Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump vo štvrtok obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom. TASR píše s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

Trumpovo vyjadrenie naznačuje, že ak by zvíťazil v novembrových voľbách, došlo by k radikálnej zmene politiky Spojených štátov voči Rusku. Počas svojej predvolebnej kampane Zelenského kritizoval a opakovane ho označil za "najlepšieho obchodníka na svete", keďže od začiatku vojny v roku 2022 dostáva od USA miliardy dolárov vo forme vojenskej pomoci. Kritizoval ho aj za to, že sa neusiluje o dosiahnutie mieru s Moskvou. Naznačil tiež, Ukrajina bude musieť v záujme mierovej dohody Rusku odstúpiť určitú časť svojho územia, čo Kyjev považuje za neprijateľné.

Najnovšie Trumpove vyjadrenia pre štvrtkový podcast PBD zašli ďalej, píše Reuters. Podľa Trumpa treba mať Zelenskému za zlé nielen to, že nedokázal ukončiť vojnu, ale aj to, že prispel k jej začatiu, hoci konflikt sa začal inváziou Ruska na suverénne územie Ukrajiny.

"To neznamená, že mu nechcem pomôcť, pretože mám súcit s tými ľuďmi. Nikdy však nemal dopustiť, aby sa tá vojna začala," vyhlásil Trump.
Zelenský predstavil Trumpovi svoj "víťazný plán", ktorý by mal ukončiť vojnu, počas ich septembrového stretnutia v New Yorku, ktoré obaja lídri opísali ako srdečné.

Trump opakovane vyhlasuje, že vojenský konflikt by dokázal ukončiť ešte pred svojím prípadným nástupom do úradu v januári, nepovedal však, ako.

Bukurešť chce vojenský koridor medzi Rumunskom, Bulharskom a Tureckom
Rumunský minister obrany Angel Tilvar podpísal vo štvrtok na okraji zasadnutia NATO v Bruseli list o zámere vytvoriť vojenský koridor medzi Rumunskom, Bulharskom a Tureckom. Cieľom je zlepšiť prepojenosť krajín a schopnosť rýchlej reakcie a... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok