Pochmúrna atmosféra v SND? Ťapáková schladila Jaurovú
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Vyjadrenia o chaose a pochmúrnej atmosfére v Slovenskom národnom divadle (SND) považuje jeho generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková za zavádzajúce a znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla. Uviedla to v reakcii na slová podpredsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej (PS) po poslaneckom prieskume v SND. Ťapáková deklaruje, že v programovom pláne divadla nenastali žiadne zmeny s nástupom nového vedenia.

"Myslím, že všetci predstavitelia a jednotliví riaditelia presvedčili poslancov, že sú odborníkmi a profesionálmi vo svojom odbore. Mrzia ma vyjadrenia podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a média pani Zory Jaurovej 'o chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii' a považujem ich za zavádzajúce a istým spôsobom znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla," uviedla Ťapáková v stanovisku SND, ktoré TASR zaslala tlačová tajomníčka Izabela Pažítková.

Všetko ide podľa plánu

Poslancov vedenie divadla informovalo o tom, že predstavenia sa realizujú podľa programového plánu, prebieha skúšobný proces všetkých plánovaných premiér v aktuálnej sezóne a "pozorne sa sledujú procesy zmluvných vzťahov do budúcna". Na post riaditeľa Opery SND nastúpil Rastislav Štúr, riaditeľom umelecko-dekoračných dielní je Peter Čanecký.

Časť poslancov podľa vyjadrenia SND v diskusii poukázala na "istý rozpor", teda rozdielne názory medzi vedením SND a činoherným súborom. "Tieto nesúvisia s tvorbou či dramaturgickým plánom, vyplývajú z prezentácie osobných názorov, ktoré časť činoherného súboru uvádza vo vyhlásení po predstaveniach. Právne oddelenie SND upozornilo, že tieto vyhlásenia nie sú v súlade s etickým kódexom divadla, a nespĺňajú ani záväzky vyplývajúce z pracovných zmlúv," skonštatovala Pažítková.

Hasia Drličkove prešľapy

Poslanci si vypočuli aj informáciu o stave umelecko-dekoračných dielní (UDD), ktoré sa nachádzajú v bratislavskom Lamači a novej budove SND. "Analýza a vyhodnotenie, prečo dielne riadne nepracujú, potvrdzuje skutočnosť, že odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička nepripravil a nerealizoval všetky opatrenia smerujúce k tomu, aby UDD SND mohli v OD Lamač alebo kdekoľvek inde riadne pracovať," uviedla tlačová tajomníčka s tým, že vedenie SND rieši dôsledky tohto stavu, "ktoré sa mediálne rôzne interpretujú a subjektívne rôzne hodnotia".

Poslanecký prieskum členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá sa v SND konal 15. októbra a na druhý deň prebiehal v Slovenskej národnej galérii. Jaurová po nich okrem iného skonštatovala, že v oboch inštitúciách je pochmúrna atmosféra a "nepremyslené zmeny v ich vedení spôsobili chaos, vnútorný rozvrat a narastajúcu nedôveru medzi vedením a zamestnancami".

Za TOTO podali trestné oznámenie na riaditeľku SND?
Kultúrnym Slovenskom otriasla prekvapivá správa! Poverená riaditeľka Slovenského národného divadla Zuzana Ťapáková čelí trestnému oznámeniu. Dôvod? Rozhodnutie zrušiť kontroverzné predstavenie v rámci LGBTI festivalu. Nevídaný útok na vedenie... Čítať ďalej
10 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok