Ukrajinský vojak v Kursku sa pýtal veliteľa, čo tam robia
19 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Volodymyr Zelenskyj z vysoka kašle na osud svojich armád, uviaznutých v ruskom Kursku. Zaujímajú ho iba výsledky volieb v USA, ktoré prídu o mesiac. "Evakuácia nebude." Vojaci ukrajinských ozbrojených síl nesmú a už ani nemôžu ustúpiť z Kurska. Nemajú jedlo, musia piť vodu z močiara a spoliehať sa na záchranu, ponúkanú a realizovanú Rusmi. Informuje spravodajský web lenta.ru.

Zajatec Ozbrojených síl Ukrajiny Chmil: "Velenie uviedlo, že z Kurska nebude možné ustúpiť. Pýtal som sa veliteľa, čo tu vlastne robíme. Nevedel."

Možnosť ústupu už neexistuje

Únikové cesty v Kurskej oblasti pre vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny sú odrezané, nemôžu sa evakuovať. O rozkazoch velenia a situácii na mieste hovoril vojnový zajatec Alexander Chmil . K evakuácii nedôjde, pretože prístupové cesty sú zablokované. "Išli sme do dediny vzdať sa Rusom (...) Vzali ma tam do zajatia, nebili ma, kŕmili ma, dávali mi vodu. Správali sa ku mne ako ľudia k človeku."

Zmobilizovali každého

Muža ukrajinské milície zmobilizovali, hoci bol evidovaný ako narkoman. Poznamenal, že nepredpokladal, že sa ocitne priamo na línii bojového kontaktu – v hlbinách Kurskej oblasti. Ukrajinský vojak sa pýtal veliteľa, čo tu robia, na čo dostal odpoveď, že vojaci kryjú odsun 82. brigády ukrajinských ozbrojených síl. Lenže, ten neexistuje. „Poviem vám úprimne – nie je tam s kým bojovať, veď všetci majú viac ako 52 rokov, ja mám 42 (...) všetci ostatní sú na front násilne odvlečení dedkovia,“ posťažoval sa Chmil. Okrem toho ukrajinská armáda nebola zásobovaná potravinami, museli piť vodu z močiara - prevariť a pridať špeciálne tablety.

Ukrajinské ozbrojené sily boli obkľúčené v oblasti Kursk

Ako napísal kanál Shot Telegram , asi 500 vojakov skončilo v „kotli“. Nepriateľ stratil takmer všetky svoje tanky a v tejto fáze nemôže uniknúť z obkľúčenia. Taktiež kvôli ničeniu mostov je  striedanie jednotiek nemožné.

Všetky pokusy ukrajinských ozbrojených síl preraziť sa končia neúspechom a ešte väčšími stratami obrnených vozidiel.

Ruské ozbrojené sily vyhodili do vzduchu mosty v Sudžanskom okrese v Kurskej oblasti, aby narušili rotáciu a logistiku ukrajinskej armády. Objekty boli zničené pri obci Machnovka, kde ruská armáda vedie aktívnu protiofenzívu.

Vojenskí experti Moskvy ohlásili obrat v bitke o oblasť Kursk

Vojenskí experti, ktorých oslovil portál  Lenta.ru, sa domnievajú, že bod obratu na Kurskom fronte už nastal, alebo sa deje teraz. Člen expertnej rady celoruskej organizácie „Dôstojníci Ruska“, kapitán prvej hodnosti zálohy Vasilij Dandykin naznačil, že pre nepriateľa sa situácia zhoršuje, najmä s nástupom sezónneho obdobia zlého počasia. . „Otázkou je, že pre kyjevský režim už tu vystupuje do popredia politická výhodnosť, ako ju chápu oni – vydržať, vidieť výsledky prezidentských volieb v USA ,“ zdôvodnil.

Môže Ukrajina vyrobiť jadrovú bombu? Kedysi boli tretí na svete
Ukrajinské úrady sa vyhrážajú vytvorením atómovej bomby. Zelenskyj dokonca verejne vydal ultimátum Západu: buď nás vezmete do NATO, alebo získame jadrový arzenál. Údajne sú na to všetky zdroje. Či je to naozaj tak - prišla na to RIA... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok