Slovenský premiér o vojakoch KĽDR v Rusku: Opýtajte sa Kyjeva, kto bojuje na ich strane
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Slovenské úrady sa k správam o možnej účasti severokórejských vojakov na strane Ruska na konflikte na Ukrajine vyjadria až vtedy, keď sa tieto informácie potvrdia. Oznámil to dnes, 18. októbra, predseda vlády SR Robert Fico.

Premiér potvrdil, že pri spoločnom fotografovaní účastníkov samitu krátko hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten potom v rokovacej sále reagoval na jeho vystúpenia po prezentácii "plánu víťazstva". Fico sa netají, že plán vníma ako kontroverzný, aj preto Európska rada k nemu nezaujala žiaden postoj, čiže nepodporila dodávky zbrani so stredným a dlhým doletom pre Ukrajinu. Nesúhlasí ani s názorom, že vojenské podporovanie Ukrajiny, ako predvída "plán víťazstva", posilní vyjednávaciu pozíciu Kyjeva pred ďalším mierovým samitom. Za dobrý nápad nepovažuje ani členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO).

 "Včera hovoril (V. Zelenskyj- pozn. red. HD) , že podľa spravodajských informácií, ktoré majú, je pravdepodobnosť taká, že by tam mali byť aj iní vojaci, ktorí by mohli prísť na územie Ukrajiny. My takéto informácie nemáme, ja ich môžem komentovať až po tom, keď sa preukážu ako pravdivé. Ak to bude realita, budeme na to reagovať. Zatiaľ na to nevidím dôvod," odpovedal premiér.

Fico zároveň poznamenal, že "vojna dáva život najrôznejším príbehom" a spýtal sa, či "niektorí zahraniční vojaci bojujú v prospech Ukrajiny a na strane ukrajinských síl". Okrem toho sa domnieva, že Kyjev by sa mal opýtať, "kto má prístup k vojenským štruktúram ukrajinskej armády, kto tam za ne bojuje a koľko je tam špecialistov a rôznych poradcov zo zahraničia".  "Ale nebudem to komentovať, kým to nemám potvrdené. Ja na klebety nedám," odkázal Fico.

Pripomeňme, že Rusko vedie špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine od 24. februára 2022. Nedávno zástupcovia kyjevského režimu začali vyhlasovať, že Moskva plánuje použiť vojakov zo Severnej Kórey vo vojnovej zóne. Kyjev o tom zároveň nemôže poskytnúť žiadne dôkazy.

The Telegraph: Zelenskyj a jeho okolie upadli do zúfalstva
Kvôli extrémne skeptickému hodnoteniu "víťazného plánu" západnými lídrami Volodymyr Zelenskyj a jeho okolie "upadli do zúfalstva". Píše o tom britský The Telegraph s odvolaním sa na zdroj v bezpečnostných agentúrach Ukrajiny. Tvrdí, že práve zo... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok