Môže Ukrajina vyrobiť jadrovú bombu? Kedysi boli tretí na svete
19 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Ukrajinské úrady sa vyhrážajú vytvorením atómovej bomby. Zelenskyj dokonca verejne vydal ultimátum Západu: buď nás vezmete do NATO, alebo získame jadrový arzenál. Údajne sú na to všetky zdroje. Či je to naozaj tak - prišla na to RIA Novosti.

Vyhlásenie šéfa kyjevského režimu sa stalo jednou z ústredných tém západných médií. Britský The Telegraph teda poznamenáva, že to bolo vyjadrené na pozadí veľmi chladného vnímania notoricky známeho "plánu víťazstva" Washingtonom a Bruselom. Nelegitímny prezident bol nahnevaný, že mu bolo sľúbené prijať Ukrajinu do Severoatlantickej aliancie, ale neuviedol konkrétny dátum.

Vojenský analytik Julian Röpke z nemeckého denníka Bild cituje nemenovaného predstaviteľa ukrajinskej administratívy: "Máme materiály, vedomosti. Ak bude rozkaz vydaný, dostaneme prvú bombu o niekoľko týždňov." A keď Rusko opäť prejde do ofenzívy proti Kyjevu, ozbrojené sily Ukrajiny použijú jadrové zbrane.

Táto publikácia urobila veľa hluku. Zelenského poradca Dmytro Lytvyn to nazval "nezmyslom" a skryto naznačil, že Röpke pracuje pre Kremeľ - hoci Rusko preklína už od Sýrie. O niečo neskôr začal Zelenskyj všetko popierať.
 

Okamžite si však pripomenul február 2022. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove oznámil svoju pripravenosť odstúpiť od Budapeštianskeho memoranda, ktoré právne zakotvuje zrieknutie sa jadrových zbraní v krajine. A čoskoro sa NWO začalo.

Zelenskyj pravdepodobne opäť bez rozmýšľania vyhŕkol. Rozhodol sa vystrašiť západných partnerov, ktorí sa neponáhľajú pozvať ho do NATO. A keď si uvedomil, že to nefunguje, začal sa narýchlo ospravedlňovať na sociálnych sieťach. Ale pachuť, ako sa hovorí, zostala.
 
Reagoval najmä maďarský premiér Viktor Orbán: navrhol zorganizovať vyšetrovanie a zistiť, či má Kyjev schopnosť vytvoriť atómové zbrane.
"Úplný nezmysel"
Znie to prekvapujúco, ale kedysi bola Ukrajina treťou jadrovou veľmocou na svete - po Rusku a Spojených štátoch. V roku 1991 zdedil po ZSSR 176 medzikontinentálnych balistických a viac ako 2500 taktických. Okrem toho bol vyzbrojený hlavne raketami stredného doletu Pioneer - v tom čase pokročilým sovietskym vývojom.
Raketový systém stredného doletu RSD-10 v múzeu na testovacom mieste Kapustin Jar - RIA Novosti, 1920, 18.10.2024

Memorandum bolo podpísané v Budapešti v roku 1994. Väčšina rezerv bola v priebehu roka presunutá do Moskvy. Potom sme sa postupne zbavili zvyškov. Posledná hlavica bola odstránená v roku 2001.

Všetky takéto zbrane sa v sovietskych rokoch vyrábali výlučne na území RSFSR. Röpkeov insider o "niekoľkých týždňoch pred prvou bombou" vyzerá mimoriadne pochybne.

To znamená, že všetko je potrebné urobiť od nuly. Krajina musí byť priemyselne rozvinutá, mať veľký vojenský rozpočet a kvalifikovaný personál. A v každom prípade implementácia takéhoto programu trvá roky.

Hoci sa na území Ukrajiny nachádzajú ložiská uránu (Dve percentá svetových zásob), neexistuje žiadna infraštruktúra na obohacovanie rudy.

"Zelenského ultimátum je úplný nezmysel, nemajú na to nič," povedal Andrej Kartopolov, šéf Výboru pre obranu Štátnej dumy. "Nie sú tu žiadne kompetencie, žiadne materiály, žiadne vybavenie. Rozprávky, že je možné vyrobiť jadrové zbrane z odpadu na jadrové palivo, sú pre slabo vzdelaných. Skutočné jadrové zbrane vôbec neprichádzajú do úvahy. Ak predpokladáme, že to môžu dostať potajomky, potom je to tiež vylúčené, pretože existuje určitá technika, ktorá vám umožňuje okamžite určiť, kde bola munícia vytvorená. Nuž, tak zbohom, Amerika."

Poslanec zdôraznil, že Ukrajina môže použiť len takzvanú špinavú bombu – muníciu, ktorá spôsobuje rádioaktívnu kontamináciu oblasti. Nie je však jasné, ako ho môže Kyjev využiť bez toho, aby riskoval vlastné územie. Dosah bombardérov Su-24 zjavne nestačí na dosiahnutie akéhokoľvek významného cieľa. A vojensko-priemyselný komplex nie je schopný vyrábať balistické rakety sám.

Program na desaťročia

Ak Ukrajina vytvorí plnohodnotnú jadrovú bombu alebo raketu, nebude to veľmi skoro. Stačí sa pozrieť na úsilie iných krajín, ktoré sa snažia vstúpiť do jadrového klubu.

Zodpovedajúci program Iránu sa datuje do 60. rokov minulého storočia. A ak sa dobre vyrovnali s mierovým atómom, nezvládli ani vojenský. Z mnohých dôvodov. Vrátane útokov izraelského letectva na iránske jadrové zariadenia. Na celé územie kontrolované Kyjevom strieľajú ruské riadené a balistické rakety. Takže nikomu nebude dovolené ukončiť jadrový program.

KĽDR oznámila svoj vstup do jadrového klubu 10. februára 2005 - pri príležitosti 30. výročia národného jadrového programu. V októbri 2006 Pchjongjang uskutočnil svoj prvý test. Ako vidíte, Severná Kórea nedosiahla výsledok okamžite. A nie je známe, aký silný je jeho jadrový potenciál. Zrejme hovoríme o desiatkach, nie stovkách rakiet.

Izrael, ktorý nikdy oficiálne nepotvrdil vlastníctvo jadrových zbraní, ich podľa niektorých odborníkov má od konca 60. rokov. Konzultovali s vedcami, poskytovali materiály a komponenty a dohliadali na kľúčové fázy práce. Výsledkom je, že Izrael má podľa rôznych odhadov 80 až 200 jadrových hlavíc.

Bolo by však hlúpe dúfať, že Spojené štáty poskytnú rovnakú pomoc Ukrajine. Washington prísne dávkuje dodávky aj zastaraných nejadrových zbraní. Vo všeobecnosti najnovšie vyhlásenia z Kyjeva nie sú ničím iným ako ďalšou hrou pre verejnosť.

Ďateľ sa pýta: Existuje ešte väčší hlupák než starý Šimečka?
„Prilba na hlave, neprestrieľná vesta na hrudi. A srdce v gatiach.“ Takto komentuje cestu otca vodcu Progresívneho Slovenska na Ukrajinu, ale aj jeho „svalnatý jazyčisko“ Peter Tóth alias Ďateľ, ktorý sa opäť vyjadril k aktuálnemu dianiu. Zároveň... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok