SUSKO vs. KOLÍKOVÁ: Bývalá ministerka dostala poriadnu lekciu!
17 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a súčasný minister Boris Susko (Smer-SD) sa dostali do ostrého sporu ohľadom stavu reforiem a financií v rezorte. Poďme pekne po poriadku.

Kolíková: Reformy sú v ohrození!

Mária Kolíková na štvrtkovej tlačovej konferencii nešetrila kritikou na adresu svojho nástupcu. "Reformy z plánu obnovy v oblasti justície sú ohrozené," uviedla bývalá ministerka. Podľa jej slov sú v ohrození kľúčové projekty ako insolvenčný register, reforma obchodného registra či elektronizácia justície.

"Aj tieto peniaze a tieto projekty sú vzhľadom na míľniky v pláne obnovy a prístup ministra ohrozené," zdôraznila Kolíková. Obvinila Suska, že za rok vo funkcii "mrhal časom aj zdrojmi".

Susko kontruje: Kolíková zanechala chaos a hrozbu straty miliónov

Minister spravodlivosti Boris Susko však tieto obvinenia rázne odmietol a vrátil úder. "Ak by si niekto myslel, že po nástupe na ministerstvo spravodlivosti som našiel profesionálne riadenú inštitúciu s projektami, na ktoré by som mohol nadviazať a zlepšiť justíciu, hlboko by sa mýlil," vyhlásil Susko.

Podľa jeho slov hrozí Slovensku strata až 200 miliónov eur na modernizáciu súdov kvôli neschopnosti predchádzajúcej vlády pripraviť projekty. "Verejne som už informoval, že Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou príde o milióny eur na modernizáciu súdov," potvrdil minister.

Kto nesie zodpovednosť?

Zatiaľ čo Kolíková apeluje na efektívne využitie financií a vyzýva Suska, aby "bol ministrom spravodlivosti pre ľudí a robil veci, ktoré sú pre justíciu užitočné", Susko vidí korene problémov v dedičstve po svojej predchodkyni.

"Za babráctvo v období predchádzajúcej vlády nesie v najväčšej miere politickú zodpovednosť moja predchodkyňa Mária Kolíkova z SaS, ktorá si hovorí strana odborníkov," nešetril kritikou Susko.

Čo bude ďalej?

Situácia v slovenskej justícii zostáva napätá. Kým Kolíková varuje pred ohrozením reforiem, Susko sľubuje, že sa snaží zachrániť aspoň časť peňazí pre rezort.

"Našou snahou je aktuálne zachrániť časť peňazí pre rezort. Čoskoro budem informovať, čo sa nám v tomto smere podarilo," prisľúbil minister Susko.

Haščákova sťažnosť cez Štrasburg neprešla
Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol 24. septembra sťažnosť Jaroslava Haščáka z dôvodu jej neprijateľnosti, pretože nevyčerpal všetky vnútroštátne opravné prostriedky. TASR o tom informovala Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia... Čítať ďalej
17 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok