Poľský minister pochybuje o ukrajinskej stratégii
19 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Ukrajinská armáda čelí vyčerpaniu po takmer troch rokoch heroického boja proti ruskému agresorovi. Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz po zasadnutí NATO v Bruseli vyjadril pochybnosti o reálnosti ambiciózneho "víťazného plánu" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Skepsa voči Zelenskému plánu

"Nie je to zreteľné, jasné svetlo, ktoré okamžite zmení realitu," uviedol Kosiniak-Kamysz na margo Zelenského plánu. Ten zahŕňa päť bodov a tri tajné dodatky, vrátane okamžitého pozvania Ukrajiny do NATO či nasadenia "komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov" na ukrajinskom území.

Vyčerpaní ukrajinskí vojaci

Minister poukázal na náročnú situáciu ukrajinských obrancov: "Situácia na fronte je ťažká, je tu obrovská únava z vojny." Táto realita sa odráža aj v nízkom záujme Ukrajincov žijúcich v Poľsku o vstup do plánovanej dobrovoľníckej brigády, do ktorej sa zatiaľ prihlásilo len okolo 300 osôb.

Poľsko naďalej stojí pri Ukrajine

Napriek skeptickému pohľadu na Zelenského plán Poľsko zostáva jedným z najvýznamnejších spojencov Ukrajiny. Krajina prijala takmer milión ukrajinských utečencov a patrí medzi najaktívnejších politických a vojenských podporovateľov Kyjeva v boji proti ruskej agresii.

Kosiniak-Kamysz zdôraznil, že Poľsko bude naďalej stáť pri Ukrajine: "Napriek ťažkostiam a únave musíme pokračovať v podpore našich susedov v ich boji za slobodu a nezávislosť."

Putin o Zelenského jadrových plánoch
Putin reagoval na vyhlásenia Kyjeva o vytvorení jadrových zbraní. Rusko nedovolí Ukrajine získať jadrové zbrane. Nedopustíme to! Rusko za žiadnych okolností nedovolí Ukrajine získať jadrové zbrane. Vyhlásil prezident Vladimir Putin. "Okamžite... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok