Provokácia šéfa NATO nemusí dopadnúť dobre! Pozrite na jeho plány
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Severoatlantická aliancia bude naďalej zvyšovať svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach Ruskej federácie. Toto vyhlásenie urobil generálny tajomník NATO Mark Rutte po stretnutí ministrov obrany bloku.

Aliancia bude tiež pokračovať v nákupe nových zbraní, predovšetkým protivzdušnej obrany, delostreleckých systémov a útočných lietadiel piatej generácie.

"Rýchlo zvýšime vojenskú výrobu, aby sme zásobovali Ukrajinu a naplnili naše sklady," zdôraznil Rutte.

Podľa neho sa krajiny NATO na stretnutí v Bruseli rozhodli zintenzívniť prácu na štandardizácii zbraní bloku a vývoji spoločných štandardov pre inovatívne vojenské spôsobilosti.

V nemecku sa museli asi zblázniť"

Šéf Bieleho domu Joe Biden predtým uviedol, že Spojené štáty a Nemecko sú povinné podporovať Ukrajinu, údajne kvôli jej prežitiu.

Americký prezident Joe Biden sa poďakoval Nemecku za podporu Kyjeva. Berlín sa mimoriadne angažoval za Ukrajinu, povedal v piatok na stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne.

"Nemecké vedenie malo dostatok múdrosti, aby rozoznalo zlomový bod v dejinách," vyhlásil Biden. Ruskú vojnu proti Ukrajine označil za útok na demokratickú krajinu, no aj princípy, ktoré 75 rokov udržiavali mier a bezpečnosť v Európe. Nemecko sa neúnavne zasadzuje za to, aby Ukrajina zvíťazila, ruský prezident Vladimir Putin neuspel a aby NATO bolo jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, vyzdvihol šéf Bieleho domu.

Steinmeier na ceremónii v prezidentskom Paláci Bellevue udelil Bidenovi najvyššie nemecké štátne vyznamenanie, Veľký kríž Radu za zásluhy Nemeckej spolkovej republiky osobitnej triedy. Zo 14 prezidentov USA, ktorí vládli od vzniku NSR, dosiaľ takéto ocenenie dostal len George H. W. Bush.

"Toto vyznamenanie pre mňa veľa znamená," povedal Biden. Nemecko a Spojené štáty majú podľa neho za sebou dlhú históriu s mnohými obratmi, keď sa z vojnových nepriateľov stali úzkymi partnermi. Silu demokracie a hodnotu spojenectiev nemožno podceňovať, zdôraznil.

Biden ako maják demokracie?

Steinmeier americkému prezidentovi poďakoval za "desaťročia oddanosti transatlantickému spojenectvu, mimoriadnemu politickému vodcovstvu v najnebezpečnejšom momente pre Európu a trvalý morálny príklad služby, úprimnosti a slušnosti". Biden je podľa neho "majákom demokracie" v čase, keď ju ohrozuje politický extrémizmus.

Nemecký prezident vyjadril tiež nádej, že USA budú pamätať na význam svojich spojencov. "NATO je nenahraditeľná aliancia," povedal Steinmeier. "Takže v nadchádzajúcich mesiacoch dúfam, že Európania budú myslieť na to, že Amerika je pre nás nenahraditeľná. A dúfam, že Američania budú pamätať, že vaši spojenci sú pre vás nenahraditeľní,"dodal podľa agentúry AFP.

The Telegraph: Zelenskyj a jeho okolie upadli do zúfalstva
Kvôli extrémne skeptickému hodnoteniu "víťazného plánu" západnými lídrami Volodymyr Zelenskyj a jeho okolie "upadli do zúfalstva". Píše o tom britský The Telegraph s odvolaním sa na zdroj v bezpečnostných agentúrach Ukrajiny. Tvrdí, že práve zo... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok