Krištof ušiel z KHL. Bude precedens politický požehnaný?
19 | 10 | 2024 I Roman Martiška

"Slovenský hokejový útočník Michal Krištof ušiel z KHL!," znejú titulky zo športových redakcií. Dôvody "úteku" pripomínajú odchod Mariána Studeniča z nedávneho zrazu Slovenskej hokejovej reprezentácie. Podobnosť oboch útekov, zatiaľ zostáva nepovšimnutá.

"15. októbra po skončení tréningu bez povolenia opustil mužstvo. Klub neakceptuje správanie hráča a mieni konať v právnej oblasti v súlade s normami predpisov KHL. Klub má naďalej záujem o jeho služby a nemini vypovedať súčasnú zmluvum," informuje HK Soči o odchode Krištofa.

Zmluvu Krištofa s novým tímom SCL Tigers šajčiarskeho tímu z Langnau už schválil aj Slovenský zväz ľadového hokeja a IIHF, ktoré poslalo do Ruska nekompromisné stanovisko:  "IIHF už nemá nič spoločné so zmluvami v KHL. KHL navyše už nie je členom našej organizácie. Slovenský zväz ľadového hokeja schválil prestup Michala Krištofa a IIHF ho následne schválila v súlade s medzinárodným prestupovým poriadkom IIHF,“ povedal šéf Medzinárodnej hokejovej federácie Luc Tardif pre ruský portál Sport Express.

"Porušenie základného princípu rešpektovania zmlúv zo strany IIHF, ako aj jeho medzinárodných predpisov o prestupoch, opäť ukazuje nekonzistentnú a politicky motivovanú pozíciu IIHF voči KHL a ruskému hokeju ako celku. Vytvára to nebezpečný precedens, ktorý by mohol zničiť mechanizmus medzinárodných prestupov založený na dobrej vôli všetkých účastníkov," argumentuje KHL.

Prikryla politika nešportové správanie?

"KHL odsudzuje správanie Krištofa. Predpisy a legislatíva KHL ponúkajú rôzne mechanizmy, ktoré môže Soči využiť na ochranu svojich práv v tomto prípade. KHL je pripravená poskytnúť klubu komplexnú podporu," píše sa v stanovisku nadnárodnej súťaže.

Nedávna aféra, ktorá vznikla odchodom Studeniča pred olympijskou kvalifikáciou má podobný úvod konfliktu. Studenič podobne ako Krištof nebol spokojný s postavením v tíme, ktoré mu určil realizačný tím. Obaja hráči nespokojnosť vyriešili útekom.

Stanovisko prezidenta SZĽH Miroslava Šatana na adresu Studeniča bolo nekompromisné: Komunikácia nebude! Dvere do reprezentácie sú zatvorené. V prípade Krištofa v podobnej situácii, ale vo vzťahu ku klubu z KHL, už takýto postup SZĽH odobrilo a a spoločne s IIHF uznali, že ide o prestup v súlade s medzinárodným prestupovým poriadkom.

Opustenie tímu bez dohody je prejavom nešportového správania, najmä voči spoluhráčom. IIHF sa odvoláva na chýbajúce zmluvy s KHL, ktoré by určovali prestup hráčov z ruskej súťaže. Právne je, teda Krištofov prestup v poriadku, ale ide o ukážku športového správania, alebo o politický populizmus, na ktorý upozorňujú predstavitelia KHL?

"Hašekovci" zatiaľ mlčia

Ruská hojeková súťaž na Slovensku intenzívne rezonuje od vypknutia vojenského konfliktu na Ukrajine, dokonca bola aj predmetom prezidentskej kampane, keď súčasný prezident Peter Pellegrini vyzval SZĽH, aby do reprezentácie pre Majstrovstvami sveta pozvala aj hráčov z KHL.

Po úteku Michala Krištova je na politickom bojisku ticho! Zatiaľ mlčí aj česká hokejová legenda Dominik Hašek, ktorý mal problém s príchodom slovenského brankára Júliusa Hudáčka do najvyššej českej ligy, keď opustil KHL. Hašek, ktorý obviňuje NHL z podpory Ruska, situáciu, ktorou SZĽH a IIHF prakticky vztýčili prostredník smerom ku KHL, zatiaľ nekomentuje. Mlčia aj kritici na Slovensku bývalý hokejista Michal Handzuš, či bývalý predseda Dukly Trenčín Miloš Radosa.

Bude mimoriadne nešportové správanie prikryté, resp. odignorované v mene súčasného politického nastavenia? Znamená Krištofov útek z KHL, že hráči z Ruska sú de facto voľní pre európsky trh?

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik
 
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok