Sinwár je vraj mŕtvy. Končí éra teroru?
17 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V boji proti terorizmu zaznamenal Izrael významný úspech. Podľa informácií z najvyšších kruhov je vodca teroristickej organizácie Hamas Jahjá Sinwár s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy. Táto správa prichádza v čase, keď Izrael pokračuje v ofenzíve v Pásme Gazy v reakcii na brutálny útok Hamasu zo 7. októbra.

Koniec éry teroristu

Jahjá Sinwár, považovaný za hlavného architekta krvavého útoku na izraelské územie, sa ocitol v centre pozornosti izraelských bezpečnostných síl. Členovia bezpečnostného kabinetu boli informovaní o jeho pravdepodobnej smrti, čo potvrdili dvaja vládni predstavitelia pre agentúru Reuters. Táto správa môže znamenať významný zlom v prebiehajúcom konflikte.

Okolnosti zostávajú nejasné

Izraelská armáda vo štvrtok potvrdila, že preveruje možnosť, že Sinwár bol jedným z troch militantov zabitých nedávno v Pásme Gazy. Podľa správ izraelskej televízie Kešet 12 sa incident odohral v stredu, keď izraelské jednotky zaútočili na budovu, do ktorej vstúpilo niekoľko militantov. Pri následnom prehľadávaní trosiek našli telo pripomínajúce Sinwára.

Dôsledky pre Hamas a región

Smrť Jahjá Sinwára by predstavovala ťažkú ranu pre Hamas. Ako vodca organizácie od júla tohto roku, keď nahradil zabitého Ismáíla Haníju, bol kľúčovou postavou v plánovaní teroristických aktivít. Jeho odstránenie by mohlo významne oslabiť operačné schopnosti Hamasu a potenciálne otvoriť cestu k deeskalácii konfliktu.

Hoci finálne potvrdenie identity tela ešte nebolo vydané, táto správa už teraz vyvoláva vlnu reakcií v celom regióne. Izraelské vedenie ju vníma ako dôkaz efektivity svojej ofenzívy, zatiaľ čo palestínske autority zatiaľ mlčia. Medzinárodné spoločenstvo pozorne sleduje vývoj situácie, ktorá môže mať ďalekosiahle dôsledky pre budúcnosť izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Anektuje Rusko celú Ukrajinu?
Je to ťažká otázka. Anektuje Rusko celú Ukrajinu? Ruský politológ Iščenko vysvetlil, či Rusko pohltí celú Ukrajinu. Ešte to nie je jasné Rostislav Iščenko vysvetlil, od čoho bude závisieť otázka začlenenia alebo nezačlenenia celého územia... Čítať ďalej
17 | 10 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik