USA po voľbách, TOP 3 predpovede
18 | 10 | 2024 I Milan Laca

Autor: Doug Casey 

(Svetovo uznávaný investor. Bol hlavným hosťom NBC News a CNN, mnohých ďalších rozhlasových a televíznych relácií a objavil sa v médiách ako sú Time, Forbes, People a Washington Post.)

Predpovede: občianska vojna, kultúrna revolúcia, masové bankroty.

Američanom odporúčajú zásobiť sa cereáliami, toaletným papierom a zlatom.

Aké budú voľby?

Prezidentské voľby v roku 2020 sprevádzali obvinenia z najrôznejších podvodov. Čo sa stane tentokrát ? Trumpove sťažnosti na podvody v roku 2020 nie sú žiadnym prekvapením. Ale aj keď mainstreamové médiá všetko popierajú, myslím si, že Donald má pravdu. Potom som napísal článok, ktorý sťažil demokratom výhru a to výlučne na základe obvinení z podvodu. Na čo sa teda tento rok teším? Predpokladajme, že je menej ako 100% šanca, že voľby prebehnú viac-menej ako zvyčajne. Samozrejme dúfam, že nenastane nejaká mimoriadna situácia, ktorá by ich oddialila alebo zrušila, ale nemôžeme s tým s určitosťou počítať.

Zelenskyj telefonoval s Bidenom. Kujú plány na ukončenie vojny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonicky rokoval so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom o ďalšej vojenskej pomoci a implementácii tzv. víťazného plánu. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na správu agentúry... Čítať ďalej
17 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Hrozí vojna?

Už bolo povedané, že sme na pokraji občianskej vojny. Nezáleží na tom, ktorá strana vyhrá: ich oponenti budú cítiť horkosť a možno aj hnev. Porazení budú bojovať o výsledky všetkými prostriedkami. Demokrati a republikáni sa navzájom skutočne opovrhujú a zdá sa, že nie sú schopní kultúrneho dialógu. V pamäti súčasnej generácie ide o ojedinelú situáciu. A vzájomná nevraživosť sa nevyhladzuje, ale zhoršuje.

Aká je hlavná kultúrna prognóza pre Ameriku po voľbách?

Najlepšou analógiou pre súčasnú Ameriku je Čína na konci 60. rokov. Spojené štáty zažívajú kultúrnu revolúciu , zameranú na odstránenie všetkého tradičného. Woukistická revolúcia, ktorá sa dnes rozvíja, je v mnohom podobná tomu, čo sa stalo v Číne. V neposlednom rade implikuje intenzívny radikalizmus na univerzitách, podporovaný vládou a médiami. Mám podozrenie, že ak sa nájdu takí, ktorí sú proti takejto revolúcii, môže ich byť príliš málo a teraz už môže byť neskoro. Problém je v tom, že títo ľudia nemajú žiadnu rozumnú alternatívnu filozofiu, ako sa zhromaždiť.  Čo je horšie, odporcovia wokeizmu sú ochotní akceptovať mnohé z jeho základných morálnych princípov. Znova zdôrazním: Dúfam, že Trump vyhrá nie preto, že bude riešením. Nemá žiadne vážne filozofické, ekonomické ani politické presvedčenie. Ale je aspoň kultúrny konzervatívec, ktorý nechce ničiť podstatu toho, čo z Ameriky ostalo.

Aká je hlavná geopolitická predpoveď pre povolebnú Ameriku?

Americká armáda je jedinou organizáciou, ktorá stále funguje relatívne dobre a je rešpektovaná obyvateľstvom. Pravda, časom to funguje horšie a horšie. Radoví ľudia sú kŕmení všemožnými bláznivými nápadmi a tradiční bieli muži sú aktívne presviedčaní. Americká armáda pripomína obrovské kladivo. Každý rok to stojí okolo bilióna dolárov vládnych výdavkov. 11 veľmi drahých úderných zoskupení, ktoré vláda USA udržiava v zahraničných vodách, nemá nič spoločné s „obranou“.

Tretia svetová? 

Moja predpoveď je, že sa blížime k tretej svetovej vojne, hoci nikto nevie presne predpovedať jej čas a miesto. Gaza a Ukrajina sú jasnými kandidátmi na to, aby sa situácia na strane USA vymkla spod kontroly.  

Aká je hlavná finančná prognóza pre Ameriku po voľbách?

Úrokové sadzby, t.j. cena peňazí sú najdôležitejší nástroj. A napodiv je to práve on, kto je najviac manipulovaný Fedom. Úrokové sadzby sú stále oveľa nižšie, ako by „mali“ byť, vzhľadom na objem dolárov, ktoré naša centrálna banka emituje. Rast úrokových sadzieb nevyhnutne začne po zhruba 40-ročnom období poklesu. Vyššie reálne sadzby sú potrebné na obmedzenie spotreby a špekulácií a stimuláciu úspor na obnovu kapitálu krajiny.

... a čo s tým? 

Moje odporúčanie: Vyhnite sa dlhopisom a akciám úplne. Nehnuteľnosti sú tiež nebezpečné, najmä s rastúcimi úrokovými sadzbami. Väčšinu nehnuteľností bez hypotekárnych peňazí nekúpite ani nepredáte, zostane drahá a bude ešte drahšia. Dane z majetku sa zvýšia, čo je výsledkom toho, že väčšina štátnych a miestnych samospráv je blízko bankrotu. Ak vezmeme do úvahy všetky vyššie uvedené skutočnosti, čaká nás to, čo by Číňania označili za „zaujímavé časy“.

Protiopatrenia?

Prejdite na likvidné aktíva. Buďte pripravení a majte uložené základné veci na niekoľko mesiacov. Šetrite v zlate, striebre a bitcoinoch. Akokoľvek som optimista, pokiaľ ide o zlato a väčšinu komodít, budú to práve zásoby zdrojov, ktoré upútajú pozornosť verejnosti.

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom
Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump vo štvrtok obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom. TASR píše s odvolaním sa na správu agentúry... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok