Maďarský MINISTER VYTOČENÝ DO BIELA: Všetci tu prišli o zdravý rozum?“
20 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Maďarský minister zahraničných vecí poukazuje na dvojitý meter, pretože talianska prokuratúra požiadala o šesť rokov väzenia pre bývalého talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, zatiaľ čo Ilaria Salis, ktorá je v Maďarsku obvinená zo spáchania ťažkého ublíženia na zdraví ako členka gangu, momentálne požíva poslaneckú imunitu v Európskom parlamente, píše maďarský portál Index.

V piatok, 18. októbra, predniesli záverečné reči pred talianskym súdom v procese Mattea Salviniho, ministra dopravy a infraštruktúry Talianska. Voči predsedovi strany Liga bolo začaté trestné konanie ešte v roku 2021 za to, že ako minister vnútra v roku 2019 neumožnil po dobu 19 dní vylodiť sa lodi s 147 utečencami zachránenými z mora pri Lampeduse. Loď ich vzala na palubu v blízkosti Líbye v Stredozemnom mori.

Prokuratúra preto obviňuje talianskeho krajne pravicového politika z únosu a porušenia povinností, keďže podľa prokuratúry porušil medzinárodné právo kvôli získaniu politických bodov. Medzinárodná dohoda o pátracích a záchranných operáciách na mori (SAR dohoda) totiž stanovuje, že každý, kto sa ocitne v núdzi na mori, musí byť zachránený a musí mu byť poskytnuté bezpečné miesto – a práve 147 migrantov zachránila loď Open Arms z vôd Stredozemného mora.

Počas záverečných rečí požiadal obhajca Mattea Salviniho o jeho oslobodenie. Salvini sa už skôr vyjadril, že svoj čin neľutuje a že by sa rozhodol opäť rovnako.

Ak bude Salvini uznaný vinným, môže byť odsúdený až na šesť rokov väzenia a tiež mu môže byť zakázané vykonávať verejné funkcie.

Izrael: Na dom premiéra Netanjahua mieril dron
Na dom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v meste Cézarea na severe Izraela v sobotu mieril dron. Premiér sa v tom čase však v dome nenachádzal a neboli hlásené žiadne straty, uviedol premiérov hovorca. TASR informuje na základe správy... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Matteo Salvini tvrdí, že proces proti nemu je politicky motivovaný, a aj dnes by loď zadržal rovnako

Niekoľko pasažierov bolo vylodených zo zdravotných dôvodov počas trojtýždňového čakania, pričom niektorí sa pokúsili preplávať na Lampedusu. Nakoniec rozhodol súd, že Salvini nemôže brániť vylodeniu lode, takže 89 migrantov, ktorí zostali na palube, sa bezpečne dostalo na súš. Mnohí podporili Salviniho, vrátane talianskej premiérky Giorgie Meloni. Na veľkom mítingu strany 7. októbra sa zúčastnili členovia európskej strany Patrioti za Európu (PfE), vrátane maďarského premiéra Viktora Orbána, lídra holandskej Strany slobody Geerta Wildersa a predsedu portugalskej strany Chega Andrého Venturu. Predseda francúzskeho Národného zoskupenia Jordan Bardella vyjadril svoju podporu videoodkazom.

Szijjártó Péter sa tiež vyjadril

Po premiérovi Viktorovi Orbánovi a Kinge Gálovej teraz prejavil solidaritu s Matteom Salvinim aj maďarský minister zahraničných vecí a zahraničného obchodu Szijjártó Péter. Na svojej sociálnej sieti zverejnil odkaz, v ktorom kritizoval taliansky súdny systém.

„Všetci tu prišli o zdravý rozum?“ – začína svoj príspevok Szijjártó Péter, ktorý potom porovnáva proces proti Matteovi Salvinimu s prípadom poslankyne EP Ilarie Salis. Salis bola takmer pol roka zadržaná v Maďarsku po tom, čo bola obvinená, že ako členka gangu zbila niekoľko okoloidúcich. Salis prišla do Maďarska počas dňa v roku 2023, ktorého sa zúčastňujú najmä neonacisti, aby si pripomenuli pokus nacistických a maďarských vojakov o únik z obkľúčenia sovietskymi vojskami z Budapešti 11. februára 1945.

Odvtedy je Ilaria Salis poslankyňou Európskeho parlamentu za stranu Zelení a Ľavica, a preto má poslaneckú imunitu.

„Dva talianske prípady so ‚spravodlivosťou‘ a európskym ľavicovým hlavným prúdom. Matteo Salvini chránil hranice Talianska, čím zabezpečil bezpečnosť krajiny a jej občanov, keď nedovolil, aby sa vylodila loď s nelegálnymi migrantmi v Taliansku. Dôsledok: talianska prokuratúra žiada šesť rokov väzenia.“ – napísal Szijjártó Péter o prípade Mattea Salviniho a následne sa vyjadril k prípadu Ilarie Salis:

„Ilaria Salis prišla do Maďarska ako členka gangu, aby náhodne zbila okoloidúcich v uliciach Budapešti. Dôsledok: ľavica ju ochránila v Európskom parlamente.“

Svoj príspevok zakončil rovnakou otázkou, akou ho začal: „Všetci tu prišli o zdravý rozum?“

Zoroslav Kollár: Politici sa tvária, že nebyť EÚ, žijeme v praveku. Aká je pravda? (VIDEO)
Najnovšie video podnikateľa a právnika Zoroslava Kollára má niekoľko miliónov adresátov. Prihovára sa v ňom, už po druhýkrát, všetkým občanom Slovenskej republiky, pretože by sme mali byť jednoducho a jasne informovaní o tom, čo tu „vyvádzajú“... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok