Moderná žobrota, či práčka peňazí Aj to prinášajú darcovské portály (VIDEO)
20 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Do istého času boli finančné zbierky cez darovacie portály vnímané skôr ako posledné východisko z núdze. Dieťa potrebuje polohovaciu posteľ, človek v produktívnom veku potrebuje aktívny (kvalitnejší) invalidný vozík, domov seniorov chce vo svojich priestoroch zriadiť miestnosť na rehabilitáciu, či tréning pamäti. Lenže prišli ľudia, ktorí pochopili, že takto sa dá celkom slušne zarobiť a nič pritom nerobiť. Zakladateľ českého darcovského portálu Čestmír Horký v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou dokonca hovorí o možnej „práčke peňazí“.

Horký vysvetlil niekoľko situácií, ktoré sú v rámci darcovských portálov minimálne sporné. Jednak preto, že o nich rozhoduje jeden človek na krajskom úrade; hovorí, že mnohokrát ide o novodobé žobranie a vysvetlil, že sa nájdu aj takí, ktorí svoju pomôcku dostali a napriek tomu ich prosby lekári videli na darcovských portáloch.

Práčka na peniaze

Podľa Horkého cez takúto finančnú zbierku môžete financovať takmer čokoľvek. Aj na Slovensku sme boli svedkami zbierky na muníciu pre Ukrajinu, na „ušlú mzdu“ pre čurillovcov, ktorých nové vedenie dočasne „vyzlieklo z uniformy“, či na plat pre ich advokáta, ktorý ich zastupuje „pro bono“ (pre dobro veci).

„Predstavte si tú situáciu, že vyberiete 4,5 milióna eur a ten, kto rozhoduje o tom, či to je, alebo nie je financovanie vojny, či šli peniaze skutočne na nejakú obrannú stratégiu, tak o tom rozhoduje úradník v krajskom meste,“hovorí Horký vysvetľujúc že v Česku to funguje tak, že vy si založíte právnickú osobu v Moravsko-Slezskom kraji, zbierku si ohlásite v Olomouckom kraji, vyberiete nejakú sumu a o tom, či je to relevantné, rozhoduje jeden človek na krajskom úrade. Môže pritom ísť o pranie špinavých peňazí, o všeličom, no rozhoduje jeden človek. „V podstate hovoríme o miliardách,“ dopĺňa Horký.

Toto je žobranie

„Zažil som zbierku, kde sa vyberalo na zdravého, 30-ročného muža na dovolenku. Bolo tam dokonca priamo napísané: trebárs na dovolenku v Benátkach a vybralo sa takmer 300-tisíc korún. Ja som na túto zbierku podal sťažnosť, keďže nevidím ani štipku verejného prospechu. Dodnes nechápem prečo, ale moja sťažnosť bola zamietnutá,“ približuje Horký s tým, že mladý muž na dovolenku zbiera preto, lebo sa nevysporiadal so smrťou matky spred niekoľkých rokov. Horký na tvrdo konštatuje, že v takomto prípade ide doslova o žobrotu, veď každému niekto príbuzný zomrel, no dôvod na charitatívnu zbierku to rozhodne nie je.

Krištof ušiel z KHL. Bude precedens politický požehnaný?
"Slovenský hokejový útočník Michal Krištof ušiel z KHL!," znejú titulky zo športových redakcií. Dôvody "úteku" pripomínajú odchod Mariána Studeniča z nedávneho zrazu Slovenskej hokejovej reprezentácie. Podobnosť oboch útekov, zatiaľ zostáva... Čítať ďalej
19 | 10 | 2024 | Roman Martiška

Ľahké peniaze

„Vy dobre napíšete príbeh, máte rýchle peniaze a nikto sa na nič nepýta. Je to omnoho jednoduchšie, ako ísť pracovať,“ poznamenáva Horký.

Navyše s podvodmi sa stretávajú aj zabehnuté, seriózne charitatívne organizácie. Stáva sa totiž, že pacient, ktorý dostane drahú pomôcku buď cez štát / poisťovňu, alebo cez charitatívnu organizáciu, na ňu nechá vyhlásiť verejnú zbierku. Stretol sa s tým aj Horký.

„Od jednej renomovanej nadácie, ktorá pôsobí aj na Slovensku, sa tiež dozvedeli, že ich kontaktovali lekári. Tí svojich pacientov videli na nemenovanej darcovskej platforme, kde vyberali peniaze na liečbu, pričom ich lekári vedeli, že ich liečba je hradená,“ oddáva Horký.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok