Ivan Ševčík: Baterkáreň v Šuranoch nám prinesie LEN problémy (VIDEO)
21 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Pred takmer troma týždňami sa trojica poslancov z Národnej koalície (NK) postavila pred novinárov, aby im oznámila žiadosť ich strany, v ktorej chcú za názov klubu SNS, v ktorom pôsobia, pridať za pomlčku skratku NK. Jeden z nich, policajný generál vo výslužbe Ivan Ševčík (SNS-NK) v relácii Diskusie na palete hovoril aj o tom, prečo sa NK takto rozhodla a že rozhodne nejde o žiadnu „záškodnícku činnosť.

Okrem toho, prečo vznikla tá „pomlčková bitka“ Ivan Ševčík vysvetlil, že sa v zásade nič nemení. Poprel aj špekulácie o dohodách s Hlasom, pričom tejto strane neupierajú post predsedu NR SR. Venoval sa však aj kontroverznej baterkárni, ktorá sa má stavať pri Šuranoch – po skúsenostiach z Maďarska – z Debrecínu je stále viac presvedčený, že takýto kolos pre Slovensko nebude žiadnym prínosom.

Búrka v šerbli

Podľa Ševčíka NK išlo o zdôraznenie identity strany. O to žiadala na sneme členská základňa. Keďže pôvodne zamýšľaná fúzia s SNS sa nekonala. Za podporu SNS pre spájanie národných síl sú síce vďační, no k väčšej sebaidentifikácii ich zaviazal snem.

„Sme živá strana a naši členovia počas kampane pred voľbami veľmi aktívne pracovali, k tomuto výsledku veľmi dopomohli a dostali sme sa do NR SR. Stranu musíme zveľaďovať. Máme dobrý program, máme schopných ľudí, ktorí by sa v ďalších voľbách mohli dostať do parlamentu,“myslí si policajný generál vo výslužbe.

Je TO jasné! Do najbližších volieb pôjde NK samostatne
Už dva týždne je slovenská verejnosť svedkom roztržky medzi Andrejom Dankom (SNS) a Rudolfom Huliakom (SNS-NK). Rok bok po boku sedeli na koaličných radách, či absolvovali tlačové konferencie, spoločne predstavovali návrhy zákonov, no od 1. októbra... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Nič sa nedeje, ideme ďalej

„Zostávame v klube SNS, absolätne nechceme rozbiť tento klub, nechceme ani potopiť koalíciu, ani vládu. Budeme naďalej normálne pracovať na Programovom vyhlásení vlády,“doplnil Ševčík s tým, že či s pomlčkou, alebo bez nej, NK koalíciu rozbíjať nemieni. Na druhej strane však musia rešpektovať členskú základňu NK, ktorá k výsledku vo voľbách dopomohla. Ak legislatívny výbor pomlčku neuzná, nič sa nezmení. „Akurát požiadam novinárov, aby mi písali Ševčík – Národná koalícia.“

Chlapské slovo platí. Podpis o to viac

„Keď sa podpisovala táto koaličná zmluva, že predsedom Národnej rady bude člen Hlasu, treba to rešpektovať. K zmenám pomerov v parlamente nedošlo,“ upozorňuje Ševčík s tým, že keď aj bude NR SR ako zastupujúci predseda viesť Peter Žiga, stále je to člen Hlasu, takže či predsedu zvolíme, alebo nezvolíme, stále pôjde o člena Hlasu. Špekulácie o akýchsi dohodách s Hlasom poprel.

Odstúpenie Zuzany Dolinkovej

Ševčík priznáva, že jeho záujmom sú skôr silové rezorty, dianie okolo ministerstva zdravotníctva preto registroval len veľmi okrajovo. Hodnotiť pôsobenie Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) si preto netrúfa. Peter Pellegrini podľa neho urobil dobrý krok, že dočasným vedením rezortu nepoveril iného člena vlády. Kritiku prezidentových vyjadrení ohľadne vyjadrenia, že očakával odstúpenie inej ministerky preto necháva na politológov.

Podporujeme Ukrajinu, aby nám mohla škodiť

Robert Fico deklaroval bezpodmienečnú podporu vstupu Ukrajiny do EÚ a pár dní na to padlo rozhodnutie Kyjeva o zastavení dodávok ruského plynu cez územie Ukrajiny aj na Slovensko. Ševčík tvrdí, že občania to vnímajú veľmi negatívne – sú si vedomí toho, ako Slovensko východnému susedovi pomáha už desať rokov. O kroku ukrajinskej strany povedal, že je „totálne za čiarou“.

„Občania veľmi zle vnímajú celú politiku Ukrajiny od roku 2014, keď sme im pomohli s reverzom plynu. Vtedy takisto boli proti nám, napriek tomu sme im pomohli. Potom veľký problém bol, keď sme im odovzdali MIG-29, oni nám hneď na druhý deň zvýšili tranzitné poplatky. Už vtedy sme mali mať výstražné výkričníky,“hovorí Ševčík s tým, že Ukrajina aj seba, aj nás pripravuje o obrovské zisky z tranzitu produktovodov. Nechápe preto, že oni si odstrihnú zdroj prijmov a my ich máme „kŕmiť“.

„Toto sa medzi susedmi nerobí. Takto skorumpovanú krajinu v živote nik nedá do poriadku, aby mohla vstúpiť do EÚ, kde sú pravidlá, za ktoré nás neustále točia. Takúto krajinu prijať do EÚ, to už by sa podľa mňa rozpadlo,“ myslí si Ševčík.

Ivan Ševčík OTVORENE: TOTO koalícii NIKDY neurobíme (VIDEO)
Policajný generál vo výslužbe Ivan Ševčík bol jedným z trojice poslancov, ktorí boli do Národnej rady SR pred rokom zvolení cez kandidátnu listinu Slovenskej národnej strany, ako kandidát Národnej koalície a nezávislých kandidátov. Na jej nedávnom... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Baterkáreň

Proti čínskej továrni na batérie sa zdvihla v regióne Šurian veľká vlna odporu a jedným z ľudí, ktorí sa proti nej aktívne stavajú, je aj gen. Ševčík. NK šla do volieb s heslom „Za naše vodu, pôdu, les“ a táto továreň má byť postavená na najhodnotnejšej poľnohospodárskej pôde. Aj preto je táto investícia zbytočná. Jeho obavy potvrdila nedávna cesta do maďarského Debrecínu, kde tamojšia baterkáreň znečistila nie len vzduch a pôdu, ale aj podzemné a povrchové vody.

„Podľa všetkého tam budú robiť predovšetkým cudzinci,“ konštatuje Ševčík s tým, že stretnutie s aktivistami v Debrecíne prinieslo množstvo informácií, ktoré hovoria o tom, že v areáli je spotreba vody niekedy aj desťtisíc kubíkov denne, čo mnohokrát obmedzuje obyvateľov okolitých obcí, čo je z Ústavy neprípustné – obmedziť obyvateľov na pitnej vode. Bol vybudovaný aj vodovod zo 150 km vzdialenej rieky Tisa s tým, že najskôr boli ľudia oklamaní, že to je riešenie sucha v lete, no vodovod skončil v baterkárni.

Ľudia, ako spotrebný tovar

„Číňania si tam vytvorili akoby autonómne územie, kde si môžu robiť, čo chcú,“ hovorí Ševčík s tým, že Maďari im tak prispôsobili aj zákon, že tam nechodia policajti a aj zdravotnú starostlivosť tam majú vlastnú. Majú byť vybudované dva parky, ktoré budú zamestnávať až 60-tisíc cudzincov.

„Ukazovali tam jednu halu, kde sa má vyrábať niečo s katódami, kde môžete robiť len tri mesiace. Chcú tam vlastnú nemocnicu, chcú tam vlastnú železničnú stanicu, chcú ďalšie role, aby mohli postaviť ďalšie medzisklady a dokonca tam pôsobia aj čínski policajti,“ vysvetľuje Ševčík s tým, že Ázijci majú celkom iný prístup k zamestnancom, ako u nás.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok