Maďari píšu: Viktor Orbán ďakuje slovenským národným konzervatívcom
20 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Podpredseda frakcie Európa suverénnych národov, slovenský europoslanec Milan Uhrík v príspevku na sociálnej sieti prezentoval osobný list, ktorý mu 11. októbra adresoval maďarský premiér Viktor Orbán, píše maďarský portál Hungary today s tým, že maďarský premiér Uhríka v liste vlastencov vyzýva na spoluprácu pri ochrane pred zlomyseľnou politikou liberálov.

Portál cituje list maďarského premiéra slovenskému europoslancovi, o ktorom informoval na sociálnych sieťach.

Facebook Milan Uhrík | List Viktora Orbána slovenskému europoslancovi

Slovenský politik vo svojom skoršom prejave v Európskom parlamente vyzval predsedníčku Komisie Ursulu von der Leyenovú. „Mala by sa inšpirovať Maďarskom a nesnažila sa ho potrestať za každú cenu... Európska únia naozaj nepotrebuje viac migrantov, viac vojen, viac dlhy, ďalšie zákazy spaľovacích motorov... Potrebuje však politikov, lídrov, ktorým záleží na mieri a prosperite Európy,“povedal Milan Uhrík v parlamente v Štrasburgu. Vo svojom videu na sociálnej sieti zopakoval Orbánove slová a povedal, že nastal čas konať, „v duchu spolupráce, v duchu reciprocity a v duchu konštruktívnej budúcnosti.

Orbán vyzýva na spoluprácu vlastencov: "Musíme zastaviť progresívcov!" (VIDEO)
Nie je tomu ani týždeň, čo Milan Uhrík (hnutie Republika) v pléne Európskeho parlamentu vyzdvihol priority maďarského predsedníctva v Rade Európy. Maďarský premiér Viktor Orbán slovenskému europoslancovi, podpredsedovi frakcie Európy suverénnych... Čítať ďalej
14 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Portál pripomína, že pred nejakým desaťročím by Orbán s Uhríkom len ťažko našli spoločnú reč kvôli historickým súvislostiam, výmena správ medzi oboma politikmi je znakom toho, že časy sa menia. Politická pravica teraz postavila svoje bojové línie na hranici medzi národnými hodnotami a globalistickým progresivizmom, namiesto toho, aby sa zamerala na konfrontáciu v duchu národnej identity alebo historických krívd ako predtým. Toto otepľovanie vzťahov a úzku spoluprácu medzi maďarskými a slovenskými konzervatívcami schvaľuje aj veľká väčšina voličov Republiky, pripomína portál.

Vo všeobecnosti je Orbán považovaný podľa Hungary today za pozitívnu osobnosť slovenskej pravice, pričom medzi slovenskými progresívcami a liberálmi je démonizovaný.

Výmena správ by sa dala interpretovať aj ako otepľovanie vzťahov medzi skupinou Európa suverénnych národov (ESN) a Patriotmi pre Európu (PfE) v Európskom parlamente. Zďaleka najväčším členom ESN je Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej program je veľmi podobný programu maďarskej vládnej strany FIDESZ. Hoci vzťahy medzi oboma nie sú formalizované kvôli historickým väzbám FIDESZ na jeho bývalých partnerov EPP z Nemecka, CDU a CSU, vzhľadom na nedávne kruté útoky a hrozby výmeny vlády v Budapešti zo strany dvoch nemeckých dedičských strán, rovnováha vzťahov sa môže v budúcnosti zmeniť. Nepriateľské osobné komentáre lídra EPP Manfreda Webera (CSU) a predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyenovej (CDU) na adresu Viktora Orbána počas nedávnej plenárnej rozpravy by mohli urýchliť túto schizmu a posilniť väzby medzi stranami PfE a ESN, uzatvára portál Hungary today.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok