Záber z národného parku šokoval aj ochranárov! Toto zviera nemá v slovenskej prírode čo robiť!
19 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

V národnom parku sa pohybovalo zviera, ktoré tam nemá čo robiť.  Organizácia WWF Slovensko, ktorá  je súčasťou celosvetovej nezávislej organizácie ochrany prírody, sa najnovšie podelila o prípad, ktorý ich znepokojil.

Ochranári z WWF Slovensko pracujú najmä na ochrane lesov, vôd a veľkých šeliem. Vďaka fotopasci si však všimli, že v jednom z národných parkov na Slovensku sa pohybuje cicavec, ktorý do našej prírody nepatrí.

Toto nečakali

"Čakali by ste v slovenských lesoch medvedíka čistotného? Veru, ani my nie. Napriek tomu bol zachytený našou fotopascou, ako sa špacíruje v jednom z národných parkov," píšu v úvode ochranári s tým, že tento na pohľad roztomilý tvor, hoci vyzerá neškodne, nie je pôvodným obyvateľom našich lesov. Ide o invazívny druh, ktorý bol do Európy, najmä do kožušinových fariem v Nemecku, privezený.

Zdroj: FB WWF Slovensko

Je to invazívny druh

Dopĺňajú, že medvedík čistotný (Procyon lotor) pôvodne pochádza zo Strednej a Severnej Ameriky, kde dokázal osídliť všetky typy životného prostredia, od rozsiahlych lesov, morského pobrežia až po dediny a mestá. Ide teda o výnimočne životaschopný a všežravý živočíšny druh. Podobne ako iné “invázky” má aj medvedík čistotný potenciál rýchlo sa šíriť a negatívne vplývať na populácie našich pôvodných druhov. Vzhľadom na jeho všestravné návyky dokáže ničiť hniezda vtákov, loviť malé živočíchy a konkurovať pôvodným obyvateľom našich lesov v získavaní potravy.

Čo ďalej?

Ochranári na túto otázku odpovedajú: "Nateraz vieme len o jednom jedincovi, ktorý nepredstavuje výrazné riziko. Situáciu však naďalej monitorujeme," uzavreli svoj status.

Zoroslav Kollár: Politici sa tvária, že nebyť EÚ, žijeme v praveku. Aká je pravda? (VIDEO)
Najnovšie video podnikateľa a právnika Zoroslava Kollára má niekoľko miliónov adresátov. Prihovára sa v ňom, už po druhýkrát, všetkým občanom Slovenskej republiky, pretože by sme mali byť jednoducho a jasne informovaní o tom, čo tu „vyvádzajú“... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok