Ako by to vyzeralo, keby sme ponechali Matoviča Francúzom
20 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Filozof Oliver Bakoš reaguje na cestu Igora Matoviča (hnutie bývalé OĽaNO) do Francúzska, ktorý tam už neriešil Počiatkovu vilu, ale cenu masla.

Názor Olivera Bakoša, filozofa s názvom: Matovičove zahraničné objavyzverejnený v denníku Pravda, preberáme v plnom znení.

Mnohých spoluobčanov potešilo, že Igor Matovič, jedna z vedúcich osobností hnutia Slovensko (teda bývalého OĽaNO), neprestáva ani dnes riešiť najzávažnejšie ekonomické problémy Slovenska (teda aj bývalého Slovenska), do ktorého sa akosi automaticky miestami zaratúva aj ono hnutie Slovensko.

Najnovším miestom jeho experimentálnych ekonomických zistení sa stal Paríž, ktorý leží v známej západnej krajine, ktorá sa v dejinách preslávila najmä pozoruhodnou stavbou tzv. „Počiatkovej vily“.

Práve pri nej však Matoviča, napodiv, vôbec nikdy nepotešilo, že ide vlastne o slovenský majetok, a teda vlastne aj o slovenskú stavbu. Hanbou celého Francúzska a najmä francúzskej prokuratúry, ktorej sa významný slovenský politik písomne zveril s touto pozoruhodnou myšlienkou, je, že ona sa napriek tomu doteraz ostýcha vrátiť túto pamätnú historickú stavbu späť na Slovensko. Kam toto dielo, aspoň podľa všetkého, naozaj a právom patrí.

Nevedno však, či Matovič v jasnom prípade tejto vily nezaujal taký ten pomerne ľahtikársky postoj, ktorý charakterizuje politikov, ktorým je vcelku ľahostajný osud nimi samotnými kruto skúšanej vlasti. Teda akoby v duchu hesla: „Šak keď ju nechcete vrátiť, tak si ju nechajte! Vy Francúzi jedni!“

Veď tam bol iba tak na pol metra od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a mal na to všetky možnosti! Stačilo za sprostredkovanie iba niečo šikovné ponúknuť, napríklad, že ak vráti vilu, tak ho bude trebárs do smrti strihať zadarmo nejakými „vševojskovými“ či ženijnými nožnicami a že ho zakaždým „dogebrí“ aspoň tak dobre, ako jeho samého „zhuntovala“ jeho vlastná maloletá dcéra. To je istotne ponuka, ktorá by sa odmietala iba veľmi ťažko.

Veď keď Merkelovej onehdy odniesol slivkový koláč, tá ho vraj tiež neodmietla, ba o malú chvíľu bola vraj od neho zababraná až po uši

Tieto slabôstky významných svetových politikov Matovič veľmi dobre pozná, len sa ich ostýcha využívať na prospech vlasti. Keby sa nás dnes Francúzi spýtali, či chceme radšej naspäť onú „Počiatkovu vilu“ alebo Matoviča, pretože, zdá sa, že obe tieto takpovediac „vecné bremená“ sú nateraz vo Francúzsku, rozhodovalo by sa nám tiež ťažko.

Lenže ponechať Matoviča Francúzom by vlastne znamenalo ponechať Francúzsko úplne bez dozoru a bez kontroly. Navyše, ak by tento politik zostal vo Francúzsku, nemal by už kam chodiť. Jeho návštevy zahraničia sú dôležité.

Napríklad teraz v Paríži zistil, koľko tam stojí maslo

Mnohí politici si hneď po príchode do cudzej krajiny idú do najbližšieho obchodu nakúpiť pár kilogramov masla, aby ho mohli mať vo dne v noci na hlave, čo im dodáva istú prestíž voči iným politikom, ktorí maslo na hlave ešte nemajú.

Matovič si ho vydobyl najmä umným riadením krajiny vo funkcii premiéra a potom vo funkcii ministra financií.

Zabúdať na to je ešte horšie ako zabúdať na onô maslo alebo toto maslo prehliadať. Aj keby pritom išlo zdanlivo o takého veľkého dobráka, ktorého by bolo takpovediac možné na chlieb natrieť. Bol by to však najskôr opäť iba cmar a zmar.

Maďarský MINISTER VYTOČENÝ DO BIELA: Všetci tu prišli o zdravý rozum?“
Maďarský minister zahraničných vecí poukazuje na dvojitý meter, pretože talianska prokuratúra požiadala o šesť rokov väzenia pre bývalého talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, zatiaľ čo Ilaria Salis, ktorá je v Maďarsku obvinená zo... Čítať ďalej
20 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Matovič sa producíruje, ľudia odkazujú: Prestaň Igor už robiť sprostosti

"Víťazná volebná finta" s údajnou Počiatkovou vilou v Cannes sa premaľovala a najnovšie Igor Matovič naháňa lacné maslo po uliciach Paríža. Dosť chabý nápad. Slováci, komu sa chce ušetriť za pol eura, odskočte si do Paríža a nakupujte výhodne tam. Veď keď tak môže "bezmajetný" človek, prečo nie aj vy! Len sa trošku inak upravte, aby si vás tam nepomýlili s bezdomovcom. Nejak ich tam moc radi najnovšie nemajú. No ale poďme už k statusu cestovateľa Igora Matoviča.

Turista tam objavil, že tam ľudia "zarábajú 4000 eur." Škoda, že to nevedel, keď už bol predsedom vlády a neskôr dokonca aj ministrom financií. Ale to už bolo predsa tak dávno, nejaké dva roky! Vtedy sa to asi nehodilo ľuďom z nejakého dôvodu hovoriť, nie?:

"A toto sú miestne potraviny", vytešuje sa turista s úsmevom na tvári

IM si tam natočil "videjko". "Tak dobre pozerajte" - píše expremiér s maslom (nielen na hlave).

 

 

No a cestou domov si môže v komentoch prečítať šťastný turista aj toto

(podpísaný koment)

"Francúzi nemali Plagr. Mudrosráča ktorý rozhadzoval peniaze na lotériu, momky, testovacie špáradlá pre svojich.

Teraz to treba zaplatiť. Ďakujeme Igor!"

Alebo totok

(podpísaný koment)

"Už začínaš odznova ? Vďaka tebe je u nás to čo je a toto je slovenský dement"

Prípadne tu

(asi nie autentický podpis)

"Koľko stála cesta do Francúzka? Prestaň Igor už robiť sprostosti, mal si šancu, bol si premiér a nezvládol si to, už ti ľudia neveria lebo si sklamal!"

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok