrebujeme miliardy…

Predseda Prešovského samosprávneho kraja vybehol na Danka aj s grafom chudoby, v ktorom jeho kraj vyhráva. Žiaľ, podľa župana Majerského on nemá funkciu na to, aby do kraja zháňal investície. Nie? Samozrejme, nemusí robiť nič, ale môže robiť aj niečo navyše! Majerský odmieta zháňať investičné projekty pre kraj a Danko sa nebude hádať o IC vlaky, vraj sa navadil dosť! Vadil som sa hotely, vadil som sa za gastro, vadil som sa živnostníkov… menoval Danko, ale už to robiť nebude, hoci zrušenie IC vlakov považuje za choré, lebo ani jeden pre, ktorého sa vadil SNS voliť nebude.

“Ste takým istým zlepencom, ako predchádzajúce vlády,” povedal Dankovi podpredseda samosprávneho kraja, ktorému táto vláda odpustila časť pôžičiek, z ktorých nemalú časť si kraje požičali práve pre kroky “bývalých zlepencov”. Danko síce popiera po funkcii predsedu parlamentu, ale ješitnosť sa oklamať nedá, dokonca spochybnil splnomocnenie Petra Žigu, ktorý aktuálne vedie Národnú radu z postu podpredsedu.

Dlh v roku 2020 zvýšili trináste dôchodky, tvrdí Gröhling 

Seniori na Slovensku, ktorí majú v októbri tradičné posedenia venované k ich úcte, by si mali skontrolovať výpisy účtov z roku 2020, a to mesiace november a december. Predseda SaS tvrdí, že dlh štátu v roku 2020 navýšili trináste dôchodky, a teda ak ho zvýšili, tak museli byť vyplatené! 

Obuvníkovi preškolenému na kaderníka a exministrovi školstva to žiaľ Šutaj Eštok nepovedal priamo v diskusii. Áno, bol to Milan Krajniak, momentálne rytier v zbroji s perom v ruke za rodičovské dôchodky, ktorý okamžite po príchode trináste dôchodky okresal na sociálnu dávku. Gröhling si to, ale nepamätá, keďže vtedy hľadal slová, ktoré by obhájili zatvorené školy…

Strelu do vlastnej v podobe nezmyslu s 13. dôchodkami z roku 2020 Šutaj Eštok nevyužil, ale pri kritike nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška si už na oponentovi zgustol: “Vy sa neobúvajte do vzdelania pána Šaška, ktorý ma vzdelanie v zahraničí, zatiaľ čo vy máte obuvnícke učilište,” - Gröhling bol teda podľa svojho merítka ministrom omylom, to, že je opäť poslancom je už sadomasochizmus jeho voličov… 

Trafená hus zagágal - slovenské príslovie ideálne na záver dnešného Nedeľníka z politických diskusií. Prítomní páni z opozície gágali pri konsolidácií, ale oveľa viac pri téme atentátu na premiéra, kde očakávajú “správu na objednávku”. Zagágal Gröhling a gága celá opozícia o štýle vládnutia, keď tu za tri roky zdevastovala štát?  

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik