Potvrdené Ministerstvom obrany: Naď dezinformuje a konšpiruje
19 | 10 | 2024 I Eka Balašková

Bývalý minister Jaroslav Naď (Demokrati) sa rozhodol na zvýšenie svojej popularity využívať to, proti čomu vraj sám bojuje. Udatný aristokrat nechal povypínať webové alternatívne médiá s tým, že sú podľa neho dezinformačné a neštítil by sa to urobiť kedykoľvek, kedy by na to dostal možnosť. Na Facebooku zverejnil informáciu o nehode stíhačiek, za ktorú podľa neho za menšiu nehodu stíhačky F-16 v Kuchyni môže zlyhanie záchranného systému. Ministerstvo obrany a Ozbrojené sily (OS) SR však pre denník Pravda tvrdí niečo iné.

Bývalý minister hovorí o „menšej nehode“ v Kuchyni a obracia sa na ministra, prečo ju tají. Ako OS SR, tak ministerstvo hovoria o dezinformácií s tým, že žiadnu nehodu neevidujú.

Naďov status

„Je pravda, pán Kaliňák, že nedávno mala naša F16 menšiu nehodu v Kuchyni? Škoda nie zásadná, pilot našťastie v poriadku, lano nezafungovalo. Samozrejme, stáva sa. Ak to pravda je, čo všetko ešte pred ľuďmi tajíte!?,“ pýta sa Jaroslav Naď vo verejnej skupine Slovensko proti dezolátom.

O čom to hovorí?

„Od príletu lietadiel, žiaden pozemný ani letecký incident neevidujeme,“ reagoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič na otázku denníka Pravda, ktorý sa na Ozbrojené sily SR obrátil s otázkou, či je informácia pravdivá. „K žiadnemu incidentu v súvislosti s lietadlami F-16 C/D Block 70 na letisku v Kuchyni nedošlo, ide o nepravdivú informáciu,“ uviedol aj rezort obrany v stanovisku pre Pravdu.

O akom lane je reč

Jaroslav Naď hovorí o akomsi „lane“. To je súčasťou letiskovej infraštruktúry, ktorá je potrebná na prevádzku stíhačiek. Tento záchranný systém BAK-12 prešiel 10. júna certifikačným testom práve na letisku v Kuchyni. Slovensko zazmluvnilo 14 nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 ešte v roku 2018, pričom v prvej fáze sme zaplatili 1,58 miliardy eur. Zatiaľ sú na Slovensku dva kusy, tretí má byť dodaný v priebehu októbra 2024.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok