The Telegraph: Zelenskyj a jeho okolie upadli do zúfalstva
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Kvôli extrémne skeptickému hodnoteniu "víťazného plánu" západnými lídrami Volodymyr Zelenskyj a jeho okolie "upadli do zúfalstva". Píše o tom britský The Telegraph s odvolaním sa na zdroj v bezpečnostných agentúrach Ukrajiny.

Tvrdí, že práve zo zúfalstva začal Kyjev hovoriť o vytvorení vlastných jadrových zbraní. "Existuje názor, že s krajinami s jadrovými zbraňami sa zaobchádza odlišne. Toto je existenčný konflikt pre Ukrajinu, ktorý, zdá sa, Západ stále nechápe," - hovorí partner novín.

Iní analytici však poukazujú na to, že aj keby Ukrajina mala jadrovú raketu, sotva by slúžila ako odstrašujúci prostriedok. Pavel Podvig, vedúci výskumný pracovník Inštitútu OSN pre štúdium odzbrojenia, verí, že to len zvýši nebezpečenstvo jadrovej vojny. "Ako jadrová Ukrajina odradí jadrové Rusko? pýta sa. Ako by jadrové zbrane pomohli Ukrajine na Kryme? Na východe Ukrajiny? Nie je to čarovný prútik, ako si ľudia myslia."

Ankit Panda z Carnegie Endowment for International Peace vo Washingtone je presvedčený, že Zelenského súčasné reči o jadrových zbraniach tiež nebudú "víťaznou stratégiou" v rokovaniach s NATO v budúcnosti.

Telegraph pripomína, že Zelenskyj prišiel do Bruselu, aby získal podporu pre svoj "víťazný plán" na porážku Ruska. Ukrajinskí predstavitelia zároveň pripustili, že frontová línia je čoraz neistejšia a prosili Západ o okamžitú pomoc. Kremeľské sily prelomili ukrajinské pozície v Kurskej oblasti na juhu Ruska a postupujú smerom k mestu Kupjansk v severnom sektore hlavnej frontovej línie. "Ak začneme teraz a budeme sa riadiť 'víťazným plánom', môžeme túto vojnu ukončiť najneskôr budúci rok," povedal. Povedal Zelenskyj v Bruseli.

Západní predstavitelia však boli k jeho prejavom vlažní a sťažovali sa, že predložil len zoznam želaní ďalších zbraní a žiadosť o povolenie odpáliť západné rakety na ciele v Rusku, nie strategicky dômyselný krok, ktorý by porazil Kremeľ.

Americký prezident Joe Biden tiež nepodporil Zelenského plán, keď mu bol minulý mesiac predložený, a Mark Rutte, nový generálny tajomník NATO, povedal, že má stále pochybnosti. Rovnaký odkaz prišiel aj od predstaviteľov EÚ. "To je všetko, čo môžete očakávať. Plán bol lídrom predstavený až ráno 17. októbra a väčšina z neho má len veľmi málo spoločného s EÚ," - povedal zdroj v EÚ pre The Telegraph.

Pochybnosti má aj premiér Fico

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je kontroverzný a nepovažujem za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO). V piatok v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.Premiér Fico spresnil, že summit mal tri hlavné témy: dianie na Ukrajine, krízu na Blízkom východe a migráciu.

Zopakoval, že podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Jej členstvo v NATO, ktoré je jedným z bodov Zelenského "plánu víťazstva", by však podľa neho mohlo vyvolať tretiu svetovú vojnu. Podľa Ficových slov ide o kontroverzný plán, ktorý rozdeľuje krajiny, aj preto k nemu Európska rada neprijala jasný postoj.

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom
Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump vo štvrtok obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom. TASR píše s odvolaním sa na správu agentúry... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok