Fico: Ukrajinský plán víťazstva je kontroverzný
18 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je kontroverzný a nepovažujem za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii (NATO). V piatok v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico, informujú spravodajcovia TASR.

Premiér Fico spresnil, že summit mal tri hlavné témy: dianie na Ukrajine, krízu na Blízkom východe a migráciu.

Zopakoval, že podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Jej členstvo v NATO, ktoré je jedným z bodov Zelenského "plánu víťazstva", by však podľa neho mohlo vyvolať tretiu svetovú vojnu. Podľa Ficových slov ide o kontroverzný plán, ktorý rozdeľuje krajiny, aj preto k nemu Európska rada neprijala jasný postoj.

Premiér zopakoval, že Rusko napadnutím Ukrajiny a zabratím jej územia porušilo medzinárodné právo. Nepáčia sa mu však návrhy, ktoré podľa neho vyvolávajú otvorenú diskusiu, ako je vstup Ukrajiny do NATO či dodanie rakiet stredného doletu schopných zasiahnuť ciele na ruskom území.

"Pred všetkými lídrami EÚ, za prítomnosti prezidenta Zelenského, som povedal, že naďalej platí filozofia vlády, ktorú vediem, že sa chceme orientovať na zmysluplnú a racionálnu spoluprácu s Ukrajinou, ktorej výsledkom nemá byť zabíjanie, ale pomoc ľuďom v núdzi," vysvetlil Fico. Pripomenul, že ďalšie, v poradí štvrtí spoločné zasadnutie ukrajinskej a slovenskej vlády by sa malo konať v januárí alebo vo februári na území Slovenska

Robert Fico sa vo štvrtok stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou

O čom hovorili, nechcel komentovať. Poukázal však na opozíciu vrátane PS, že v Bruseli pracuje na tom, aby mal Maroš Šefčovič v europarlamente peklo.

Podľa informácií, 4. novembra čaká Európsky parlament vypočutie nominantov na nových eurokomisárov. Slovenská vláda navrhla Maroša Šefčoviča.

Ďateľ sa pýta: Existuje ešte väčší hlupák než starý Šimečka?
„Prilba na hlave, neprestrieľná vesta na hrudi. A srdce v gatiach.“ Takto komentuje cestu otca vodcu Progresívneho Slovenska na Ukrajinu, ale aj jeho „svalnatý jazyčisko“ Peter Tóth alias Ďateľ, ktorý sa opäť vyjadril k aktuálnemu dianiu. Zároveň... Čítať ďalej
18 | 10 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok