Ako hodnotí NATO ruskú armádu?
21 | 10 | 2024 I Milan Laca

Hlavný veliteľ NATO sa otvorene vyjadril o ruskej armáde.

Generál Cavoli: po skončení ukrajinského konfliktu bude ruská armáda silnejšia.

Treba zbrojiť!

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, štvorhviezdičkový generál americkej armády Christopher Cavoli, hovoril v rozhovore pre Spiegel o potrebe najväčšieho prezbrojenia aliancie od studenej vojny, kvôli sile ruskej armády.

Nepríjemné vyhliadky?

„Na konci vojny na Ukrajine, bez ohľadu na to, ako to vyzerá, bude ruská armáda silnejšia ako dnes“, povedal Cavoli v rozhovore s generálnym inšpektorom Bundeswehru, generálom Carstenom Breuerom. Podľa Cavoliho, Rusko utrpelo straty na Ukrajine, ale ruské ozbrojené sily „študujú, zlepšujú a implementujú skúsenosti z vojny“. 

Zelenskyj zúfalo vydiera svet
Vyhlásenia Kyjeva o jadrových zbraniach nie sú ničím iným, ako vydieraním civilizovaného sveta. Vraj ich však netreba brať až tak vážne, ide len o prostriedok zúfalého vydierania Západu. Guvernér Chersonskej oblasti Vladimir Saldo zdieľal tento... Čítať ďalej
20 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Americký generál Cavoli, generálny inšpektor Bundeswehru Breuer: „Ruská vojnová ekonomika je v plnom prúde“

Americký generál Cavoli, generálny inšpektor Bundeswehru Breuer: „Ruská vojnová ekonomika je v plnom prúde“.

Foto: Bastian Süpple / Bundeswehr      Zdroj: Spiegel

Nepriateľ, ktorého sa treba obávať?

"Takže budeme mať nepriateľa so skutočnými schopnosťami, množstvom vojakov a jasnými úmyslami", poznamenal americký generál. Dodal, že "tieto sily budú na hranici našej aliancie". V tejto súvislosti vyzval na začatie veľkého programu prezbrojenia síl NATO.

Opodstatnené obavy?

Komentátori nemeckého magazínu Bild sa domnievajú, že v prípade hypotetického útoku ruskej armády na pobaltské štáty bude mať desať dní na dobytie týchto území pred príchodom jednotiek NATO. Autori sa odvolávajú na výsledky scenára, ktorý simulovalo American Center on New Generation Warfare. "Bude trvať desať dní obranných bojov, kým krajiny NATO zasiahnu", tvrdia komentátori.

Generáli si myslia...

Bild spresnil, že autormi tohto scenára sú bývalí generáli NATO Philip Breedlove a Ben Hodges. Podľa ich názoru bude táto prognóza relevantná do roku 2027. Je potrebné poznamenať, že nemecké jednotky by mali zohrávať kľúčovú úlohu pri ochrane regiónu. Predpokladá sa, že Rusko môže zaútočiť na Litvu z územia Bieloruska a Kaliningradu, ako aj cez predtým okupované Lotyšsko.

Izrael: Na dom premiéra Netanjahua mieril dron
Na dom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v meste Cézarea na severe Izraela v sobotu mieril dron. Premiér sa v tom čase však v dome nenachádzal a neboli hlásené žiadne straty, uviedol premiérov hovorca. TASR informuje na základe správy... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok