Vyprázdnili Kupiansk. Čo to znamená?
16 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Ukrajinské úrady nariadili v utorok evakuáciu mesta Kupiansk a troch ďalších lokalít v Charkovskej oblasti z dôvodu postupujúcich ruských síl, ako aj problémov súvisiacich s blížiacou sa zimou. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.
        

Okrem Kupianska, dôležitého železničného uzla na rieke Oskil, sa evakuácia týka napríklad aj obce Borova, ktorá leží južnejšie v tejto oblasti, a to neďaleko taktiež logisticky významného mesta mesta Izium. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že evakuácia z týchto miest je povinná s tým, že najhoršia je aktuálne situácia práve v zmienenom Kupiansku.
        

"Na východnom brehu rieky Oskil, ktorá rozdeľuje toto mesto, už nemôžeme zaručiť obnovenie dodávok elektriny, kúrenia či vody z dôvodu neustáleho ostreľovania," povedal v štátnej televízii s tým, že tímy opravárov sa tam okamžite dostávajú pod ruskú paľbu. Dodal, že v oblastnej metropole Charkov boli zriadené evakuačné centrá.
        

Ruské sily aktuálne dosahujú čoraz väčší pokrok v snahe obsadiť Doneckú oblasť na východe Ukrajiny, kde postupujú smerom na západ a postupne dobývajú dediny. Aktívne sú v ostatých mesiacoch však aj v severnejšej Charkovskej oblasti, kde sa zameriavajú práve na Kupiansk. Ten dobyli v prvých týždňoch po spustení invázie na Ukrajinu z februára 2022, avšak ešte v tom istom roku sa toto mesto podarilo opäť získať ukrajinským silám.
        

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval, že za posledných 24 hodín prebehlo v okolí Kupianska najmenej 19 bojov, z ktorých až sedem pokračovalo ešte aj utorok večer.

Čo chystá NATO proti Moskve? Je to hrozba, alebo varovanie?
Nové velenie pre Kyjev zmení situáciu na bojisku! Generálny tajomník NATO Rutte vyhlásil, že nové veliteľstvo pre Ukrajinu zmení situáciu v zóne vojnového konflitku. Priamo sa zapoja? Mark Rutte, ktorý navštívil nové velenie pre koordináciu... Čítať ďalej
15 | 10 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik