Najväčší bankrot v dejinách Slovenska: Ľudia prišli o 700 miliónov eur!
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Jedno z najväčších finančných zlyhaní v histórii Slovenska sa blíži k smutnému finále. Skupina Arca, ktorá v roku 2020 začala kolabovať pod ťarchou dlhov, ponúka svojim veriteľom žalostne nízke odškodnenie. Ľudia, ktorí do nej investovali, získajú späť len desatinu.

Keď investičná skupina Arca v lete 2020 prestala uhrádzať zmenky a dlhopisy, jej líder Rastislav Velič sebavedomo vyhlasoval, že veriteľom sa vráti minimálne polovica ich pohľadávok. Presviedčal, že skupina stále disponuje dostatočne hodnotným majetkom.

Teraz je však jasné, že veritelia z najväčšej súčasti skupiny, ktorou je firma Arca Investments, získajú späť najviac 10,4 percenta peňazí vložených do jej cenných papierov. Poukázal na to Denník N s tým, že „pád Arcy Investments s celkovým dlhom v aktuálnej výške 770 miliónov eur je najväčším bankrotom v histórii Slovenska.

Do firmy investovali aj Matovičovci či Kramár

Reštrukturalizácia Arcy Investments prebieha v Česku, keďže práve odtiaľ pochádza väčšina veriteľov skupiny. Český insolvenčný súd má teraz v rukách osud investorov, ktorí prišli o svoje vklady. Späť by sa veriteľom malo z celkových pohľadávok vo výške 750 miliónov eur vrátiť iba 78 miliónov eur.

Medzi najväčších poškodených patrí údajne aj manželka bývalého premiéra Igora Matoviča (Hnutie Slovensko), Pavlína. Tá mala voči Arce Investments pohľadávky v celkovej výške takmer 695-tisíc eur. Podľa najnovšieho plánu odškodnenia by sa jej malo vrátiť iba zanedbateľných 72-tisíc eur.

Prvotne bola informácia o 10 miliónoch

Na začiatku bolo Plus 7 dní. Médium zverejnilo informáciu, že premiérova manželka Pavlína Matovičová údajne investovala 10 miliónov eur do finančnej skupiny Arca Capital, ktorá sa ocitla v problémoch. Podľa Plus 7 dní vkladatelia prišli o svoje vklady, ale Matovičovú manželku mali zvýhodniť a peniaze jej vyplatiť prednostne. Toto sa obvykle považuje za trestný čin uprednostňovania veriteľa v neprospech iných.

"Pavlínka nikdy nemala zmenky od Arca Capital. To znamená, že nemohla mať ani vyplatené niečo, čo nikdy nemala. T.j klamali vo všetkom. V skutočnosti Pavlínka kúpila tri zmenky po 200 tisíc eur v inej firme, a to Arca Investment, nič jej z nich nebolo dodnes vyplatené ... firma ide do konkurzu, t.j. nijako nebola zvýhodnená a čaká na výsledok úplne rovnako ako každý iný veriteľ."

Matovič konštatoval, že informácia na úrovni hoaxu, ktorá sa, v tom čase, stala hitom sociálnych sietí vznikla preto, "aby si zanadávali, poohovárali a pošírili bludy kade-tade. A stalo sa." Zároveň  veľkoryso vysvetlil - "tí sú mi však úplne ukradnutí. Išlo mi o tých z vás, ktorí ste si aj napriek podsúvaným informáciám, hovorili, že to nemôže byť pravda a verili ste mi. Bola to teda taká skúška ohňom. Skúška dôvery. Prepáčte."

Peniaze do Arcy vložil aj herec Maroš Kramár. Ten podľa medializovaných informácií investoval viac ako 530-tisíc eur.

Prečo Arca skrachovala?

Ako píše portál regiony.sk, Arca Investments je slovensko-česká investičná skupina. Do jej portfólia postupne pribudlo viac ako 200 firiem, ktoré sú aktívne vo finančníctve, energetike či realitách.

Na pohľad úspešné podnikanie, ktoré oslovilo mnoho investorov, sa však začalo v posledných rokoch rozpadávať. Arca považuje za hlavnú príčinu svojich problémov pandémiu covidu-19 a s ňou súvisiace opatrenia. Po prepuknutí problémov začala Arcu vyšetrovať Národná kriminálna agentúra (NAKA). Posledné roky skupina rýchlo strácala majetok, a to vrátane dvoch elektrárni, čo boli najcennejšie firmy skupiny.

Počiatočné optimistické plány na ozdravenie firmy, ktoré sľubovali 30- či 20-percentné odškodnenie, sa ukázali ako nereálne. Viacerí skúsenejší veritelia nečakali na koniec reštrukturalizácie a uplatnili si záložné práva a exekúcie.

NAJNOVŠÍ PRIESKUM prekvapil odporcov Kotlárových teórií
Nedávny výskum Agentúry SCIO priniesol prekvapivé zistenia o postojoch Slovákov k aktuálnym témam. Výsledky prekvapili aj analytikov a tí sa nestačia čudovať. Vysvetľujú, že naša spoločnosť je značne polarizovaná a mnohí občania inklinujú k... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok