Hlas ľudu: Veľavážená slečna Mária!
19 | 10 | 2024 I Mária Škultétyová

Takto sa začínal list, ktorý som ako dievča našla v starej truhlici na komore. List patril mojej tete a ja som už vtedy túžila po tom, aby som raz tiež taký dostala.

Listy som dostávala, ale veľavážená slečna som nikdy nebola. Kým som dorástla na slečnu, za ten čas sa veľa zmenilo. A odvtedy ešte viac.

Moje listy! Už viac ako päťdesiat rokov ich opatrujem. Dnes premýšľam aj nad tým, čo bude s nimi, keď tu nebudem. Aby sa raz ktosi necítil hriešne, keď ich spolu s ostatnými zbytočnosťami po mne dá zhltnúť plameňom, alebo ich odhodí ako nepotrebnú vec.

Kedysi som počúvala vyznanie staršej ženy, ktorá tomu chcela predísť. Sama radšej všetko spálila. S drevom v piecke akoby chcela zničiť spomienky. Neviem, či ja by som to dokázala. Myslím, že ani nie. Cítila by som obrovskú ťažobu. A potom, spomienky sú spomienky, tie ani oheň, ani mráz nespáli. Tie odídu spolu s nami. Listy, ktovie, možno tu ostanú. Ako pamiatka.

Zdroj: Mária Škultétyová

Opatrujem ich a teraz prišiel čas, kedy sa k nim opäť vraciam a častejšie ich beriem do ruky. Ten, čo ich písal, už nesedí oproti mne a nepočúva, ako mu ich čítam. Jeho mlčanie už nepreruším otázkou, či si na to pamätá. Nie, už to nie je pravda. Listy boli našou terapiou. Už nie je tu pri mne. Už sa pozerám len na obrázok, na ktorom sme boli šťastní. Spomínam a zotieram slzy. Keď spomienky tak krásne bolia!

V čase mojich listov ešte čas plynul pomaly

Ako voda, čo na ceste do mora musí prejsť mnohými prekážkami. Roky na internáte som nepočítala na dni, ale na listy. Netrpezlivo som čakala na každý jeden. Nie iba slová hovorili o láske. Lásku som cítila z každého písmenka. Lebo pisateľ si tak veľmi dal záležať. On ich nepísal, on ich maľoval.

A keď som už odchýlila dvere do mojej trinástej komnaty, ešte prezradím, že jeden z nich bol napísaný obyčajnou ceruzkou. Dôvod je celkom prostý. Pero zostalo v robote v montérkach a druhého doma nebolo. Že nemožné? Ale čoby! Dnes by nám taká vec chýbala najmenej. Žijeme rýchlo a čas beží ako blázon. Nohy si ide zodrať od toľkého náhlenia.

Dnes stačí mobil a lásku môžeš vyznávať až na druhý koniec sveta. Len škoda, že nič z toho nezostane. Nič, čo sa dá uchopiť, čo vonia papierom, čo ti zašuští pod rukami. Nič, čo na obálke nesie tvoje krásne napísané meno. Nič, čo sa dá odložiť, aby si aj po rokoch mohol spomínať. Nič, čo ti pripomína človeka, čo si dal záležať na každom písmenku. Nie všetko, čo odišlo do minulosti, malo odísť. Listy nie. Listy mali ostať. Listov je škoda.

Hlas ľudu: TLČHUBA HLINA nás zabáva, prečo by sme sa nezasmiali?
„Tak sa nám roztrhlo „vreco“ s videjkami politikov s chlebom, hovorí Hlina, ktorý rozumie všetkému. No dnes podľa videjka zo všetkého najviac chlebu a zváraniu mosadze. Keď ho počúvate, prepadne vás pocit menejcennosti. Porovnávate sa s ním a... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok