Slovenský europoslanec: Takto sa v Bruseli voda káže a víno pije (VIDEO)
19 | 10 | 2024 I Eka Balašková

Novo zvolení europoslanci sú vo svojich funkciách zhruba tri mesiace. Niektorí sú v rámci Európskeho parlamentu a jeho fungovania zbehlí a prekvapí ich len máločo, iní, medzi ktorých patrí aj Braňo Ondruš (Hlas-SD) sa do tajov tejto inštitúcie len ponárajú. A to, čo zisťujú, sa im nie vždy páči. Aj o tom, ako neekologicky funguje EP je aktuálny Eurokoktejl s Braňom Ondrušom.

Europoslanec už dávnejšie sľúbil priniesť informácie, ako neekologicky EP funguje. Za všetko len dva príklady. Jeden nájdete v bufetoch v EP – neekologicky v tetrapaku balená voda a druhý našiel priamo vo svojej kancelárii.

Ťažko recyklovateľné plasty nahradíme niečím, čo sa recykluje ešte ťažšie

„Tieto kartónovo-plastové hybridy u nás poznáme, ako obaly na mlieko, či džúsy. Ale konkrétne v tejto nádobe je minerálka,“prekvapuje Ondruš už prvým príkladom s tým, že EP vyzval prevádzkovateľov bufetov na odstránenie plastových fliaš a toto je riešenie. Ondruš poznamenáva, že nahradiť PET-fľaše týmto, je, ako nahradiť zemný plyn stlačeným plynom dovezeným z opačnej strany sveta.

„Z hľadiska ochrany životného prostredia je to totiž úplný nezmysel, pretože recyklácia TetraPaku je oveľa zložitejšia a nákladnejšia, než recyklácia polyetylén tereftalátu. TetraPak sa totiž skladá až z troch rôznych materiálov,“ vysvetľuje Ondruš s tým, že oddeľovanie plastu od papiera a hliníka je komplikované, takže celá recyklácia je náročná a tiež otázna. Ondruš preto „radí“ zaviesť zálohovanie plastových fliaš.

Otrasný nález zo záhrady podpredsedu NR SR už má v rukách polícia (FOTOGALÉRIA)
Po tom, ako bol 15. mája v Handlovej spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica, všetci očakávali, že si ako politici, tak aj médiá bývalého mainstreamu „vstúpia do svedomia“ a budú pracovať na upokojovaní situácie. Nestalo sa tak a v slovenskej... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Ešte väčší nezmysel

Ďalšiu vec, o ktorej Ondruš hovorí, ako o ďalšom, ešte väčšom nezmysle, našiel priamo vo svojej kancelárii. Rovnakým vypínačom zapína aj veľké, aj malé svetlo vo dvoch miestnostiach. Úplne vypnúť sa však svetlá nedajú.

„Samozrejme, že som to okamžite reklamoval. Zatiaľ ubehol mesiac a pol a nič sa nezmenilo. Ale čo už čakať od inštitúcie, v ktorej ten najväčší ekologický výkvet nie je schopný ani len disciplinovane triediť odpad,“uvažuje Ondruš ukazujúc nádobu, do ktorej patria len plechovky a fľaše, no dominuje v nej papier.

Reprofoto z videa B. O.

„Ako keď umelohmotné filtre cigariet, najväčší vinníci zašpinených ulíc, zostávajú nedotknuté – ekologická regulácia, ktorá necháva najhorších znečisťovateľov ešte roky na pokoji. Čo vám poviem ... také typické – bruselské,“ uzatvára europoslanec.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok