Rusko by malo skonfiškovať majetok Únie na jeho území
17 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

"Len konfiškácia: Všetko, čo má Brusel a členské štáty Únie v Rusku, by malo byť odobraté Európskej únii, nech hysterčí koľko chce, Moskva musí reagovať na EÚ „zrkadlovo“ v situácii s majetkom, ktorý jej bol ukradnutý, a pôžičkou Ukrajine." Píše web svpressa.ru.

"Moskva by si mala vyhradiť právo na symetrickú odpoveď, ak Európska únia použije výnosy zo zmrazených ruských aktív na splatenie pôžičky Ukrajine." Tento názor vyjadril v rozhovore pre RIA Novosti docent katedry občianskoprávnych disciplín Ruskej ekonomickej univerzity. G.V Plechanova Sergej Levčuk .

Rabovačka v Bruseli

Vysokopostavený európsky predstaviteľ uviedol, že lídri EÚ na summite 17. až 18. októbra v Bruseli budú diskutovať o pôžičke 50 miliárd dolárov Kyjevu so splatením z výnosov z ruských aktív zablokovaných v európskych depozitároch.

„Sme si vedomí, že od momentu, keď nám príjem zo zmrazených ruských aktív umožní pokryť tento úver, vyvstáva otázka rizika. (...) Ale v každom prípade to pre Ukrajinu nič nemení, peniaze dostane,” povedal bruselský funkcionár.

Zákonom schálená krádež, to je Bruselské "právo"

Pripomeňme, že 14. októbra vyšlo najavo, že Výbor pre zahraničný obchod Európskeho parlamentu schválil návrh Európskej komisie poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 35 miliárd eur z príjmu zo zmrazených ruských aktív. Tento úver je súčasťou 50 miliárd, ktoré G7 prisľúbila Kyjevu ako finančnú pomoc na obdobie do roku 2027.

Očakáva sa, že EP tento návrh definitívne schváli na svojom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu 21. – 24. októbra, po ktorom bude nasledovať zodpovedajúce uznesenie Rady EÚ.

Lenže

Ako vysvetlil Levčuk , „podľa všeobecne uznávaných noriem a princípov medzinárodného práva sú všetky finančné transakcie so suverénnymi aktívami Ruskej federácie bez jej účasti nezákonné“. Ak sa teda vykonajú kroky Európskeho parlamentu, potom Rusko podľa jeho slov „skonfiškuje podobný objem finančných aktív západných krajín“.

Expert tiež poznamenal, že možnosť konfiškácie ruských aktív prostredníctvom sankcií „vyžaduje súhlas Bezpečnostnej rady OSN“. A v takom prípade má naša krajina právo veta. Moskva si zároveň ponecháva právo odvolať sa na medzinárodné súdy, ale ich rozhodnutia môžu ustanoviť podobné súdne konania zo strany EÚ.

Zelenskyj telefonoval s Bidenom. Kujú plány na ukončenie vojny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonicky rokoval so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom o ďalšej vojenskej pomoci a implementácii tzv. víťazného plánu. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na správu agentúry... Čítať ďalej
17 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok