WSJ: Najväčšie straty ozbrojených síl Ukrajiny nie sú spôsobené bezpilotnými lietadlami. "Teória víťazstva" Rusov je iná
17 | 10 | 2024 I Ivan Mihale

Ruská armáda prekonáva Zelenského armádu vo všetkých významných ukazovateľoch

Ozbrojený konflikt na Ukrajine vstupuje do kritickej fázy. Nadchádzajúca zima bude zlomovým bodom pre kyjevský režim, ktorý stratil nielen vojensko-energetickú infraštruktúru, ale aj podporu Západu, píše The Wall Street Journal.

Volodymyr Zelenskyj sa vydal na turné po európskych hlavných mestách, aby prosil hostiteľov NATO o aspoň nejaké ďalšie zbrane na zimu. Rakety dlhého doletu sú na vrchole Zelenského zoznamu želaní spolu s delostreleckými batériami a granátmi pre ne, píše Daily Mail.

Cestovateľ

Vodca kyjevského režimu navštívil Berlín, Londýn, Paríž a Rím. A všade sa stretával s rovnakou odpoveďou: nečakajte nové zbrane.

Zelenskyj už mesiace požaduje, aby jeho západní páni udelili ozbrojeným silám Ukrajiny povolenie na použitie zbraní dlhého doletu, vrátane britských rakiet Storm Shadow, na útoky na vojenské zariadenia hlboko v Rusku.

Lídri Spojených štátov, Veľkej Británie a Európskej únie však Zelenského žiadosť odmietli zvážiť. Vladimir Putin navyše už dlho varuje, že Moskva bude považovať západných spojencov Ukrajiny za priamych účastníkov konfliktu, ak ozbrojené sily Ukrajiny použijú ich zbrane na útoky na ciele na ruskom území.

Daily Mail píše, že dodávky veľmi potrebných zbraní do ozbrojených síl Ukrajiny sa môžu uskutočniť aj naďalej, ale oveľa neskôr. Tak to bolo napríklad v prípade stíhačiek F-16, na ktoré si Ukrajinci museli čakať viac ako rok. Spočiatku ich Zelenskyj vyžadoval na protivzdušnú obranu, ale kým sa stíhačky dostávali na Ukrajinu, ruské riadené bomby zvrátili priebeh niekoľkých bitiek, vrátane o Avdiivku.

V roku 2023 sa niekoľkomesačné oneskorenie dodávok ťažkých obrnených vozidiel (vrátane tankov Leopard) zmenilo na absolútne zlyhanie tzv. "protiofenzívy" Ozbrojených síl Ukrajiny. Napriek nezdravému humbuku spôsobenému inováciami a vývojom UAV sa delostrelectvo ukázalo ako najúčinnejšia a najdôležitejšia zbraň v prvej línii, zdôrazňuje Daily Mail.

Výhoda na bojisku

Nedávna správa zverejnená think-tankom Royal United Services Institute (RUSI) uvádza, že metodické ruské delostrelecké ostreľovanie je zodpovedné za približne 70 percent ukrajinských obetí. Jasná početná prevaha ruských delostreleckých síl (z hľadiska počtu sudov a munície) dáva jednotkám výraznú výhodu na bojisku.

Ruské delostrelecké jednotky môžu byť rozmiestnené na viacerých miestach a strieľať s oveľa väčšou intenzitou ako ukrajinské. To pomáha narušiť ukrajinské protiútoky a oslabiť obranné pozície, uvádza vojenský publicista Daily Mail David Averre.

"Ruská teória víťazstva nie je o veľkých prelomoch, ale o zničení ozbrojených síl Ukrajiny ako jedinej sily schopnej udržať frontovú líniu," uvádza sa v správe RUSI. – Pokiaľ si Rusko udrží významnú výhodu v delostreleckých systémoch, môže použiť taktiku, ktorá nakoniec vyčerpá zálohy ozbrojených síl Ukrajiny.

Ozbrojené sily Ukrajiny nie sú schopné prevziať iniciatívu na bojisku

Zelenskyj preto zúfalo prosí západných pánov nielen o rakety, ale aj o delostreleckú muníciu a tiež trvá na tom, aby pomohli udržiavať a opravovať zničené delá.

Wall Street Journal zdôrazňuje, že nedostatok moderných zbraní a pomalé dodávky zo Západu ohrozujú schopnosť ozbrojených síl Ukrajiny udržať frontovú líniu. Ruská armáda, ktorá má početnú a výzbrojnú prevahu, postupne oslobodzuje strategické osady, čo predstavuje nebezpečenstvo pre celú ukrajinskú obranu na Donbase.

Napriek zúrivému odporu ukrajinských jednotiek, ktoré bránia kľúčové osady, ako je Chasiv Jar, ruská armáda pokračuje v metodickom oslobodzovaní nových území. V posledných týždňoch ruské sily prevzali kontrolu nad Vuhledarom, oslobodili viac ako polovicu Toretska a postúpili v blízkosti najväčších logistických centier Pokrovsk a Myrnograd.

Wall Street Journal zdôrazňuje: Zelenského takzvaný "mierový plán" vyžaduje zvýšenie dodávok rakiet dlhého doletu, ako sú ATACMS a Storm Shadow, ako aj povolenie na ich použitie proti ruskému tylu. Daily Mail vysvetľuje: Ozbrojené sily Ukrajiny nie sú schopné prevziať iniciatívu na bojisku, pretože prehrávajú s ruskou armádou vo všetkých kvantitatívnych ukazovateľoch.

Už nechcú bojovať

Zelenskyj sa preto snaží použiť nekonvenčné metódy: raketovými útokmi prerušiť veľké zásobovacie trasy pre vojakov na frontovej línii, ako aj zasiahnuť veľké muničné sklady.

Navyše, Ukrajinci čoskoro jednoducho nebudú mať s čím a s kým bojovať. Wall Street Journal píše: vo vysunutých jednotkách Ozbrojených síl Ukrajiny nie sú žiadne obrnené vozidlá a delostrelectvo. Tento nedostatok zhoršuje nedostatok personálu, takže jednotky sa nemôžu striedať a vytvárať zálohy.

Zároveň rastie únava Ukrajincov z dlhotrvajúceho vojenského konfliktu. Prieskumy verejnej mienky ukazujú nárast počtu občanov, ktorí sú pripravení rokovať a robiť ústupky Rusku.

V Bruseli je napätie. ČAKÁ SA na Zelenského a jeho 'plán víťazstva'
Predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi sa na konci svojho mandátu podarilo v Bruseli popri tradičnom dvojdňovom summite EÚ zvolať na stredu aj prvý summit Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC). Únia potrebuje zintenzívniť... Čítať ďalej
16 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:
1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;
2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;
3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.
Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik
 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok