Slovensko získalo súhlas EK na vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Slovenská republika v piatok definitívne získala súhlas na vyplatenie štvrtej platby z plánu obnovy v plnej výške. Európska komisia (EK) potvrdila, že trestná novela nie je v rozpore s míľnikmi plánu obnovy. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Národnej implementačnej a koordinačnej autority Oľga Dúbravská z Úradu podpredsedu vlády SR pre plán obnovy.

"Splnili sme všetkých pätnásť míľnikov v rámci štvrtej žiadosti o platbu, ktoré nám garantujú vyplatenie sumy vo výške 799 miliónov eur. Po zhodnotení dodatočných informácií EK dospela k záveru, že pôvodný míľnik, ktorý sa týkal boja proti korupcii a nezávislosti súdnictva, nepovažuje za zvrátený a preto je žiadosť pozitívne vyhodnotená," uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku SR Peter Kmec (Hlas-SD).

Hodnota celej žiadosti bola vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, je v najbližších dňoch očakávaná platba vo výške 799 miliónov eur. Vďaka týmto financiám bude možné realizovať viaceré reformy. Ide napríklad o zlepšenie integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti, či reformu poradenstva a prevencie v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov.

"Na tomto príklade je vidieť, že rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni a budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž. Sústreďme sa na výsledok a buďme pyšní na to, čo sa nám dnes podarilo dosiahnuť," uzavrel Kmec.

Slovensko si doteraz podalo štyri žiadosti. Plán obnovy ráta spolu s deviatimi platbami až do jeho konca, teda do roku 2026. Piatu žiadosť o platbu Slovensko predloží ešte v decembri tohto roka.

Prvé trestné oznámenie vo veci pandémie je na svete (FOTOGALÉRIA+VIDEO)
Len nedávno Miroslav Heredoš prekvapil odhalením, kam sa „zašil“ bývalý hlavný hygienik SR a spoluautor všetkých šikanóznych opatrení, ktorými sme sa museli počas covidu riadiť, v uplynulých dňoch vyšiel s ďalšou informáciou – OZ Voľná zóna podalo... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok