Zoroslav Kollár: Politici sa tvária, že nebyť EÚ, žijeme v praveku. Aká je pravda? (VIDEO)
19 | 10 | 2024 I Eka Balašková

Najnovšie video podnikateľa a právnika Zoroslava Kollára má niekoľko miliónov adresátov. Prihovára sa v ňom, už po druhýkrát, všetkým občanom Slovenskej republiky, pretože by sme mali byť jednoducho a jasne informovaní o tom, čo tu „vyvádzajú“ politici. To je tá zvláštna skupina ľudí, ktorých v prvom videu prirovnal k štyrom zvieratám podľa Georgea Orwella. Lenže kým sa politik stane politikom, je buď dobrý herec, alebo klamár, konštatuje v úvode videa Kollár.

„Politici buď z nevedomosti alebo hlúposti nasľubujú voličom veci, ktoré sú objektívne nesplniteľné alebo ich vôbec nemajú v úmysle splniť a hlúpi, naivní a dôverčiví voliči ich zvolia do parlamentu,“ nešetrí podnikateľ politikov s tým, že množstvo nesplnených sľubov si všimne každý. Lenže nad mnohými vyjadreniami sa ani nezamýšľame a preto nám v tomto videu Kollár hovorí pravdu o finančných vzťahov Slovenska, EU a jej členských štátov.

Nik vám nič nedá zadarmo

Kollár sa pýta, či nám, okrem najbližších, dal niekto niečo zadarmo. Politici nám však vehementne a celé roky tvrdia, že to robí Európska únia. V dokrútkach ponúka vyjadrenia Roberta Fica o významných finančných objemov z eurofondov; Lucie Ďuriš Nicholsonovej o tom, ako sme ich čistými prijímateľmi; a ďalšieho politika, podľa ktorého z EÚ dostávame ďaleko viac, ako platíme.

Podľa týchto vyjadrení by Slovensko bez európskych peňazí zahynulo

„Ekonomické a obchodné vzťahy medzi Slovenskom na jednej strane Európskou úniou a členskými štátmi Európskej únie a ostatným svetom na druhej, je dosť zložitá, spleť vzťahov a čísiel a podrobné vysvetlenie by bolo dlhé a nudné,“upozorňuje Kollár, ktorý v tejto časti chce vysvetliť finančné vzťahy. Veď o peniaze ide vždy až na prvom mieste.

Pomoc? Presne naopak!

Podnikateľ vysvetľuje, že západná kolonizácia našu ekonomiku za posledných 35 rokov riadne zničila, pričom nám tvrdí, že nám pomáha. Kollár nás presviedča o opaku. Vysvetľuje, že kapitalizmus je založený na neustálom raste – počtu spotrebiteľov, výroby,ale aj spotreby a to ho odsudzuje na zánik. „Tvrdý kolaps, kedy sa to stane nevieme, ale každý racionálne uvažujúci človek pochopí, že rozpad takzvaného východného bloku reprezentovaného v ekonomickej oblasti, najmä RVHP (Rada vzájomnej hospodárskej pomoci) v roku 1990 nepomohol krajinám východnej Európy. Táto udalosť zachránila a podporila rast ekonomík západnej Európy,“hovorí Kollár očakávajúc kritiku a preto prináša aj niekoľko overiteľných a teda nespochybniteľných čísel.

Verejne dostupné zdroje

V tabuľkách zo stránky ministerstva financií, ktoré Kollár prikladá s tým, že v rozpočtovom období 2021-2027 dostaneme približne dve miliardy, pričom nepočíta nedočerpané eurofondy. Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, zo 6,3 miliardy eur je zhruba pätina pôžička, zvyšok je jednorazová pomoc s tým, že na rok to vychádza na zhruba sedemsto miliónov eur.

Reprofoto / YouTube / Zoroslav Kollár
Reprofoto / YouTube / Zoroslav Kollár
Reprofoto / YouTube / Zoroslav Kollár
Reprofoto / YouTube / Zoroslav Kollár
Reprofoto / YouTube / Zoroslav Kollár
Schopný manažér by vedel ušetriť

Kollár vyratúva, že výsledná suma, vrátane Plánu obnovy a odolnosti, je menej, ako 10 percent výdavkov SR. „Každý dobrý manažér vám povie, že ak by bol štát riadený schopnými manažérmi a nie mizernými politikmi, tak by dokázal 10 percent nákladov ušetriť takmer okamžite. Takže Európska únia nám nedáva päťdesiat, sto, alebo dvesto percent nášho rozpočtu,“ upozorňuje Kollár, čo na občana znamená toľko, ako keby nám k priemernej mesačnej mzde zhruba 1,400 eur, pridal 140.

Chobotnica z čias Budaja: Taraba má nachystané ďalšie 4 trestné oznámenia
Ministerstvo životného prostredia je jedným z tých rezortov, ktoré bolo dlhé desaťročia vnímané len veľmi okrajovo. Až kým sa na jeho čelo nedostal Tomáš Taraba (SNS-Život NS). Ten v rezorte urobil riadny prievan a zdá sa, že s tým tak skoro... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Koľko peňazí odchádza do Európskej únie

V roku 2021 1,1 miliardy
V roku 2022 1,2 miliardy
V roku 2023 1.3 miliardy EUR

„Vyzerá to, že sme ale stále v pluse, ale to iba tak vyzerá – Slovenská  republika pošle každý rok do Bruselu sumu viac ako miliardu eur. Peniaze bez podmienok a obmedzení minú bruselskí úradníci podľa toho, ako sa im to hodí, napríklad aj na podporu rôznych mimovládok alebo nákup nepotrebných vakcín či nábojov pre Ukrajinu,“ objasňuje Kollár s tým, že deklarovaných viac, ako dve miliardy eur na Slovensko EÚ nepošle, len nám dá možnosť čerpať ich.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok