Ján Čarnogurský: NIE ukrajinskej armáde na Slovensku, NIE sankciám proti Rusku
21 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Ján Čarnogurský píše na webe srspol.sk jasne a zreteľne: "NIE ukrajinskej armáde na Slovensku, NIE pokračovaniu sankcií proti Rusku." Veľmi dobre analyzuje Zelenského paškvil, nazvaný Ukrajinou "Plán víťazstva".

Plán podľa niekdajšieho predsedu vlády Slovenskej republiky "obsahuje už opakované a viackrát odmietnuté požiadavky ako vstup Ukrajiny do NATO, povolenie na streľbu rakiet do hĺbky ruského územia, personálne doplnenie ukrajinských rezervných brigád a ďalšie."
Chýba viac nesúhlasov
"Nesúhlas Slovenska s prijatím Ukrajiny do NATO už premiér Robert Fico verejne vyhlásil, rovnako s vyslaním slovenských vojakov na Ukrajinu. Zatiaľ verejne nevyhlásil náš nesúhlas, presnejšie odmietnutie nášho súhlasu s medzipristátím lietadiel NATO na našich letiskách pred ich bojovým letom nad Ukrajinu. Američania by si mohli vyložiť tzv. Obrannú zmluvu Slovensko – USA tak, že to dovoľuje a Slovensko zatiahnuť do vojny proti Rusku. Anglosasi radi bojujú cudzími rukami, najmä proti Rusku. Zmluvu v takom znení v zrýchlenom režime podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Verme, že premiér Fico také zneužitie zmluvy pri prvej príležitosti verejne odmietne." Predpokladá autor textu Ján Čarnogurský.
"Zelenského plán obsahuje nový prvok"
Varuje skúsený politik a uznávaný diplomat. " V záverečnom bode navrhuje (ponúka) po skončení vojny na Ukrajine nahradenie amerických jednotiek v Európe jednotkami ukrajinskej armády. Nuž toto nie."
 
"Nikdy", dá sa čítať z textu Jána Čarnogurského: Žiadna slovenská vláda nesmie súhlasiť s umiestnením ukrajinských vojakov na Slovensku. Žiadni cudzí vojaci na Slovensku nedávajú záruku, že sa z nášho územia – bez vojny – aj stiahnu.
Ukrajinskí vojaci na Slovensku by sa veľmi ľahko mohli stať nástrojom vznášania najrôznejších požiadaviek. Ukrajinskí vojaci na Slovensku by boli ďalším dejstvom obmedzenia našej suverenity. Americkí vojaci sú už na Sliači.
Téma Ukrajina dáva hneď ďalší podnet.
"7. októbra sa stretol Robert Fico v Užhorode s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom. Premér Fico si predtým pochvaľoval, ako dobre funguje medzi oboma premiérmi „osobná chémia“, ale hneď po rokovaní ukrajinský premiér oznámil, že od 1. januára budúceho roku Ukrajina uzavrie ropovody aj plynovody  z Ruska cez svoje územie. Hoci pár minút predtým mu Robert Fico povedal, aký veľký záujem má Slovensko na pokračovaní toku plynu aj ropy cez Družbu z Ruska na Slovensko a ďalej. Akoby mimochodom premiér Fico tiež poznamenal, ako veľmi pomáhame Ukrajine dodávkami elektriny. Nuž, ak Ukrajina zamedzí náš odber plynu a ropy z Ruska, dúfam, že Slovensko nebude pokračovať v dodávkach elektriny na Ukrajinu." Nepriamo vyzýva na túto jedinú možnú adekvátnu reakciu na zastavenie tranzitu plynu cez Ukrajinu na Slovensko Ján Čarnogurský.
Vysvetľuje, že "plyn a ropa z Ruska sú najlacnejšie spomedzi rôznych alternatív. Od dodávok z Ruska závisí cena benzínu aj plynu pre náš priemysel a domácnosti."
Vezmime si príklad z Maďarska
Nabáda k tomu autor obsažného textu na webe srspol.sk. "Ale účinnejšiu obranu ponúkol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Pohrozil, že ak Ukrajina zastaví tok ropy a plynu (do Maďarska), Maďarsko bude hlasovať proti predĺženiu sankcií proti Rusku. Sankcie sa predlžujú každého pol roka a stačí, aby jeden štát hlasoval proti predĺženiu a sankcie končia pre celú Európsku úniu."
Najbližšie sa bude o sankciách hlasovať v januári 2025. Ak by sankcie skončili, mnoho členských štátov EÚ by sa potešilo aj keď by sa to neodvážili vyjadriť.
 
"Slovensko by sa mohlo pripojiť k Maďarsku"
 
" Vlastne sme to mali urobiť už dávno. Maďarsko by sa asi pripojilo k nám. Prezidentovi Zelenskému najviac záleží na udržaní – a rozšírení – sankcií proti Rusku. Ak by hrozilo naopak ich ukončenie, sám Zelenskyj by mal záujem na udržaní toku ropy a plynu cez Ukrajinu. Ostatne, nie je to len plnenie ruskej štátnej pokladnice, ale aj ukrajinskej. Za tranzitné poplatky.
Je dobré mať v zálohe okrem osobnej chémie aj ekonomické kalkulácie a zemepisnú polohu." Pripomína veľmi zrozumiteľne k vzťahom SR - Ukrajina JUDr. Ján Čarnogurský na webe srspol.sk.
Maďarský MINISTER VYTOČENÝ DO BIELA: Všetci tu prišli o zdravý rozum?“
Maďarský minister zahraničných vecí poukazuje na dvojitý meter, pretože talianska prokuratúra požiadala o šesť rokov väzenia pre bývalého talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, zatiaľ čo Ilaria Salis, ktorá je v Maďarsku obvinená zo... Čítať ďalej
20 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok